• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00
σωστή απώλεια βάρους

Σωστή απώλεια βάρους

Η σωστή απώλεια βάρους δεν είναι ούτε οι εξαντλητικές δίαιτες αλλά ούτε και η εξαντλητική άσκηση.   Το  σώμα θέλει αργές  αλλαγές  όσον αφορά τόσο στη διατροφή όσο και στην άσκηση.  Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει πολύ καιρό να ασκηθεί,   δεν θα  πρέπει ξαφνικά να αρχίσει να τρέχει χιλιόμετρα την ημέρα ή  να σηκώνει πολλά βάρη. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνο να απογοητευθεί  από την απόδοσή του και να τα παρατήσει αλλά πιθανότατα να προκύψει και κάποιος τραυματισμός,  κάτι το οποίο  θα τον πάει πίσω στην προσπάθεια του.

Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που ξαφνικά αρχίζουν να περιορίζουν κατά πολύ το φαγητό τους.   Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι  οι δίαιτες που περιορίζουν αρκετά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες ή ακόμη και  τα είδη των επιτρεπόμενων τροφίμων,  μπορεί να σας οδηγήσουν σε  έλλειψη  θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.  Ενώ σίγουρα θα  σας δημιουργήσουν το αίσθημα της στέρησης με αποτέλεσμα και πάλι να τα παρατήσετε.

Τι πρέπει να κάνετε;
Ενεργειακές ανάγκες και απώλεια σωματικού βάρους

Το σώμα σας χρησιμοποιεί τα τρόφιμα για να πάρει  ενέργεια.  Στη συνέχεια μπορεί να αποθηκεύσει την περίσσεια ενέργειας που πήρατε από τα τρόφιμα. Αυτό γίνεται συνήθως με τη μορφή λίπους.  Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι εάν καταναλώνετε περισσότερο φαγητό από αυτό που  χρειάζεται το σώμα σας,  για τις καθημερινές του ανάγκες, θα κερδίζετε  βάρος  με τη μορφή λίπους.

Εάν επιθυμείτε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να «αναγκάσετε» το σώμα σας να χρησιμοποιήσει αυτές  τις  αποθήκες  λίπους.  Πως μπορεί να γίνει αυτό;

  1. Να μειώσετε το ποσό των θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά.
  2. Nα αυξήσετε τα επίπεδα της φυσικής σας δραστηριότητας.

Αυτός είναι  άλλωστε και ο λόγος που οι ειδικοί  μιλάμε για απώλεια βάρους με όρους διατροφής και άσκησης.

Εφαρμόστε σταδιακές αλλαγές

Οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.  Για παράδειγμα ένα επιπλέον μπισκότο την εβδομάδα μπορεί να  έχει ως αποτέλεσμα να κερδίσετε  δύο ολόκληρα κιλά το χρόνο.  Αφαιρέστε αυτό το  μπισκότο από τη διατροφή σας και θα χάσετε αντίστοιχα δύο κιλά.

Είναι προτιμότερο για παράδειγμα να αντικαταστήσετε το πλήρες γάλα με ημιαποβουτυρωμένο ή να οργανώσετε το πρόγραμμά  σας έτσι  ώστε να τρώτε καθημερινά πρωινό αντί να ορίσετε αυστηρούς κανόνες  για όλα τα τρόφιμα.

Θα πρέπει να σκεφτείτε την σωστή απώλεια βάρους ως μία  μόνιμη αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών.  Το τελικό στοίχημα θα πρέπει να είναι η διατήρηση των αλλαγών αυτών.  Με λίγα λόγια αλλαγή τρόπου ζωής για μια ζωή.

Αυξήστε τα επίπεδα δραστηριότητάς σας

Κάποιος ο οποίος αυξάνει τα επίπεδα της φυσικής του  δραστηριότητας, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί την ίδια δίαιτα και την ίδια πρόσληψη θερμίδων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα να χάσει βάρος.

Δεν έχει σημασία εάν δεν σας αρέσει να πηγαίνετε ή όχι στο γυμναστήριο.   Ακόμη  και μία ελαφριά άσκηση, όπως ένα σύντομο περπάτημα διάρκειας 20 λεπτών, θα είναι ωφέλιμο εάν γίνεται 3-5 φορές τη  βδομάδα.

Βρείτε κάτι που σας αρέσει και  είναι εύκολο για εσάς λαμβάνοντας υπόψιν  την απόσταση και το κόστος.  Έτσι είναι πιθανότερο να το εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα και να γίνει τρόπος ζωής για εσάς.

