• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00
δυσανεξία στη λακτόζη

Δυσανεξία στη λακτόζη

Ανήκετε σ αυτούς που μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων παρουσιάζουν φουσκώματα, κοιλιακό άλγος κλπ; Τότε ενδεχομένως να έχετε από που λέμε δυσανοχή ή δυσανεξία στη λακτόζη.  Δυσανεξία στη λακτόζη σημαίνει ότι ο οργανισμός σας δεν μπορεί να πέψη εύκολα τη λακτόζη. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η  κατάσταση αυτή διαφέρει από την τροφική αλλεργία στο γάλα.

Τι είναι όμως η λακτόζη;

Είναι ένα είδος φυσικού σακχάρου που βρίσκεται στο γάλα και λιγότερο στα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τι συμβαίνει;

Δυσανεξία  στη λακτόζη συμβαίνει όταν το λεπτό έντερο δεν παράγει καθόλου ή παράγει μικρότερη ποσότητα από ένα ένζυμο που λέγεται λακτάση.   Το σώμα μας χρειάζεται το ένζυμο αυτό για να διασπάσει τη λακτόζη σε ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο γαλακτόζης, τα οποία και απορροφώνται από το έντερο.

Επομένως ότι η λακτόζη κινείται αδιάσπαστη  διαμέσου του παχέος εντέρου (κόλον),  δεν αφομοιώνεται κατάλληλα, και μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αέρια, κοιλιακό άλγος, φουσκώματα κλπ.  Μερικοί άνθρωποι που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να ανεχθούν κανένα γαλακτοκομικό προϊόν. Άλλοι πάλι μπορούν να καταναλώσουν μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων ή ορισμένων τύπων γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτό το είδος της δυσανοχής στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν κάποια ποσότητα γαλακτοκοκιμών προϊόντων χωρίς πρόβλημα.

Μερικές φορές το λεπτό έντερο σταματά να παράγει τη λακτάση μετά από μία οξεία ασθένεια όπως μία στομαχική γρίπη ή είναι αποτέλεσμα μίας χρόνιας πάθησης  όπως η κυστική ίνωση.  Ακόμη το λεπτό έντερο μερικές φορές σταματά την παραγωγή της λακτάσης μετά από μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία  αφαιρείται  μέρους του λεπτού εντέρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρόβλημα μπορεί να είναι είτε μόνιμο ή προσωρινό.

Σε σπάνιες περιπτώσεις,  τα νεογέννητα μπορεί να παρουσιάσουν δυσανοχή στη λακτόζη.  Ένα άτομο που γεννήθηκε με δυσανοχή  στη λακτόζη δεν μπορεί να φάει ή να πιει τίποτα που να περιέχει λακτόζη.

Μερικά πρόωρα νεογνά  παρουσιάζουν προσωρινή δυσανοχή στη λακτόζη, επειδή δεν είναι ακόμη σε θέση να παράξουν το ένζυμο λακτάση.   Όταν το μωρό αρχίζει να παράγει τη λακτάση, η κατάσταση συνήθως υποχωρεί.

Ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της δυσανοχής  στη λακτόζη μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρά, ανάλογα με την ποσότητα της λακτάσης που παράγει το λεπτό έντερο.  Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως 30 λεπτά έως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Εάν έχετε δυσανοχή  στη λακτόζη, τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι τα εξής:

  1. Φουσκώματα.
  2. Κοιλιακό άλγος ή κράμπες.
  3. Γουργουρητά
  4. Αέρια
  5. Μαλακά κόπρανα ή διάρροια.
  6. Εμετός.
Πως μπορείτε να ελέγξετε εάν έχετε δυσανοχή στη λακτόζη

Ο καλύτερος τρόπος για να να ελέγξετε ένα έχετε δυσανοχή στη λακτόζη  είναι να αποφύγετε παντελώς την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων  προκειμένου να δείτε εάν τα συμπτώματά σας υποχωρήσουν. Εάν ναι, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε την προσθήκη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας επανέλθουν (ενδεχομένως οι μικρές ποσότητες να μην σαν ενοχλούν).

Υπάρχουν άνθρωποι που ενώ δεν είχαν ποτέ προβλήματα στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ξαφνικά παρουσίασαν δυσανοχή στη λακτόζη.  Αυτό είναι συχνότερο καθώς μεγαλώνουμε.

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για την κατάσταση αυτή.   Παρόλα αυτά μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματά σας περιορίζοντας ή αποφεύγοντας εντελώς το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.  Μερικοί άνθρωποι που έχουν δυσανοχή  στη λακτόζη μπορούν να τρώνε γιαούρτι χωρίς πρόβλημα, ειδικά γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες. Μπορείτε επίσης να πάρετε συμπληρώματα διατροφής που ονομάζονται ένζυμα λακτάσης και βοηθάνε στην πέψη της λακτόζης.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τους ανθρώπους που έχουν δυσανοχή στη λακτόζη είναι να διασφαλίσουν ότι παίρνουν αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά, τους εφήβους, τις έγκυες γυναίκες και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν πολλά μη γαλακτοκομικά τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, μεταξύ των οποίων:

  • Μπρόκολο, μπάμιες, το σγουρό λάχανο, το λάχανο και γογγύλια.
  • Σαρδέλες, τόνος, και ο σολομός.
  • Τα εμπλουτισμένα με Ασβέστιο δημητριακά.
  • Τα εμπλουτισμένα με Ασβέστιο προϊόντα σόγιας, όπως το γάλα σόγιας, tofu, και η σόγια.
  • Αμύγδαλα.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!