• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Πόσα φρούτα μπορούμε να τρώμε την ημέρα;

Πόσα φρούτα την ημέρα;

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες δε θα πρέπει να  λαμβάνουμε περισσότερο από το 10% των ημερησίων θερμιδικών μας αναγκών από τη ζάχαρη.  Κρίνεται επομένως αναγκαίο να μειώσουμε την πρόσληψη  φρούτων μιας και αυτά περιέχουν φυσικά σάκχαρα;

Τι πραγματικά ισχύει;

Ενώ απαιτείται να περιορίσετε τα σάκχαρα από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, εντούτοις  μπορείτε να ανησυχείτε πολύ λιγότερο όταν αυτά τα καταναλώνετε τρώγοντας πολλά φρούτα.  Στην πραγματικότητα, μια μελέτη δεν βρήκε αρνητικές συνέπειες σε άτομα που έτρωγαν 20 μερίδες φρούτων την ημέρα για 12-24 εβδομάδες.

Τα ολόκληρα φρούτα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Παρά το γεγονός ότι τα φρούτα περιέχουν αρκετή ζάχαρη, αυτή είναι “συσκευασμένη” μέσα στα φυτικά κύτταρα. Σε αυτήν την περίπτωση τα πεπτικά μας ένζυμα θα πρέπει να σπάσουν τα εν λόγω κύτταρα προκειμένου να απελευθερώσουν τα σάκχαρα που υπάρχουν στα  φρούτα.   Έτσι η απελευθέρωση των σακχάρων που βρίσκονται στα φρούτα στην κυκλοφορία τους αίματος γίνεται με αργό ρυθμό.

Απολαύστε ποικιλία φρούτων με έναν περιορισμό

Επιμένετε στα ολόκληρα φρούτα αντί για χυμούς.  Η διαδικασία που υποβάλλονται τα φρούτα για να γίνουν χυμοί σπάει τα κύτταρα των φρούτων απελευθερώνοντας τα σάκχαρα.  Όταν πίνετε για παράδειγμα ένα ποτήρι χυμό μήλου το ζάχαρο του αίματος θα ανέβει γρηγορότερα και είναι πιθανότερο να πεινάσετε γρηγορότερα , από ότι εάν τρώγατε  ένα μήλο.

 

Πηγή Harvard Medical School 

 

 

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!