ΣIMΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ με ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μερίδες: 20

  • 1 φλιτζάνι λάδι (προαιρετικά 2/3 ελαιόλαδο 1/3 λινέλαιο)
  • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι (κατά προτίμηση ένα φλιτζάνι σιμιγδάλι σταριού ψιλό και ένα φλιτζάνι σιμιγδάλι από πολέντα καλαμποκιού που θα βρείτε μόνο σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα)
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη καστανή (ή ένα φλιτζάνι ζάχαρη και ένα φλιτζάνι μέλι)
  • 5 φλιτζάνια νερό
  • 3 κουταλιές σούπας κουκουνάρι (μια άλλη παραλλαγή είναι προσθέσουμε μισό φλιτζάνι πολύ καλά τριμμένους στο μούλτι διάφορους ξηρούς καρπούς)
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα καθαρισμένα
  • ½ κουταλάκι κανέλα ή/και γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε με το λάδι το σιμιγδάλι, το κουκουνάρι και τα αμύγδαλα. Προσθέτουμε μισό κουταλάκι κανέλα και το γαρίφαλο.

Ταυτόχρονα σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει το βράσιμο ρίχνουμε και τα υλικά από το τηγάνι και ανακατεύουμε.

Προς το τέλος προσθέτουμε και το μέλι ώστε να μην ψηθεί για πολύ ώρα.

Μόλις αρχίσει να πήζει το μίγμα και χωρίς να στεγνώσει πολύ ώστε να γίνει αφράτο το ρίχνουμε σε ένα ταψάκι και αφήνουμε μέχρι να κρυώσει.

Κανέλα και γαρίφαλο μπορούμε να ρίξουμε την ώρα που καβουρδίζουμε το  σιμιγδάλι και τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, αλλά μπορούμε και να πασπαλίσουμε στο τέλος το χαλβά.
Μία πιο προχωρημένη έκδοση είναι να προσθέσουμε μία κουταλιά της σούπας κονιάκ, δευτερόλεπτα πριν βγάλουμε το μίγμα από τη