• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Ποια λαχανικά μας βοηθάνε να χάσουμε βάρος;

λαχανικά

Λαχανικά για απώλεια βάρους

Η προσθήκη περισσότερων φρούτων και λαχανικών  στη διατροφή μας αποτελεί  μία εξαιρετική συνήθεια για πολλούς και διαφόρους λόγους.  Η απώλεια σωματικού βάρους είναι ένας από αυτούς τους λόγους.  Εντούτοις ορισμένα λαχανικά έχουν συνδεθεί με την προσθήκη σωματικού βάρους. Ερευνητές από το Harvard ανέλυσαν το βάρος και τις διαιτητικές αλλαγές  περίπου 118,000 ατόμων ηλικίας άνω των 24 ετών,  για  περίπου 4 χρόνια.  Tα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015, στο PLOS Medicine  και είχαν ως εξής:

Κατά μέσο όρο οι άνθρωποι που αύξησαν την πρόσληψη φρούτων  και λαχανικών,  ιδιαίτερα όσων ήταν πλούσια σε φυτικές ίνες, και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη παρουσίασαν  βελτίωση στο  σωματικό τους βάρος.  Τέτοια φρούτα  είναι τα μήλα, τα μούρα, οι φράουλες, τα κεράσια και τα αχλάδια.  Όσον αφορά στα λαχανικά αυτό αφορά  στα περισσότερα λαχανικά,  ιδιαίτερα το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι,  και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.  Αντίθετα, τα άτομα που είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη αμυλούχων λαχανικών έτειναν να αυξάνουν σταδιακά το βάρος τους.  Αμυλούχα λαχανικά είναι  ο αρακά, οι πατάτες και το καλαμπόκι.

Αυτό βέβαια  δεν αποδεικνύει ότι η πρόσληψη των συγκεκριμένων λαχανικών αυξάνει το σωματικό βάρος.   Η Dr. Μonica Bertoia επικεφαλής της έρευνα αναφέρει τα εξής:  “Υποψιαζόμαστε ότι αυτό έχει σχέση με το γεγονός ότι τα αμυλούχα λαχανικά έχουν μεγαλύτερο γλυκαιμικό δείκτη.  Επομένως η πρόσληψη τους αυξάνει περισσότερο το σάκχαρο του αίματος,  με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη έκκριση της ινσουλίνης στο αίμα”. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και  άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σωματικό βάρος. Οι παράγοντες αυτοί ήταν τα  επίπεδα φυσικής δραστηριότητας,   οι ώρες ύπνου,  και το κάπνισμα.

Συμπερασματικά

Εάν λοιπόν θέλετε να χάσετε βάρος δώστε έμφαση στην κατανάλωση λαχανικών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πολλές φυτικές ίνες.  Επίσης προσπαθήστε να έχετε μία ποικιλία φρούτων και λαχανικών.  Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε όχι μόνο τον έλεγχο του σωματικού σας βάρους  αλλά και την πρόσληψη μίας ποικιλίας βιταμινών και μετάλλων.

Πηγή:  Harvard Medical School

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>