• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)

Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος χρησιμοποιείται γενικώς για τον καθορισμό του επιθυμητού βάρους.

Δείκτης Μάζας σώματος | Υπολογίστε 

Ο ΔΜΣ σας ειναι


Επεξήγηση αποτελεσμάτων:

Αδύνατος (η)

Τιμές κάτω από 18,5, έχουν συσχετισθεί με ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά, μη ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, οστικά προβλήματα καθώς και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με ανεπαρκή πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών.

Φυσιολογικός (η)

Τιμές από 18,5-24,9. Οι τιμές αυτές έχουν συσχετισθεί με το μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, υπέρτασης, διαφορών μορφών καρκίνου καθώς και άλλων νοσημάτων που έχουν συσχετισθεί με την παχυσαρκία και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής.

Υπέρβαρος (η)

Τιμές από 25-29,9. Απαιτείται προσοχή καθώς οι τιμές αυτές έχουν συσχετισθεί με αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, υπέρτασης και άλλων νοσημάτων που έχουν συσχετισθεί με την παχυσαρκία και το υπέρβαρο.  Υιοθετήστε άμεσα σωστότερες διαιτητικές συνήθειες και βάλτε στην ζωή σας την φυσική δραστηριότητα.

Παχύσαρκος (η)

Τιμές άνω των 30. Απαιτείται προσοχή καθώς οι τιμές αυτές έχουν συσχετισθεί με αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, υπέρτασης και άλλων νοσημάτων που έχουν συσχετισθεί με την παχυσαρκία και το υπέρβαρο.  Υιοθετήστε άμεσα σωστότερες διαιτητικές συνήθειες και βάλτε στη ζωή σας την φυσική δραστηριότητα.


 Δείκτης Μάζας Σώματος | Περιορισμοί

Παρόλα αυτά,  η χρήση του σε άτομα με  αυξημένη μυική μάζα δε δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα καθώς ο Δ.Μ.Σ δεν μπορεί να κάνει ανάλυση σύστασης σώματος. Έτσι δύο άτομα μπορεί να έχουν τον ίδιο ΔΜΣ,  αλλά να έχουν εντελώς διαφορετική σύσταση σώματος (μυϊκό ιστό, λιπώδη ιστό).


Στο κέντρο μας μπορεί να γίνει ανάλυση σύστασης σώματος, ούτως ώστε να καθοριστεί η περιεκτικότητα του ανθρώπινου σώματος τόσο σε λίπος όσο και σε άλιπη μάζα, καθώς επίσης και οι συνολικές ενεργειακές ανάγκες (ανάγκες σε θερμίδες) του ατόμου.

Είναι πολύ σημαντικό η απώλεια σωματικού βάρους να αφορά μόνο σε απώλεια σωματικού λίπους και όχι άλιπης μάζας, και αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή, απαλλαγμένη από ακρότητες και στερήσεις που οδηγούν σε απώλεια άλιπης μάζας και τις περισσότερες φορές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία.