• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Περιορίζοντας την πρόσθετη ζάχαρη

ζάχαρη

Παρακολουθώντας τη ζάχαρη στη διατροφή σας, μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο να ελέγξετε το βάρος σας .  Θα σας βοηθήσει κυρίως να αποφύγετε σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά. Ίσως εκπλαγείτε διαπιστώνοντας πόσα τρόφιμα,  τα οποία  ενδεχομένως να θεωρούνται  «υγιεινά»  περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Μερικά από αυτά είναι οι μπάρες δημητριακών,  κάποια αποξηραμένα φρούτα, τα επιδόρπια γιαουρτιού  και πολλά άλλα.  Όλα θεωρούνται «καλά» τρόφιμα,  με τη διαφορά ότι πολλά από αυτά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη.

Τι πρέπει να κάνετε

Το πρώτο βήμα για να παρακολουθήσετε τη ζάχαρη είναι να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων και να ψάχνετε για προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη.

Ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύνδεσμος προτείνει η πρόσληψη θερμίδων από πρόσθετα σάκχαρα να είναι κάτω από 100  θερμίδες την ημέρα (24 γραμμάρια. ή 6 κουταλάκια του γλυκού) για τις γυναίκες και κάτω από 150 θερμίδες την ημέρα (36 γραμμάρια ή 9 κουταλάκια  του γλυκού) για τους άνδρες.

Για πολλούς ανθρώπους ο περιορισμός των γλυκών ποτών, χυμών (εμπορίου) και αναψυκτικών  αποτελεί έναν εύκολο  τρόπο να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης, ενώ για άλλους  μπορεί να αποβεί μία  δύσκολη υπόθεση.

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένους τρόπους που ίσως σας βοηθήσουν να αρχίσετε την προσπάθειά σας.

Φτιάξτε το δικό σας ποτό.  Πάρτε ένα απλό ανθρακούχο ή μεταλλικό νερό (όχι soda), μέσα στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε το άρωμα της αρεσκείας σας. Για παράδειγμα μπορεί να προσθέσετε 1-2 φέτες από λεμόνι, λαϊμ, πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ  ή ακόμη και ένα φυλλαράκι μέντας ή δυόσμο.  Ακόμη μπορεί να προσθέσετε λίγο φρέσκο χυμό από τα παραπάνω.
Φτιάξτε τσάι και καφέ χωρίς πολλά γλυκαντικά. Μία μικρή ποσότητα ζάχαρης (1/2 – 1  κ.γ.) ή κάποιας τεχνητής γλυκαντικής ουσίας και γάλα είναι αποδεκτό. Προσοχή!  Να είστε απόλυτα φειδωλοί με τα διάφορα αρωματισμένα σιρόπια και τη σαντιγί.  Να θυμάστε ότι πολλοί δημοφιλείς καφέδες είναι γεμάτοι ζάχαρη και θερμίδες.
Επιλέξτε «διαιτητικά» ποτά.  Τα διάφορα ποτά και αναψυκτικά που είναι απαλλαγμένα από τη ζάχαρη,  μπορεί να σας βοηθήσουν να απομακρυνθείτε από τα διάφορα γλυκά ποτά. Παρόλα αυτά δεν θα σας βοηθήσουν να τα εγκαταλείψετε εντελώς και σε  καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Τι συμβαίνει με τις τεχνητές γλυκαντικές ύλες;

Τεχνητές γλυκαντικές ύλες— για παράδειγμα: ακεσουλφάμη, ασπαρτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη — σας δίνουν το γλυκαντικό αποτέλεσμα της ζάχαρης με σχεδόν καθόλου θερμίδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που τις χρησιμοποιούν ή επιλέγουν τρόφιμα ή ποτά φτιαγμένα από αυτές, το κάνουν επειδή θέλουν να χάσουν βάρος. Παρόλα αυτά ορισμένες έρευνες έχουν δείξει  ότι η χρήση των συγκεκριμένων γλυκαντικών ουσιών  μπορεί  στην πραγματικότητα να προάγει την  αύξηση του σωματικού βάρους ή να μην προάγει την υγεία.

Οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες έχουν πολύ μεγαλύτερο γλυκαντικό αποτέλεσμα από την επιτραπέζια ζάχαρη, είναι δηλαδή πολύ πιο γλυκές. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να τις χρησιμοποιούν,  ενδέχεται να βοηθηθούν.  Πώς;  Mε το να μειωθεί  η τάση που έχουν για γλυκές τροφές.  Εάν αυτό συμβεί,  μπορεί να μη βρίσκουν άγλυκα και άγευστα  τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά και να τα προτιμούν.

Από την άλλη, οι θερμίδες που έχουν αφαιρεθεί από τη διατροφή με την αντικατάσταση της επιτραπέζιας ζάχαρης με τις γλυκαντικές ύλες, μπορεί να κάνουν την επανεμφάνιση τους με άλλη μορφή – με τη μορφή των επεξεργασμένων υδατανθράκων (όπως αυτοί που βρίσκονται στα crackers, πατατάκια, γλυκά και άλλα παρόμοια) και μη «υγιεινών» κορεσμένων και transλιπαρών.

Εάν οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες σας βοηθούν να χάσετε βάρος και να το  κρατήσετε μακριά, ΤΕΛΕΙΑ.  Εάν πάλι δεν φαίνεται να σας βοηθάνε ή εάν δεν χρειάζεται να χάσετε βάρος, θα ήταν καλύτερα,  απλά να δοκιμάσετε να μειώσετε την προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή σας.

 

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!