• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Πρόσληψη κιλών στις γιορτές – ένα παγκόσμιο φαινόμενο

Πρόσληψη κιλών στις γιορτές – τι πρέπει να προσέξουμε

O τρόπος που οι άνθρωποι , σε όλες τις χώρες του κόσμου,  συνηθίζουν να γιορτάζουν τις ημέρες των εορτών  είναι διαφορετικός , εντούτοις παρατηρείται μία κοινή  συνιστώσα, το ΦΑΓΗΤΟ.  Συνήθως οι άνθρωποι σε όλες τις χώρες του κόσμου, τις ημέρες των εορτών συνηθίζουν να τρώνε περισσότερο, συγκεκριμένα τρόφιμα. 

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών αποφάσισε να μελετήσει εάν  η χαλαρή διάθεση των εορτών σε σχέση  με το φαγητό συνδέεται συνήθως  με την αύξηση του σωματικού βάρους.  Μελέτησαν τον τρόπο που οι άνθρωποι γιορτάζουν την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πάσχα στη Γερμανία, και τη Χρυσή Εβδομάδα (29 Απριλίου – 5 Μαίου) στην Ιαπωνία, καθώς και τα Χριστούγεννα και στις τρεις αυτές  χώρες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.924 ενήλικες ηλικίας από 40-50 ετών για ένα χρόνο. Περίπου το 1/3 των Γερμανών και Αμερικανών συμμετεχόντων ήταν γυναίκες ενώ αντίστοιχα το ¼ των Ιαπώνων ήταν επίσης γυναίκες. Οι συμμετέχοντες ζυγίζονταν οι  ίδιοι σε καθημερινή βάση με τη χρήση «έξυπνων ζυγαριών”, οι  οποίες διαβίβαζαν  τις ενδείξεις σ ένα αρχείο καταγραφής στον υπολογιστή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν και στις τρεις χώρες,  ότι το σωματικό βάρος  των συμμετεχόντων παρουσίαζε αύξηση κατά περίπου  0,5% ,  10 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα σε σχέση με αυτό που ήταν 10 ημέρες πριν.  Επίσης,  οι εθελοντές,  αύξησαν στο σωματικό τους βάρους κατά μέσο όρο από 0,2% έως 0,3% κατά τη διάρκεια άλλων διακοπών/εορτών.  Η μελέτη,  δημοσιεύθηκε την 22η του Σεπτεμβρίου 2016 στο New England Journal of Medicine.

Οι ερευνητές  προειδοποιούν  ότι οι άνθρωποι τείνουν να διατηρούν περίπου το  μισό του σωματικού βάρους που κερδίζουν κατά τη διάρκεια των εορτών και/ή των διακοπών. Ακόμα κι αν η πρόσληψη σωματικού βάρους φαίνεται να είναι σχετικά μικρή – σ’ αυτή τη μελέτη αντιστοιχεί σε  0,5-1,0 κιλό για τα άτομα που συμμετείχαν –  εντούτοις δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κιλά τείνουν να αυξάνονται με το πέρασμα των χρόνων.

Πηγή: Harvard Medical Scholl

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!