• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Χυμός γκρέιπφρουτ και στατίνες (φάρμακα για χοληστερόλη)

Ερώτηση: Έχω ακούσει ότι τα άτομα που παίρνουν στατίνες δεν πρέπει να πίνουν χυμό γκρέιπφρουτ, γιατί;

Απάντηση: Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων – κυρίως οι στατίνες – μεταβολίζονται (διασπόνται) από ένα ένζυμο που λέγεται   CYP3A (κυτόχρωμα P3A), το οποίο φυσιολογικά μειώνει τις ποσότητες του φαρμάκου που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης ο χυμό γκρέιπφρουτ περιέχει ουσίες που καλούνται φουρανοκουμαρίνες, οι οποίες παρεμβαίνουν και σταματάνε τη δουλειά του ενζύμου CYP3A.  Ως αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας, απορροφάται περισσότερη ποσότητα από το φάρμακο, καθιστώντας το ακόμη πιο ισχυρό και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη πιο τοξικό.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι δεν επηρεάζονται όλες οι  στατίνες το ίδιο από το χυμό γκρέιπφρουτ. Επομένως, τα άτομα που τους αρέσει ο συγκεκριμένος χυμός, μπορούν να μεταβούν σε άλλη στατίνη, που επηρεάζεται λιγότερο από τον χυμό αυτό, με τις οδηγίες του γιατρού τους πάντα (δείτε τον παρακάτω πίνακα). Εάν όμως δεν μπορείτε να αλλάξετε στατίνη, οι ειδικοί λένε ότι πιθανόν ένα μικρό ποτηράκι χυμού να είναι εντάξει. Και αυτό γιατί οι έρευνες που έδειξαν επικίνδυνες επιδράσεις χρησιμοποίησαν μεγάλες ποσότητες φουρανοκουμαρίνης  (την ποσότητα που βρίσκεται σε ένα λίτρο και πλέον  χυμού).

Επιπλέον, τρώγοντας ½ γκρέιπφρουτ είναι ακόμη λιγότερο επικίνδυνο από το να πίνει κάποιος χυμό γκρέιπφρουτ, καθώς για να φτιάξει κάποιος ένα ποτήρι χυμό χρειάζονται παραπάνω από ένα φρούτο. Αλλά για να είστε ασφαλείς, συζητήστε το με το γιατρό σας και αποφεύγετε να παίρνετε το χάπι μαζί με χυμό.

Οι επιδράσεις του χυμού γκρέιπφρουτ.   Ο χυμό γκρέιπφρουτ επηρεάζει κάποιες στατίνες περισσότερο από κάποιες άλλες:
Μεγάλη επίδραση  

Μικρή ή καθόλου επίδραση

 

atorvastatin (Lipitor) fluvastatin (Lescol)
lovastatin (Mevacor) pitavastatin (Livalo)
simvastatin (Zocor) pravastatin (Pravachol)
rosuvastatin (Crestor)

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!