CAKE με ΦΑΡΙΝΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ, ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ και ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

CAKE με ΦΑΡΙΝΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ, ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ και ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
  • 500 γραμμάρια φαρίνα ολικής αλέσεως
  • 4 αυγά
  • 250 γραμμάρια φυτική μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα
  • 1 φλιτζάνι ξυνόγαλα ή κεφίρ ή γιαούρτι (προσοχή όχι τύπου στραγγιστό)
  • 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος
  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένους ξηρούς καρπούς άψητους και ανάλατους
  • 450 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 2 φακελάκια βανίλια
  • 50 γραμμάρια τριμμένη κουβερτούρα ή 3 κουταλιές της σούπας κακάο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:
  • Αφήνουμε τη μαργαρίνη ή το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου περίπου για 30 λεπτά και στη συνέχεια τη χτυπάμε στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Εν τω μεταξύ  έχουμε διαλύσει μέσα στο γάλα τη βανίλια και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με το ξινόγαλα (ή το γιαούρτι ή το κεφίρ ανάλογα με το τι έχουμε επιλέξει) . Tα ένζυμα των οποίων θα δώσουν μια πιο αφράτη υφή στο κέικ.
  • Αφού ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα  με το βούτυρο,  προσθέτουμε σιγά-σιγά και εναλλάξ πότε το αλεύρι και πότε το γάλα με το ξινόγαλα μέχρι να αποκτήσουμε μια αφράτη ζύμη χωρίς πολλά υγρά.  Αν ανακατεύεται με μίξερ χειρός σε μπολ τότε φορέστε καλύτερα μια ποδιά γιατί το μείγμα αυτό πιτσιλάει επικίνδυνα για τα ρούχα σας.
  • Στη συνέχεια κατεβάζουμε το μείγμα από το μίξερ και ανακατεύοντας αργά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το λιναρόσπορο, τους τριμμένους ξηρούς καρπούς και την κουβερτούρα (ή το κακάο σκόνη το οποίο έχουμε διαλύσει προηγούμενος σε ένα μέρος από το γάλα, μοιράζοντάς το στη μισή ζύμη και στη συνέχεια ανακατεύοντάς το με την άλλη μισή ώστε να εμφανισθούν περίτεχνα σχέδια στο κόψιμο της φέτας)
  • Αφού έχουμε πετύχει τη ζύμη μας την περιχύνουμε σε μια φόρμα για κέικ που προηγούμενος έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά με ένα μικρό μέρος που προνοήσαμε να φυλάξουμε από τη αρχική ποσότητα της μαργαρίνης.
  • Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς και θα ψήσουμε στην ένδειξη του «αέρα» και μόνο.
  • Θα το ψήσουμε περίπου για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  • Για να δούμε αν είναι έτοιμο το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα και αν δούμε κατά την αφαίρεση ότι δεν αφήνει υπολείμματα ζύμης τότε είναι έτοιμο να το βγάλουμε από το φούρνο.