• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Εγκυμοσύνη και ροφήματα με τεχνητές γλυκαντικές ύλες

Γλυκαντικές ύλες και εγκυμοσύνη

Γλυκαντικές ύλες και εγκυμοσύνη

Μέσα από τις έρευνες έχει φανεί  ότι οι γυναίκες  οι οποίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους έχουν πάρει αρκετά κιλά τείνουν να γεννάνε μωρά  με μεγαλύτερο σωματικό βάρος.   

Καλό είναι λοιπόν για μία έγκυο γυναίκα να προσπαθήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της  να μην πάρει παραπάνω  κιλά από αυτά που της πει  ο γιατρός της.  Μέσα από τις έρευνες φαίνεται ότι  τα βρέφη  που γεννιούνται έχοντας  μεγαλύτερο σωματικό βάρος τείνουν να έχουν περισσότερα κιλά κατά την παιδική τους ηλικία και τα παιδιά αυτά τείνουν να έχουν περισσότερο σωματικό βάρος ως ενήλικες.

Ένας από τους πιο συχνούς τρόπους που πολλοί από εμάς προσπαθούμε να περιορίσουμε  τις  προσλαμβανόμενες θερμίδες είναι να επιλέγουμε ροφήματα με τεχνητές γλυκαντικές ύλες που στην τελική δεν έχουν θερμίδες. Εντούτοις μια μελέτη που  δημοσιεύθηκε πρόσφατα  στο journal JAMA Pediatrics υποστηρίζει ότι κάνοντας τέτοιες επιλογές δεν έχουμε τα αποτελέσματα που πιστεύουμε.

Τι μας λένε οι έρευνες

Για την μελέτη αυτή οι ερευνητές στον Καναδά εξέτασαν περισσότερες από 3000 εγκύους και βρήκαν ότι αυτές που επέλεγαν περισσότερα ροφήματα με τεχνητές γλυκαντικές ύλες  έτειναν να γεννάνε παιδιά με μεγαλύτερο σωματικό βάρος.  Η συσχέτιση ήταν λιγότερο δυνατή όταν έλαβαν  υπόψη το σωματικό βάρος της μητέρας καθώς και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πρόσληψη σωματικού βάρους (όπως την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων και την ποιότητα της διατροφής), παρόλα αυτά η συσχέτιση εξακολουθούσε να υφίσταται.  Φαίνεται το πρόβλημα να υπάρχει στις ίδιες τις γλυκαντικές ύλες.

Σε μία άλλη μελέτη, οι άνθρωποι που κατανάλωναν diet σόδα κέρδισαν περισσότερο σωματικό βάρους σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν κανονική σόδα.  Δεν είμαστε βέβαιοι γιατί συμβαίνει αυτό. Ενδεχομένως να οφείλετε στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν diet αναψυκτικά και ποτά να νιώθουν πιο καθησυχασμένοι που στο τέλος αυτό μπορεί να τους οδηγείς στην  κατανάλωση  περισσοτέρων θερμίδων.  Μπορεί να σχετίζεται με την έντονη γλυκιά γεύση που έχουν οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες, που στην ουσία αλλάζουν την αίσθηση της γεύσης μας , με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε τα λιγότερο γλυκά τρόφιμα (ακόμη και τα φρούτα) να μην  μας φαίνονται τόσο γευστικά. Τέλος  μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας διασπά και αντιδρά με τις χημικές ουσίες που περιέχονται στις γλυκαντικές ύλες.

Συμπερασματικά

Ο΄τι και να συμβαίνει, το συμπέρασμα είναι ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα diet αναψυκτικά ή ποτά.  Όσο και εάν φαίνεται ότι μπορεί να περιορίσουν την πρόσληψη σωματικού βάρους, η αλήθεια είναι ότι απλά δεν το κάνουν.  Αντί για αυτό  πίνεται αρκετό  νερό και άλλα ροφήματα χωρίς γλυκαντικές  ύλες.  Μπορείτε περιστασιακά να καταναλώνετε  σόδα/πορτοκαλάδα/λεμονάδα.   Έχετε υπόψη ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης δεν είναι κακό  όσο η συνολική σας διατροφή είναι σωστή (με πολλά φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής άλεσης ενώ παράλληλα έχετε  μία ήπια και συχνή φυσική δραστηριότητα).

Το λίπος στα μωρά μπορεί να είναι χαριτωμένο αλλά δεν υγιές.  Το 1/3 των παιδιών και των εφήβων είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα  κάτι που μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες στη μελλοντική τους υγεία και ποιότητα ζωής.   Στις μέρες μας συχνά ακούμε  από τους ειδικούς  ότι για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας πρέπει να  μεριμνούμε από νωρίς ακόμη και πριν ένα παιδί γεννηηθεί.  Η φράση ότι τρώμε για δύο είναι αλήθεια – αλλά όχι με την συνήθη έννοια να φάτε περισσότερο αλλά σαν μία προτροπή να τρώτε με τρόπο έτσι ώστε να κρατάει και τους δύο μητέρα και παιδί  υγιείς.

Πηγή: Harvard Medical School

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!