Κατοχύρωση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου

Κατοχύρωση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου

Κατοχύρωση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου

H κατοχύρωση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου έγινε μόλις το 2014 με το Προεδρικό Διατάγμα  133/2014.  Σύμφωνα με το διάταγμα, για να ασκήσει κάποιος νόμιμα το επάγγελμα του διαιτολόγου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τετραετείς σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ή στο αντίστοιχο τμήμα ΤΕΙ  ή να έχει αποκτήσει αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ, και επιπλέον να έχει ολοκληρώσει την απαιτούμενη πρακτική άσκηση.

Στη χώρα μας, τό ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών όσο και το διδακτορικό σε τμήμα διαιτολογίας – διατροφής δεν επαρκεί για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος  του διαιτολόγου – διατροφολόγου.

Δυστυχώς,  λόγω της προηγούμενης μη κατοχύρωσης του επαγγέλματος αλλά και της ανεπαρκούς ενημέρωσης του κοινού,  υπάρχουν ακόμη  άτομα που δηλώνουν διαιτολόγοι, με αρκετούς μάλιστα να διατηρούν ΜΗ νόμιμα διαιτολογικά γραφεία ή να εργάζονται σε μεγάλα ή μικρά κέντρα αισθητικής ή γυμναστήρια.

Ακόμη, συχνά γυμναστές ή αυτο-αποκαλούμενοι γυμναστές προσφέρουν παράνομα διαιτολογικές υπηρεσίες,  ενώ δεν είναι λίγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας που αυθαίρετα προσθέτουν μετά τον τίτλο ειδίκευσής τους τον τίτλο του διαιτολόγου, με αποτέλεσμα να παραπλανούν το κοινό, με δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία πρακτικές και συμβουλές.

Επίσης, προσοχή στα προϊόντα  αδυνατίσματος, τα οποία συνοδεύονται από  διατροφικές συμβουλές, συχνά  από μη καταρτισμένα άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με την επιστήμη της διατροφής-διαιτολογίας.

Πριν επισκεφθείτε λοιπόν κάποιον διαιτολόγο ζητήστε να δείτε τη νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος |  μην θέτετε την υγεία σας σε κίνδυνο.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;