• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Γιατί λέμε όχι στη γρήγορη απώλεια κιλών

Απώλεια κιλών

Πείτε όχι στη γρήγορη απώλεια κιλών

Η απώλεια των περιττών κιλών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι κάτι το οποίο  δεν  συστήνεται από τους διαιτολόγους και τους γιατρούς.  Εντούτοις δεν είναι λίγες οι φορές οι ασθενείς-πελάτες το θέλουν ή ακόμη και το απαιτούν.  Οι λόγοι που δεν θα πρέπει να γίνεται αυτό είναι πολλοί.

Καταρχάς η γρήγορη απώλεια πολλών κιλών απαιτεί σκληρή προσπάθεια και υπερβολική στέρηση.  Ακόμη αποτελεί ρίσκο για την υγεία και σίγουρα είναι μία προσπάθεια που δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Επίσης η γρήγορη απώλεια κιλών έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας και υγρών και όχι μόνο λίπους, που στην τελική αυτό είναι το ζητούμενο.  Συνήθως τα άτομα τα οποία χάνουν τα κιλά τους  μέσω πολλών στερήσεων δεν μπορούν να κρατήσουν μέχρι τέλους την προσπάθειά τους.  Συχνά ως αποτέλεσμα της στέρησης ακολουθεί η υπερφαγία.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να γίνει

Ο σωστότερος και ασφαλέστερος τρόπος για να χάσει κανείς το βάρος του και να το κρατήσει μακριά ακόμη και για όλη του ζωή είναι να κάνει μικρά ρεαλιστικά βήματα. Να μην θέτει εξωπραγματικούς στόχους, και να συνειδητοποιήσει ότι η προσπάθεια του αυτή δεν είναι μια προσπάθεια που θα κρατήσει λίγο. Αντίθετα θα πρέπει να  γίνει τρόπος ζωής.

Σίγουρα οι υιοθέτηση νέων  συνηθειών που αφορούν στον τρόπο ζωής,  δεν θα πρέπει να σχετίζονται μόνο με τη διατροφή.  Θα πρέπει να σχετίζονται με την άσκηση, τον ύπνο και το στρες (για όσους βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση στρες).  Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι η άσκηση, ο ύπνος και το στρες επηρεάζουν τις ορμόνες μας.  Όπως φαίνεται οι ορμόνες με τη σειρά τους έχουν καθοριστική επίδραση στο μεταβολισμό μας.

Σωστός ρυθμός απώλεια βάρους

Σύμφωνα με έρευνες η σωστή απώλεια κιλών κυμαίνετε από 0,5kg/βδομάδα για όσους δεν κάνουν άσκηση και 1,0kg για όσους ασκούνται.  Για πολλά άτομα που θέλουν διακαώς να χάσουν βάρος οι αριθμοί αυτοί φαίνονται μικροί. Παρόλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έτσι έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρήσουν το βάρος που έχασαν.

Για να μπορέσει κάποιος να χάνει 0,5 κιλό/βδομάδα είναι απαραίτητο να αφαιρέσει 500 θερμίδες ημερησίως από τη διατροφή του.  Εναλλακτικά μπορεί να κάνει άσκηση που να του εξασφαλίζει δαπάνη ενέργειας ισάξιας με 500 θερμίδες/ημέρα.  Αυτό μεταφράζεται ως εξής: 1 κιλό λίπους ισοδυναμεί με 7000 θερμίδες. Επομένως η  αφαίρεση 500 θερμίδων/ημέρα ισούται με 3,500 θερμίδες την βδομάδα επομένως 0.5 κιλό/βδομάδα.

Εν κατακλείδι τα άτομα που θέλουν πραγματικά να χάσουν τα κιλά τους θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι  πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Επιπλέον οφείλουν να δουν την προσπάθεια τους σε μακροχρόνια βάση καθώς έτσι έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουν τον στόχο τους.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!