• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00
Στέβια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη στέβια

Η στέβια είναι ένα φυτό που είναι ευδοκιμεί στη Νότια Αμερική.  Είναι γνωστή ως πηγή φυσικών γλυκαντικών ουσιών.  Είναι γεγονός ότι οι ιθαγενείς της Νοτίου Αφρικής τη χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια  ως γλυκαντική ουσία.Ακόμη τα φύλλα του φυτού στέβια  χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων.

Η στέβια χρησιμοποιείται για την  απώλεια  σωματικού βάρους,  στο σακχαρώδη διαβήτη και στην υψηλή αρτηριακή πίεση.  Επίσης γίνεται χρήση της στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος,  στην αντισύλληψη,  στην ενδυνάμωση των μυϊκών συσπάσεων που αντλούν το αίμα από την καρδιά και στο αίσθημα καύσου στο στομάχι.

Στα τρόφιμα χρησιμοποιείται ως μη θερμιδογόνα γλυκαντική ύλη και ενισχυτικό γεύσης.   Στις ΗΠΑ αρχικά ήταν διαθέσιμη ως “συμπλήρωμα διατροφής”. Ενώ και μέχρι και το 2008 δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιηθεί ως «πρόσθετο τροφίμων».  Το 2008 η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αναγνώρισε τη ρεμπαουδιοσίδη Α (μία από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στο φυτό στέβια και την  καθιστά γλυκιά) ως ασφαλή  (GRAS).

Είναι επίσης διαθέσιμη ως γλυκαντική ύλη στην Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Ταϊβάν, Ρωσία, Ισραήλ, Μεξικό, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, Κολομβία, τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Η χρήση και  οι επιδράσεις της
Υπέρταση

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη 750-1500 mg ανά ημέρα στεβιοσίδης (μία χημική ένωση στη στέβια) συμβάλει στη μείωση της υπέρτασης.  Συγκεκριμένα μειώνει τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση σε μία βδομάδαςαπό την έναρξη της θεραπείας.  Ωστόσο, άλλη έρευνα δείχνει ότι η λήψη στεβιοσίδης σε δόσεις έως 15 mg ανά κιλό σωματικού βάρους δε  μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με ήπια υπέρταση.

Διαβήτης

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι 1000 mg ημερησίως στεβιοσίδης, ενδέχεται να μειώσει τα επίπεδα του μετά – γευματικού σακχάρου κατά 18% σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.   Ωστόσο, άλλη έρευνα δείχνει ότι η λήψη 250 mg στεβιοσίδης, τρεις φορές την ημέρα δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή τα επίπεδα της HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη), μετά από τρεις μήνες θεραπείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη.

Αντισύλληψη
Καύσο στομάχου
Απώλεια βάρους
Κατακράτηση υγρών
Καρδιακές παθήσεις

Σίγουρα απαιτούνται περισσότερα στοιχεία προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της στέβια για τις χρήσεις αυτές.

Παρενέργειες και ασφάλεια

Η στέβια και χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτή συμπεριλαμβανομένων της στεβιοσίδης  και της ρεμπαουδιοσίδης Α, είναι πιθανότατα ασφαλείς, όταν χρησιμοποιούνται  ως γλυκαντικές ουσίες στα τρόφιμα.  Όπως προαναφέρθηκε στις ΗΠΑ,  η ρεμπαουδιοσίδη Α , έχει αναγνωρισθεί  ως GRAS,  δηλαδή γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής για τη  χρήση της  ως γλυκαντική ουσία στα  τρόφιμα.   Ενώ η στεβιοσίδη έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στον τομέα της έρευνας σε δόσεις έως 1500 mg ανά ημέρα για 2 χρόνια.

Μερικά άτομα  που χρησιμοποιούν  στέβια ή στεβιοσίδη ενδέχεται να νιώσουν φούσκωμα ή ναυτία.  Ενώ  άλλοι  έχουν αναφέρει αίσθημα ζάλης, μυϊκούς πόνους, μούδιασμα και απώλεια αισθήσεων.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις
Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Δεν γνωρίζουμε αρκετά σχετικά με τη χρήση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.  Για το λόγο αυτό καλύτερα να αποφεύγεται.

Αλλεργία στην αμβροσία και στα σχετικά φυτά

Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην οικογένεια των φυτών Asteraceae / Compositae. Αυτή η οικογένεια περιλαμβάνει το αγριόχορτο, τα χρυσάνθεμα, τους κατιφέδες, τις μαργαρίτες, και πολλά άλλα φυτά.

Διαβήτης

Μερικές  έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες από τις χημικές ουσίες που περιέχονται στη στέβια μπορεί  να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να επηρεάσουν τον έλεγχο του σακχάρου.  Ωστόσο, άλλες έρευνες δε συμφωνούν. Εάν πάσχετε από διαβήτη και χρησιμοποιείτε στέβια ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό που περιέχεται σε αυτήν, παρακολουθήστε στενά το  σάκχαρο του αίματός σας  και ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά.

Χαμηλή πίεση του αίματος

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, αλλά όχι ισχυρά στοιχεία,  ότι ορισμένες από τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στη  στέβια μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Υπάρχει μια ανησυχία ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν  μείωση της  αρτηριακής πίεσης σε άτομα που έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση. Εάν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε χρήση της στέβια ή άλλων γλυκαντικών ουσιών που περιέχονται σ’αυτήν.

 Αλληλεπιδράσεις  με φάρμακα
Λίθιο και στέβια

Λαμβανοντάς την μπορεί να μειωθεί η ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει το λίθιο. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τη συγκέντρωση του λιθίου  στο σώμα  με  αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών παρενεργειών που σχετίζονται με το αυτό.  Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Φάρμακα για το διαβήτη και στέβια

Η  στέβια ενδέχεται να  μειώνει το σάκχαρο του αίματος σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.  Τα φάρμακα κατά του διαβήτη επίσης κάνουν το ίδιο.   Επομένως λαμβάνοντας στέβια σε συνδυασμό  με φάρμακα κατά του διαβήτη μπορεί να προκληθεί   ακόμη μεγαλύτερη μείωση του σακχάρου στο αίμα.  Παρακολουθείτε στενά το σάκχαρο του αίματός σας. και ενημερώστε το γιατρό σας..

Αντιυπερτασικά φάρμακα και στέβια

Μπορεί να  μειώσει την αρτηριακή πίεση σε κάποια άτομα. Λαμβάνοντας στέβια μαζί με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης.  Επομένως προσοχή εάν λαμβάνετε αντιυπερτασικά φάρμακα.

Πόση στέβια;

Η κατάλληλη δόση της στέβια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγεία του ατόμου, και διάφορες άλλες προϋποθέσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να προσδιορίζουν το κατάλληλο εύρος των δόσεων για τη στέβια.  Λάβετε υπόψη ότι τα φυτικά προϊόντα δεν είναι πάντα κατ ‘ανάγκην ασφαλή και η δοσολογία μπορεί να είναι σημαντική.  Να είστε βέβαιοι ότι ακολουθείτε τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό ή το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης πριν από τη χρήση.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!