• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00
τα οφέλη της άσκησης

Τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης

Είναι γνωστό ότι η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στη ζωή μας έχει οφέλη σε όλα τα επίπεδα.  Μας βοηθάει  στη πρόληψη ασθενειών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, οστεοπόρωση κλπ.  Επίσης βελτιώνει τη διάθεση και τη ψυχική μας υγεία. Παρακάτω καταγράφονται συνοπτικά  μερικά από τα οφέλη της άσκησης.

Καρδιαγγειακό σύστημα

Η ήπια σωματική δραστηριότητα ασκεί θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα.  Συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και  στην αύξηση της  HDL. Επίσης συμβάλει στη μείωση των ισχαιμικών επεισοδίων,  στη βελτίωση των λιπιδαιμιών,  στην καλύτερη αιμάτωση σε τριχοειδικό επίπεδο κλπ.

Βελτίωση της κίνησης

Μέσα από την άσκηση όλες οι κινήσεις γίνονται πιο εύκολα.  Έτσι το άτομο που ασκείται  αποκτά περισσότερη ευκαμψία κάτι που το βοηθά στην πρόληψη τραυματισμού των αρθρώσεων κλπ.

Ενδυνάμωση του μυικού συστήματος

Η αύξηση του μυϊκού ιστού οδηγεί σε αύξηση του βασικού μεταβολισμού, σωστότερη κατανομή του λιπώδους ιστού  και βελτίωση του σχήματος του σώματος.

Μείωση λιπώδους ιστού – αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Μέσα από την άσκηση παρατηρείται μείωση του λίπους με παράλληλη αύξηση της μυϊκής μάζας.  Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι απαραίτητο η άσκηση να συνοδεύεται με σωστή διατροφή, διαφορετικά τα αποτελέσματα δε θα είναι τα αναμενόμενα.  Συχνά διαπιστώνουμε απώλεια μυϊκής μάζας εάν η άσκηση δε συνοδεύεται από την κατάλληλη διατροφή (απαιτείται ισορροπία υδατανθράκων, λιπών, πρωτεϊνών).

Έλεγχος του αισθήματος της πείνας

Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η άσκηση μπορεί να ελέγξει  την όρεξη μέσω της έκκρισης  της ορμόνης κορτικοτροπίνης και του νευροπεπτιδίου Υ.

Βελτίωση του ύπνου

Για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου εξαιτίας του stress, φαίνεται ότι η συχνή και ήπια φυσική δραστηριότητα τα βοηθάει να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ύπνου (περισσότερες  ώρες ύπνου και βαθύτερο ύπνο).  Παρόλα αυτά το άτομο δεν πρέπει να ασκείται τις ώρες που πλησιάζουν για να πάει ύπνο.

Πρόληψη οστεοπενίας – οστεοπόρωσης

Μέσω της άσκησης ενισχύεται η εναπόθεση του ασβεστίου, του φωσφόρου και του  μαγνησίου στα οστά.

Αύξηση μεταβολισμού

Φαίνεται ότι ο βασικός μεταβολισμός αυξάνεται για περίπου 48 ώρες μετά από ασκήσεις  ενδυνάμωσης.  Αυτό πιθανό να συμβαίνει στα πλαίσια της προσπάθειας του ανθρώπινου σώματος να  αναδομήσει και να αποκαταστήσει τους  ιστούς που έχουν φθαρεί κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

H άσκηση φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης μέσω της έκκρισης των ενδορφινών,  οι οποίες με τη σειρά τους διεγείρουν το ντοπαμινεργικό σύστημα.

Βελτίωση σεξουαλικής ζωής

Η συχνή  σωματική δραστηριότητα κάνει το άτομο να νιώθει πιο ενεργό και βελτιώνει την εικόνα του σώματός του, παράγοντες που δρουν θετικά στη σεξουαλική επιθυμία.  Επίσης φαίνεται οι άνδρες που ασκούνται συστηματικά να έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία.

Μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη

Φαίνεται ότι η άσκηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό καθώς μετά την άσκηση τα κύτταρα  επιτρέπουν στην ινσουλίνη να κάνει τη δουλεία της, που είναι να εισαγάγει τη γλυκόζη στα κύτταρα.

Μείωση νοσηρότητας και θνησιμότητας

Σε συνδυασμό πάντα με σωστή διατροφή και σωστό σωματικό βάρος.

 

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!