• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Απώλεια λίπους Vs Απώλειας βάρους

απώλεια λίπους

Απώλεια λίπους ή απώλεια βάρους – υπάρχει διαφορά;

Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι όταν βρίσκονται σε διαδικασία απώλειας βάρους έχουν ως μοναδικό γνώμονα εκτίμησης της προσπάθειας τους, τη ζυγαριά τους ή τη ζυγαριά του διαιτολόγου τους.  Είναι όμως αυτός ο σωστός τρόπος να ελέγχουμε την απώλεια λίπους;  Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και στη σωστή τους βάση.

Καταρχάς μία διατροφή για να είναι  σωστή,  είναι απαραίτητο πριν τη σύνταξή  της,  να προηγηθούν οι απαραίτητες μετρήσεις. Παράλληλα κρίνεται απαραίτητη η  λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού και διατροφικού ιστορικού.  Με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις μετρήσεις* αλλά  και από τις πληροφορίες που θα ληφθούν από το ιστορικό, συντάσσεται το διαιτολόγιο, το οποίο θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε εξατομικευμένο.

Πως μπορούμε να γνωρίζουμε ότι  τα κιλά που χάνουμε αφορούν στην απώλεια λίπους

Η σωστή διατροφή που  αποσκοπεί στην απώλεια σωματικού βάρους θα πρέπει να έχει ως στόχο την απώλεια λίπους,  διατηρώντας ή αυξάνοντας παράλληλα την  άλιπη μάζα **.  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαπιστωθεί εάν το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείτε σας εξασφαλίζει τη σωστή απώλεια  βάρους.  

Μία εύκολη,  ευρέως διαδεδομένη και παράλληλα χαμηλού κόστους μέθοδος, είναι η μέθοδος της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (βιοηλεκτρικής αντίστασης).  Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται με ειδικά μηχανήματα γνωστά στο ευρύ κοινό ως λιπομετρητές.

Που βασίζεται η μέθοδος αυτής

Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής έντασης και βασίζεται  στο διαφορετικό τρόπο με τον οποίο οι διάφοροι ιστοί του σώματος αντιδρούν στη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Συγκεκριμένα, οι ιστοί που είναι πλούσιοι σε  νερό και ηλεκτρολύτες είναι εξαιρετικά αγώγιμοι (διαπερνιούνται εύκολα από το ηλεκτρικό ρεύμα). Αντιθέτως, ο λιπώδης ιστός έχει μικρή αγωγιμότητα.  Γίνεται σαφές ότι στο ανθρώπινο σώμα η συνολική αγωγιμότητα συνδέεται στενά με την άλιπη μάζα του σώματος, ενώ  η αντίσταση που μετράται είναι σχεδόν ίση με αυτή της λιπώδους μάζας. 

Αξιοπιστία της μεθόδου

Όσον αφορά στην αξιοπιστία της μεθόδου, φαίνεται ότι είναι αρκετά αξιόπιστη καθώς  παρουσιάζει μικρή απόκλιση  της τάξεως του  ± 2-5%.  Αυτό εξαρτάται από το ίδιο το μηχάνημα και τις εξισώσεις που χρησιμοποιεί και λιγότερο από τον χρήστη, καθώς ο τρόπος εφαρμογής της  μεθόδου είναι εξαιρετικά απλός.

Βέβαια προκειμένου να έχουμε όσο γίνεται πιο αξιόπιστα αποτελέσματα προτείνεται στο άτομο να ακολουθήσει κάποιες οδηγίες πριν τη μέτρηση.  Συγκεκριμένα  να μην καταναλώσει αλκοόλ για 24 ώρες, να μην κάνει έντονη άσκηση για 12 ώρες και να μην καταναλώσει υγρά και τροφή για 3-4 ώρες.   

Κατά τη διάρκεια της μέτρησης,  το  άτομο  θα πρέπει να είναι ξαπλωμένο σε μη αγώγιμη επιφάνεια*** και να έχει αφαιρέσει μεταλλικά αντικείμενα από το σώμα του.   Επίσης, οι μετρήσεις  θα πρέπει να γίνονται σε θερμοκρασία δωματίου και η θερμοκρασία του σώματος να είναι φυσιολογική.  Τέλος, οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται μέσα σε 5-10 λεπτά από τη στιγμή που το άτομο έχει  ξαπλώσει, καθώς στη συνέχεια παρατηρείται ανακατανομή υγρών από τα πόδια προς τον κορμό.

Άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι η  υδάτωση του σώματος.  Εάν το άτομο είναι αφυδατωμένο μειώνεται η ηλεκτρική αγωγιμότητα του σώματος, κάτι που οδηγεί σε υπερεκτίμηση του σωματικού λίπους.  Επίσης τα αποτελέσματα φαίνεται να επηρεάζονται από την έμμηνο ρύση και  τη χρήση διουρητικών.

Προσοχή

Τα άτομα που φέρουν  βηματοδότη καθώς και μεταλλικές λάμες  θα πρέπει να έχουν συγκατάθεση του θεράποντος ιατρού τους.   Η μέθοδος αυτή θα πρέπει να αποφεύγεται  από τις εγκύους. 

Που εφαρμόζεται η μέθοδος βιοηλεκρικής εμπέδησης

Η μέτρηση αυτή εφαρμόζεται  σε όλα τα διαιτολογικά γραφεία. Επίσης εφαρμόζεται στα γυμναστήρια  και σε κέντρα αδυνατίσματος, τα οποία διαθέτουν διαιτολογικό τμήμα.  Μπορεί να εφαρμοστεί όταν το άτομο αρχίσει κάποιο πρόγραμμα διατροφής, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη της πορείας του. Να βλέπει δηλαδή εάν το βάρος που χάνει αφορά στην απώλεια λίπους.  Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί σε κάποιο άτομο που επιθυμεί να πάρει πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση του σώματός του. 

*λιπομέτρηση, ζύγισμα, μέτρηση περιφερειών

**υγρά – μυϊκή μάζα

***να μην διαπερνάται από ηλεκτρικό ρεύμα

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!