Μειώστε την πρόσληψη θερμίδων

Δεν είναι δυνατό να έχετε σωστή απώλεια βάρους, ενώ καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού,  κέικ  και γλυκά.  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε τις παρασπονδίες σας.  Αντίθετα θα πρέπει να μάθετε πώς να τις περιορίζετε σε μικρές ποσότητες ή  σε  ειδικές περιπτώσεις.

Όσον αφορά στην σωστή απώλεια βάρους, μπορείτε να αναγκάσετε το σώμα σας να χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες αποθήκες λίπους.  Αυτό γίνεται  όταν τρώτε λιγότερο, αλλά και όταν κάνετε πιο σωστές διατροφικές επιλογές.  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει δραστικές δίαιτες.   Οι  δίαιτες αυτές συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα, να σας κάνουν να νιώθετε αδυναμία και/ή να τις εγκαταλείπετε από απόγνωση.  Οι γρήγορες  δραστικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν στο γνωστό φαινόμενο yo-yo, όπου αρχικά παρατηρείται  μία  μεγάλη απώλεια βάρους, ακολουθούμενη σχεδόν πάντα από μία γρήγορη αύξηση του σωματικού βάρους, με αποτέλεσμα να μπαίνετε σε ένα φαύλο κύκλο.

Δεν υπάρχουν  γρήγορες λύσεις για να χάσετε βάρος με έναν υγιή και σωστό τρόπο.

Να θυμάστε ότι η κατανάλωση 300 έως 500 θερμίδων λιγότερο την ημέρα θα έχει  ως αποτέλεσμα την απώλεια 0,5 – 1,0kg  τη βδομάδα. Αυτό είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.  Μπορεί να φαίνεται αργός, αλλά θα σας οδηγήσει σε απώλεια μεγαλύτερη των  36kg τον χρόνο, εάν και εφόσον είσαστε πειθαρχημένοι.

Τέλος μην ξεχνάτε ότι το λίπος από τις τροφές περιέχει τις περισσότερες θερμίδες από όλα τα είδη θρεπτικών συστατικών.  Έτσι  ένας καλός τρόπος για να επιτευχθεί η μείωση των θερμίδων είναι να μειώσετε τις λιπαρές τροφές και να επιλέγετε να τρώτε περισσότερα ολικής άλεσης προϊόντα, φρούτα και λαχανικά.

Να έχετε υπομονή και επιμονή

Ίσως  χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στο σώμα σας.  Παρόλα αυτά εάν έχετε υπομονή οι αλλαγές αυτές θα εμφανίζονται σταθερά.  Μετά τον πρώτο μήνα θα είστε σε θέση να διαπιστώσετε τα αποτελέσματα μέσα από τα ρούχα σας, τα οποία θα είναι πιο άνετα.

Μία από τις πιο δύσκολες πλευρές  μίας δίαιτας είναι η διατήρηση της κινητοποίησης του ατόμου που την ακολουθεί.   Θα υπάρξουν ημέρες που η διατροφή σας θα βγαίνει εκτός.   Ακόμη μπορεί  υπάρξουν βδομάδες, όπου δε θα μπορείτε να χάσετε κανένα κιλό ή ακόμη και να πάρετε.

Αυτό είναι φυσιολογικό για όλους  όσοι κάνουν δίαιτα και  δεν θα πρέπει να σας απογοητεύει.  Δεν κάνετε κάτι «λάθος», αλλά ίσως  να χρειαστεί να κοιτάξετε εκ νέου το πρόγραμμά σας.  Χρειάζεται μήπως να αυξήσετε τα επίπεδα της φυσική σας δραστηριότητάς;  Να κάνετε μερικές ακόμη αλλαγές στη διατροφή σας;  Να καταβάλετε μεγαλύτερη προσπάθεια;

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για τις προσπάθειες  και τα επιτεύγματα του.  Μην τον τιμωρείτε με τύψεις και ενοχές όταν κάτι δεν πάει καλά. Να θυμάστε ότι η αλλαγή των επί χρόνια εδραιωμένων διατροφικών σας συνηθειών και γενικά του τρόπου ζωής σας δεν είναι κάτι που αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη. Άλλωστε όλοι πριν περπατήσουμε και τρέξουμε είχαμε μάθει να μπουσουλάμε.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!