• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Τρόφιμα που δεν ανήκουν σε μία υγιεινή διατροφή

Τι ακριβώς είναι υγιεινή διατροφή;; Τα βασικά είναι αρκετά απλά. Όλοι χρειάζονται ένα συνδυασμό πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών, καθώς και αρκετών βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών για να είναι υγιείς. Οι ειδικοί μας λένε ότι ορισμένα τρόφιμα που ανήκουν σ΄αυτές τις κατηγορίες είναι καλύτερα από κάποια αλλά και μπορούμε να τα καταναλώνουμε πιο συχνά ενώ για κάποια άλλα ισχύει το αντίθετο.

Υπάρχουν τρόφιμα που δεν θα πρέπει να τα καταναλώνετε ποτέ; Όχι ακριβώς.  Εάν επιθυμείτε ένα παγωτό περιστασιακά, μπορείτε να το έχετε.  Μην το κάνετε καθημερινή σας συνήθεια.  Υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει να απομακρύνετε  από την διατροφή σας συγκεκριμένα τρόφιμα. Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, τα οποία, καλύτερα είναι να τα καταναλώνετε πιο σπάνια.

Οι επιστήμονες του τμήματος διατροφής του Harvard έχουν φτιάξει μία λίστα από τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται ελάχιστα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι καταναλώνοντας τα συγκεκριμένα τρόφιμα συχνά  και αποκλείοντας  ταυτόχρονα υγιεινότερες επιλογές, μπορεί να θέσετε τα θεμέλια για ασθένειες απειλητικές για τη ζωή όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, διαβήτη, ακόμη και κάποιες μορφές καρκίνου.

Ποια είναι αυτά τα τρόφιμα;

Πρόσθετα σάκχαρα.  Είτε με την μορφή λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης, ή καστανής ζάχαρης ή σιρόπι υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, όπως και να είναι η ζάχαρη περιλαμβάνει σχεδόν καθόλου θρεπτικά συστατικά και είναι καθαρός υδατάνθρακας. Όταν τρώτε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης,  γεμίζετε με «κενές θερμίδες» και προκαλείτε  πολύ έντονα το ανεβοκατέβασμα του σακχάρου επίσης  μπορεί να σας κρατήσει μακριά από τρόφιμα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες

Η έρευνα αναφέρει ότι αναψυκτικά και άλλα ποτά με ζάχαρη είναι η κύρια πηγή πρόσθετων σακχάρων στην διατροφή των Αμερικανών και σημαντική συμμετοχή στην αύξηση του βάρους. Και αυτό όχι μόνο γιατί τα συγκεκριμένα ποτά από μόνα τους προσθέτουν θερμίδες αλλά και επειδή αυτές οι υγρές θερμίδες δεν χορταίνουν όπως το στερεό φαγητό.  

Λίπος γαλακτοκομικών. Παγωτό, πλήρες γάλα, και παχιά τυριά είναι γεμάτα κορεσμένα λιπαρά καθώς και κάποια ποσότητα trans λιπαρών και για το λόγο αυτό μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιλέξτε καλύτερα γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.

Γλυκά.   Μπισκότα, κεϊκς, ντόνατς, γλυκά, και πολλά άλλα στα οποία είναι δύσκολο να αντισταθούμε, από την άλλη όμως  αυτά τα εμπορικά παρασκευάσματα είναι γεμάτα επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πρόσθετα σάκχαρα, κακά  λιπαρά και αλάτι..

Λευκοί υδατάνθρακες.,Λευκό ψωμί, πατάτες, ρύζι, μπισκότα, κέικ, –  εάν σας αρέσουν τα συγκεκριμένα τρόφιμα, προτιμείστε την ολική αλέσεως έκδοση τους. Δοκιμάστε το ολικής αλέσεως ψωμί, τα ολικής αλέσεως δημητριακά και ζυμαρικά, το καστανό ή μαύρο ρύζι.. Ακόμη, μπορείτε να φτιάχνετε σπιτικά μπισκότα ή μπάρες χρησιμοποιώντας βρώμη με  λιγότερη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Επεξεργασμένα κρέατα και κρέατα μεγάλης περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αποφύγετε τα αλλαντικά, ιδιαίτερα αυτά που είναι πλούσια σε λιπαρά.  Παρά τα αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με το θέμα, υπάρχει μία γενική άποψη ότι τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπεϊκον, το ζαμπόν, το παριζάκι, το χοτ ντοκ και πολλά παρόμοια που χρησιμοποιούνται στα γεύματα είναι λιγότερο «υγιεινά» σε σχέση με την πρωτεΐνη που προέρχεται από τα ψάρια, το κοτόπουλο χωρίς τη πέτσα και τη γαλοπούλα. Το κόκκινο κρέας θα πρέπει να μην καταναλώνεται συχνά και να επιλέγονται τα σημεία του κρέατος που δεν περιέχουν λίπος ή περιέχουν ελάχιστο λίπος.

Αλάτι. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες και ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος συνιστούν μείωση του νατρίου στα 1500mg/ημέρα και όχι περισσότερο από 2300mg/ημέρα. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι από εμάς προσλαμβάνουν κατά μέσο  όρο 1 ½ κ.γ αλάτι  την ημέρα. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 3400mg νατρίου την ημέρα. Το σώμα χρειάζεται συγκεκριμένη ποσότητα νατρίου, αλλά  οι μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης ιδιαίτερα σ’αυτούς που έχουν ευαισθησία στο νάτριο και καρδιαγγειακά προβλήματα.

 

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!