• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Ένας λυπημένος άντρας που τον έλεγαν “θυμό”

Ο θυμός είναι ακόμα ένα έντονο συναίσθημα. Είναι από τα «τοξικά» συναισθήματα που βλάπτει κυρίως, το άτομο που τον εκφράζει.Ενώ, είναι από τα «δυναμικά» συναισθήματα, μέσα του κρύβει τρομερή «αδυναμία» και συνήθως πόνο.

Τα άτομα που εκφράζονται μέσω του θυμού είναι ευαίσθητα και τον χρησιμοποιούν για να «κρυφτούν» από τον «επικίνδυνο άλλο» που πιθανόν να τα πειράξει, να τα «χειριστεί», να τα «απειλήσει» τέλος πάντων…

Εάν παρατηρήσετε ακόμα και δικές σας συμπεριφορές θα διαπιστώσετε ότι ο θυμός σας, έρχεται συχνά όταν νιώθετε ή πάτε να νιώσετε αδύναμοι, στεναχωρημένοι, θιγμένοι. Και αυτό γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να δείχνουμε τον «δυνατό» εαυτό μας στους άλλους. Με αυτόν τον τρόπο, θωρακιζόμαστε – ασφαλιζόμαστε!

Ίσως θα ήταν πιο αποτελεσματικό και λειτουργικό την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί για να σας «εξαφανίσει» ο θυμός σας, να βρείτε έναν εναλλακτικό τρόπο να πείτε αυτά που έχετε στον άνθρωπο που μιλάτε.

 

Τρόποι έκφρασης θυμού:
Εκτόνωση του θυμού σε αντικείμενα, σε άσχετους ανθρώπους ή στον ίδιο μας τον εαυτό με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Π.χ. θύμωσα με τη φίλη μου και έφαγα μια πάστα.

Μια ακόμη συνηθισμένη τακτική είναι η καταπίεσή του θυμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταπίεση και άλλων συναισθημάτων, καθώς και την εκδήλωση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Π.χ. είμαι θυμωμένος, αλλά και να πω κάτι δεν θα βγει τίποτα.

Άμυνα απέναντι στους άλλους όπου τα αρνητικά συναισθήματα νεκρώνονται έτσι ώστε να μη νιώθουμε τίποτα. Δυστυχώς, αυτό το φίλτρο επηρεάζει την έκφραση όλης της γκάμας συναισθημάτων. Π.χ. θα έπρεπε να νιώθω θυμωμένος, αλλά στη πραγματικότητα δεν νιώθω τίποτα.

Μια μη επιθετική έκφραση των συναισθημάτων μας χωρίς να αποδίδουμε «κατηγορίες» ή «κίνητρα» στους άλλους. Π.χ. Είμαι θυμωμένος γιατί άργησες.

Eύη Bασιλείου, ψυχολόγος

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!