• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Κάψιμο στο στομάχι – πως να ανακουφιστείτε

κάψιμο στο στομάχι

Πως να ανακουφιστείτε από τις καούρες στο στομάχι

Το κάψιμο στο στομάχι αποτελεί ένα σύνηθες πρόβλημα.  Προκαλείται από την παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο.  Η κατάσταση αυτή ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Πέραν από μία μικρή δυσφορία,  το κάψιμο στο  στομάχι μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας.  Μπορεί  να προκαλέσει  βλάβη στον οισοφάγο,  ακόμη και να αυξήσει την πιθανότητα  κίνδυνου για καρκίνο του οισοφάγου, εάν  παραμείνει χωρίς θεραπεία.

Συμβουλές για να ανακουφίσετε το στομάχι σας:
Φάτε σωστά

Τα μεγάλα γεύματα ασκούν πίεση στο μυ που συνήθως βοηθά στο να κρατηθεί το περιεχόμενο του στομάχου και να μην ξαναγυρίσει πίσω στον οισοφάγο. Όσο περισσότερο τρώτε,  τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για το στομάχι  προκειμένου να αδειάσει,  κάτι το οποίο συμβάλλει στην παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. .Δοκιμάστε μικρότερα και  συχνότερα γεύματα και μην «καταβροχθίζετε»  το φαγητό σας.

Αποφύγετε να τρώτε αργά τη νύχτα

 Έχοντας καταναλώσει ένα γεύμα ή σνακ και πηγαίνοντας σε λιγότερο από τρεις ώρες για ύπνο είναι κάτι που μπορεί να  επιδεινώσει την παλινδρόμηση, προκαλώντας καούρα-κάψιμο. Αφήστε αρκετό χρόνο προκειμένου το στομάχι σας να αδειάσει και μετά να πάτε για ύπνο.

Μην ασκείστε αμέσως μετά από ένα γεύμα

Δώστε χρόνο στο στομάχι σας, να αδειάσει. Περιμένετε μια-δυο ώρες (ανάλογα τι έχετε φάει). Μη ξαπλώσετε,  είναι κάτι  το οποίο θα επιδεινώσει παλινδρόμηση.

Κοιμηθείτε με κλίση

Ανεβάζοντας τον κορμό σας προς τα επάνω με ένα ειδικό μαξιλάρι είναι κάτι το οποίο μπορεί να σας ανακουφίσει από τις νυχτερινές καούρες.

Αναγνωρίστε και  αποφύγετε τρόφιμα που σχετίζονται με τις καούρες

Έχουν ενοχοποιηθεί τα λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα, οι  ντομάτες, το σκόρδο, το γάλα, ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα,  η μέντα, η σοκολάτα, όξινα φρούτα, αλκοολ κλπ. Τα ανθρακούχα ποτά προκαλούν (ερυγές) ρέψιμο, οι  οποίες επίσης προάγουν την παλινδρόμηση

Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά από ένα γεύμα

Οι τσίχλες προκαλούν την έκκριση σάλιου,  το οποίο βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων, καταπραΰνει τον οισοφάγο, και προωθεί τα οξέα πίσω στο στομάχι. Αποφύγετε τις τσίχλες με άρωμα μέντας,  καθώς μπορεί να προκαλέσουν καούρες περισσότερο από άλλες γεύσεις.

Βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακα που παίρνετε δεν έχουν τέτοιου είδους παρενέργειες

Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν κάποιο από τα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να προκαλέσει πόνο που να  μοιάζει με καούρα ή να συμβάλει στην παλινδρόμηση.

Χάστε βάρος εάν αυτό χρειάζεται

 Όντας υπέρβαρος ή παχύσαρκος ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο στομάχι και ωθείται  το περιεχόμενο του στομάχου προς  τον οισοφάγο. Τα εφαρμοστά ρούχα και οι ζώνες σε συνδυασμό με την αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση.

Κρήνη Κωνσταντίνου

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!