Τα τελευταία χρόνια, τα φυτικά προϊόντα κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα όσον αφορά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Το σκόρδο είναι ένα από τα φυτικά  προϊόντα τα οποία έχουν  ερευνηθεί εκτενώς  σχετικά με τις  ευεργετικές  του επιδράσεις στην υγεία.  Τα δυνητικά οφέλη   του σκόρδου (Allium sativum), στην υγεία,  έχουν  τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Το σκόρδο, στο πέρασμα των αιώνων, στη  λαογραφία πολλών πολιτισμών, έχει αποκτήσει τη φήμη  ενός εξαιρετικού προληπτικού και θεραπευτικού φαρμακευτικού μέσου . Τα βιοενεργά συστατικά του σκόρδου (ιδιαίτερα η αλικίνη, η οποία είναι μία θειούχα ένωση) είναι  υπεύθυνα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Οι κύριες ιδιότητες του σκόρου είναι:
  • αντιμικροβιακές
  • αντικαρκινικές
  • αντιοξειδωτικές
  • ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • αντιδιαβητικες
  • ηπατοπροστατευτικές
  • αντι-πηκτικές
  • Επίσης έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα οφέλη στην υγεία των χημικών συστατικών του σκόρδου καθώς και στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων  έχουν διερευνηθεί τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους.

Author: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη Κωνσταντίνου, ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ παράλληλα διδάσκω στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Είμαι αριστούχος των ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα Αισθητικής και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα τροφίμων.