• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Απώλεια βάρους με απλά μαθηματικά

απώλεια βάρους

Απώλεια βάρους = Θερμίδες που προσλαμβάνω  – Θερμίδες που καταναλώνω

Η απώλεια βάρους θα λέγαμε ότι είναι μία μαθητική υπόθεση.  Εστιάζεται στην ποσότητα των θερμίδων που παίρνει κάποιος και στην ποσότητα των θερμίδων που δαπανά. Η δαπάνη των θερμίδων έχει  να κάνει με τον  βασικό μεταβολισμό μας αλλά και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Ο ρόλος της άσκησης

Το να χάσει κάποιος  μισό κιλό κάνοντας άσκηση χρειάζεται  να «κάψει» περίπου  3500 θερμίδες.  Έτσι όπως αντιλαμβάνεστε,  απαιτούνται μέρες μέτριας άσκησης προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.  Η καλύτερη στρατηγική για την απώλεια βάρους περιλαμβάνει δύο προσεγγίσεις γνωστές μεν, αλλά δύσκολο να εφαρμοστούν δε.  Την  άσκηση και τον περιορισμό θερμίδων.

Αν και η άσκηση από μόνη της δεν είναι το γρήγορο τρένο που οδηγεί στην  απώλεια βάρους, εντούτοις  προσφέρει πλεονεκτήματα που είναι πέραν της απλής δαπάνης  θερμίδων.  Αυξάνει ελαφρώς τον ρυθμό με τον οποίο ο οργανισμός  «καίει» θερμίδες ακόμη και τις ώρες που δεν ασκείστε.  Αυτό συμβαίνει λόγο αύξησης της μυϊκής μάζας, που επιτυγχάνεται μέσω της άσκησης.  Ακόμη τα κιλά που χάνονται μέσω της ενίσχυσης του βαθμού δυσκολίας της φυσικής δραστηριότητας αφορούν  σχεδόν αποκλειστικά το λίπος και όχι μυϊκή μάζα.

Κάντε τις πράξεις

Κάντε την αρχή με αυτό τον αριθμό: 3,500. Αυτός είναι ο αριθμός των θερμίδων που αποθηκεύεται σε ½ κιλό σωματικού λίπους.  Με αυτόν τον αριθμό μπορείτε να υπολογίσετε πόσο βάρος θα χάσετε με την άσκηση, τον περιορισμό των θερμίδων ή και τα δύο.

  1. Το περπάτημα ή το jogging χρησιμοποιούν γύρω στις 60 θερμίδες/km.  Για την ακρίβεια, ο αριθμός των θερμίδων που θα κάψετε έχει να κάνει με μία σειρά παραγόντων. Σε αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνεται το  σωματικό σας βάρους αλλά και ο ρυθμός που περπατάτε.  Αν είναι δηλαδή αργός, γρήγορος ή μέτριος. Έτσι θα χάσετε ½ κιλό για κάθε 56 km,  που περπατάτε, νοουμένου ότι διατηρείτε ως έχει την ενεργειακή σας πρόσληψη  και τις λοιπές δραστηριότητες που ήδη έχετε.
  2. Εάν περπατάτε γρήγορα, με ρυθμό 6,5 km/ώρα για 30 λεπτά για 5 έως 7 ημέρες, θα έχετε διανύσει 16 km μέσα στην βδομάδα.  Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν 3 ½ βδομάδες για να χάσετε ½ κιλό.  Αυτό θα συμβεί εάν ο αριθμός των θερμίδων που  καταναλώνετε παραμείνει ο ίδιος. Εάν δηλαδή  δεν αυξήσετε ή δεν μειώσετε τις θερμίδες που λαμβάνετε καθημερινά..
  3. Εάν αλλάξετε μόνο τη διατροφή σας και αφαιρέσετε από αυτήν 250 θερμίδες/ημέρα που αντιστοιχούν σε 1/2 φλιτζάνι παγωτό ή περίπου 50γρ. σοκολάτα κλπ, θα χάσετε ½   κιλό σε 2 βδομάδες.
  4. Εάν  μειώσετε τις θερμίδες σας κατά 250 ημερησίως  και ταυτόχρονα περπατάτε 30 λεπτά την ημέρα θα σας πάρει  μία βδομάδα για να χάσετε ½  κιλό. Ενώ η περαιτέρω μείωση των θερμίδων αλλά και η περισσότερη άσκηση θα  ενισχύσουν την διαδικασία.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι οι πιο πάνω αριθμοί  αφορούν μόνο στην απώλεια σωματικού λίπους και όχι υγρών και /ή  μυϊκής μάζας, όπως συμβαίνει σε στερητικές δίαιτες.

 

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!