Μέχρι πόση πρωτεϊνη

Διαιτητική πρωτεΐνη | Μέχρι πόσο;

Διάφορες διαιτητικές οδηγίες συνιστούν τα καθημερινά επίπεδα κατανάλωσης πρωτεΐνης για τη διατήρηση της  υγείας των διαφόρων πληθυσμών.  Οι ενήλικες στις διάφορες κουλτούρες επιβιώνουν καταναλώνοντας ένα ευρύ όριο πρωτεϊνικής πρόσληψης από  0.6γρ/kg/ημέρα έως ίσως και 6.0γρ/kg/ημέρα.  Στις ανεπτυγμένες χώρες  η μέση πρωτεϊνική πρόσληψη κυμαίνεται από 1-2γρ/kg/ημέρα.  Εξαίρεση αποτελούν οι αθλητές με υψηλά ποσοστά ενεργειακής δαπάνης,  οι οποίοι  συχνά καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη (2.8γρ./kg/ημέρα).   Αν και οι δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη συνιστώνται για τη διατήρηση ή την αύξηση της μυϊκής  μάζας, λίγα είναι γνωστά σχετικά με τη συνεχή κατανάλωση δίαιτας υψηλής σε πρωτεΐνη.

Διαιτητική πρωτεΐνη και νεφρά

Η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης αυξάνει τη ροή αίματος στα νεφρά, το ρυθμό σπειραματικής  διήθησης και το στρες στα νεφρά.  Ο περιορισμός της πρωτεϊνικής πρόσληψης μειώνει την πίεση στα τριχοειδή του σπειράματος και προστατεύει από πρωτεϊνουρία και την προοδευτική σκλήρωση και δίνει συμπτωματική ανακούφιση σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Διαιτητική πρωτεΐνη και οστά

Η διαιτητική πρωτεΐνη επηρεάζει τα οστά με ποικίλους  τρόπους.  Τα οστά είναι ο πλέον πλούσιος σε πρωτεΐνη ιστός του σώματος.  Η διαιτητική πρωτεΐνη και τα απαραίτητα αμινοξέα της είναι απαραίτητα για την εκ νέου σύνθεση του πυρήνα (μήτρα) των οστών.  Εντούτοις η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ομοιόσταση του ασβεστίου.  Συγκεκριμένα ο διπλασιασμός της πρωτεϊνικής πρόσληψης μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 50% αύξηση της απέκκρισης του ασβεστίου που σε συνδυασμό με την απουσία αύξησης της πρόσληψης ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε απορρόφηση του  οστού και δυνητικά σε οστεοπόρωση.

Διαιτητική πρωτεΐνη και αντιμετώπιση παχυσαρκίας

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η αντικατάσταση ορισμένων διαιτητικών υδατανθράκων με πρωτεΐνη σε συνδυασμό με μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.  Η διαιτητική πρωτεΐνη για κάθε kcal ενεργειακής πρόσληψης ασκεί μεγαλύτερη επίδραση στο αίσθημα κορεσμού από ότι οι υδατάνθρακες ή το λίπος.

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη Κωνσταντίνου, ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ παράλληλα διδάσκω στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Είμαι αριστούχος των ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα Αισθητικής και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα τροφίμων.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;