• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Προστατευτείτε από την οστεοπόρωση έγκαιρα

οστεοπόρωση

Οστεοπόρωση – πως να την προλάβετε

Η καλύτερη πρόληψη για την οστική φθορά και την οστεοπόρωση  αρχίζει νωρίς.  Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων δεκαετιών της ζωής σας  μπορείτε να επηρεάσετε τη μέγιστη οστική σας πυκνότητα.  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί προσλαμβάνοντας αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D, αλλά και κάνοντας ασκήσεις ενδυνάμωσης των οστών. Βέβαια εάν είσαστε άνω των 20 ετών δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνεστε.

Ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσετε συνήθειες που συντηρούν την οστική σας μάζα.  Εάν είστε άνδρας νεότερος των 65 ετών ή μία γυναίκα πριν την εμμηνόπαυση, οι πέντε αυτές στρατηγικές μπορούν να ενισχύσουν τη δύναμη των οστών σας,  δρώντας ως φραγμός στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης.

Ελέγξτε τη διατροφή σας

Καταναλώστε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D, ιδανικά μέσω της διατροφής σας.  Αν και τα γαλακτοκομικά  είναι η πλουσιότερη πηγή ασβεστίου, συνεχώς αυξάνονται τα τρόφιμα που εμπλουτίζονται με ασβέστιο.  Ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά  και τα δημητριακά μπορούν να σας προσφέρουν άλλα μέταλλα,  τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των οστών. Τέτοια μέταλλα είναι το μαγνήσιο και ο φώσφορος.

Διατηρείστε ένα σωστό σωματικό βάρος

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες.  Η έμμηνος ρύση συχνά σταματάει στις γυναίκες που έχουν πολύ χαμηλό σωματικό βάρος λόγω φτωχής διατροφής ή υπερβολικής άσκησης.  Αυτό συχνά σημαίνει ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων  είναι πολύ χαμηλά για να υποστηρίξουν την  ανάπτυξη των οστών.

Μην καπνίζετε και περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ

Τόσο το κάπνισμα όσο και η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ μειώνουν την οστική μάζα.

Βεβαιωθείτε ότι τα προγράμματα εκγύμνασης που ακολουθείτε περιλαμβάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης των οστών

Ασκήσεις όπως το περπάτημα, ο χορός ή το step aerobic μπορούν να προστατεύσουν τα οστά σας.  Επίσης περιλάβετε στο πρόγραμμα σας  ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με βάρη.

Μιλήστε με τον γιατρό σας,  για τους παράγοντες κινδύνου

Συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις (όπως η κοιλιοκάκη)  και ορισμένα φάρμακα (στεροειδή και άλλα)  μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να αναπτύξετε οστεοπόρωση.  Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας έτσι ώστε να εφαρμόσετε στρατηγικές πρόληψης που να λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες αυτούς.

Πηγή Harvard Medical School.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!