• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00
θηλασμός

Ο θηλασμός όπως φαίνεται από τις έρευνες είναι ευεργετικός τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος,  πολλές φορές όμως φαντάζει δύσκολος. Δείτε κάποιες οδηγίες, που ίσως σας βοηθήσουν:

Κρατήστε την κοιλιά του μωρού σας κοντά στην δική σας, το πηγουνάκι του μωρού στο στήθος σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε σε καθιστή θέση ή ξαπλωμένη,   έτσι ώστε να είναι πιο εύκολος ο θηλασμός.

Κρατήστε το στήθος με το αντίχειρα σας, να πιέζει την κορυφή του στήθους σας και υπόλοιπα δάκτυλα σας να βρίσκονται στο  κάτω μέρος του στήθους σας. Γαργαλήστε το χείλη του μωρού σας με την θηλή σας μέχρι να ανοίξει το στοματάκι του διάπλατα. Γρήγορα φέρτε το μωρό σας στο στήθος σας.  Αφήστε τη μύτη του μωρού σας καθώς και το πηγούνι του να αγγίξουν το στήθος σας.

 Σιγουρευτείτε ότι το στόμα του μωρού σας καλύπτει ολόκληρη τη θηλή σας καθώς και  το μεγαλύτερο μέρος της σκούρας περιοχής που βρίσκεται γύρω από τη θηλή. Τα άνω και κάτω χείλη του μωρού σας πρέπει να στρέφονται προς τα έξω. Εάν τα χείλη του μωρού σας δεν στρέφονται προς τα έξω  σταματήστε τον θηλασμός τοποθετώντας τα δάκτυλα σας μεταξύ των ούλων του μωρού σας και του στήθους σας. Έπειτα  φέρτε ξανά το παιδί στο στήθος σας και συνεχίστε.

Σε κάθε θηλασμό δώστε στο παιδί σας και τα δύο στήθη. Το μωρό σας θα σας «πει» πότε έχει τελειώσει απλά αφήνοντας το στήθος σας.

Μετά τον θηλασμό, μαλάξτε τις θηλές σας με μερικές σταγόνες από το μητρικό γάλα και αφήστε τις να στεγνώσουν.  Έπειτα  καλύψτε τις θηλές σας με τα ειδικά προστατευτικά υλικά ή το στηθόδεσμο σας. Αυτό θα βοηθήσει τις θηλές σας να μην  στεγνώσουν υπερβολικά.

Οι θηλές σας μπορεί να είναι ευαίσθητες και μαλακές τις πρώτες μέρες του θηλασμού κάτι το οποίο είναι σύνηθες.  Γενικά η ευαισθησία αυτή περνάει όταν το γάλα αρχίσει να ρέει.   Εάν πονάτε πολύ ζητήστε την συμβουλή του ειδικού συμβούλου θηλασμού ή του γιατρού σας. Επίσης ο ειδικόςσύμβουλος θηλασμού ή ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει στην περίπτωση που έχετε πληγωμένες θηλές ή θηλές που αιμορραγούν.

Εάν είσαστε έξω με το μωρό σας μπορείτε επίσης να θηλάσετε. Μπορεί να χρειαστείτε μια κουβέρτα ή μία σάρπα για να καλυφθείτε.  Εάν πάλι είστε μακριά από το παιδία σας, εξακολουθείτε να μπορείτε να του δώσετε μητρικό γάλα, αντλώντας μητρικό γάλα είτε με το χέρι είτε με ειδικές αντλίες που υπάρχουν και διοχετεύοντας το σε αποστειρωμένους περιέκτες (μπιμπερό).  Έπειτα  κάποιο άλλο άτομο μπορεί να το δώσει στο μωρό σας με το μπιμπερό.

Είναι πού σημαντικό να έχετε επαρκή, υψηλής ποιότητας διατροφή και να πίνετε αρκετό νερό.  Είναι απαραίτητο να αποφεύγεται τη λήψη φαρμάκων κατά την χρονική διάρκεια του θηλασμού εκτός και εάν ο γιατρός που σας παρακολουθεί επιτρέψει την λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Οι παραπάνω υποδείξεις έχουν αναπαραχθεί από το  U.S. Department of Education.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!