• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

5 μύθοι που αφορούν στις καρδιαγγειακές παθήσεις

Κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, έχουμε μάθει πολλά σχετικά με το τι μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα και πώς να το αποτρέψουμε. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι έχουν λανθασμένη αντίληψη  σχετικά με τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση κάποιας καρδιαγγειακής νόσου ή ακόμη και για την ίδια την καρδιαγγειακή νόσο.  Εδώ παρατίθενται πέντε ευρέως διαδεδομένες, αλλά λανθασμένες πεποιθήσεις, καθώς και παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να προφυλάξετε την καρδιά σας.

ΜΥΘΟΣ 1: Εάν πάσχετε από κάποια καρδιαγγειακή νόσο, θα πρέπει να αναπαύεστε.

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ  Δρ Richard T. Lee,  για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που υποφέρουν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο, η καθιστική ζωή αποτελεί μία κακή συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος στα πόδια και μια έκπτωση της συνολικής φυσική κατάστασης.  Η σωματική δραστηριότητα βοηθά ενισχύοντας το καρδιακό μυ, βελτιώνει τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο καθώς επίσης και  την συνολική υγεία και ευεξία.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ρωτήστε το γιατρό σας για το τι είδους άσκηση θα ήταν σωστό για εσάς να κάνετε, καθώς και πόσο θα πρέπει να κάνετε (ώρα και ένταση). Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν, το περπάτημα έχει αποδειχθεί ότι  είναι ωφέλιμο για την καρδιά σας.

Μύθος 2: Είναι αποδεκτό να έχουμε υψηλότερη αρτηριακή πίεση όταν μεγαλώνουμε.

Η πίεση του αίματος τείνει να αυξάνεται με την ηλικία, αλλά το γεγονός ότι η τάση αυτή είναι κοινή, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι καλό για εσάς. Αυτό συμβαίνει καθώς τα τοιχώματα των αρτηριών με την ηλικία γίνονται  άκαμπτα.  Οι σκληρές – άκαμπτες αρτηρίες αναγκάζουν την καρδιά να εργάζεται περισσότερο. Το αίμα χτυπάει ενάντια στα τοιχώματα των αρτηριών,  επιφέροντας σ αυτά με την πάροδο του χρόνου αλλοιώσεις. Ο καταπονημένος καρδιακός μυς γίνεται ολοένα και λιγότερο αποτελεσματικός και επιτελεί τον ρόλο της αντλίας ακόμα πιο δύσκολα προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού για αίμα. Αυτό  επιφέρει περαιτέρω αλλοιώσεις στις αρτηρίες και καλεί το λίπος να εισέλθει μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό καταδεικνύει το πώς η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τι μπορείτε να κάνετε: Να ελέγχετε την  αρτηριακή σας πίεση. Αν είναι πάνω από 140/90, ρωτήστε το γιατρό σας ,σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για να την κατεβάσετε.

Μύθος 3: Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων με τις βιταμίνες και  άλλα συμπληρώματα .

Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες E, C, και η  β καροτίνη, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές με την χρήση συμπληρωμάτων των εν λόγω βιταμινών είτε έχουν αποτύχει να επιβεβαιώσουν το όφελος τους ή διεξήχθησαν  με τέτοιο τρόπο  που δεν μπορούσε να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα. Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρία έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πρόσληψη τέτοιων συμπληρωμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τι μπορείτε να κάνετε: Το σώμα απορροφά και χρησιμοποιεί τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά καλύτερα όταν λαμβάνονται μέσω των τροφίμων. Για να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που χρειάζεστε, αντί να αγοράσετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών, θα ήταν καλύτερο να καταναλώνετε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.  Ένας απλός τρόπος για να το επιτύχετε είναι να έχετε ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά σας από όλα τα χρώματα.

Μύθος 4: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πρόβλημα των ανδρών.

Από το 1984, κάθε χρόνο και περισσότερες γυναίκες χάνουν την ζωή τους από κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως ακριβώς και στους άνδρες.

Μετά την ηλικία της συνταξιοδότησης, το 70% των ανδρών και των γυναικών έχουν κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου, όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο κίνδυνος συνεχίζει να αυξάνεται, με αποτέλεσμα από την ηλικία των 80 και έπειτα, να επηρεάζεται το 83% των ανδρών  ενώ στις γυναίκες το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο και φθάνει στο 87%.

Τι μπορείτε να κάνετε: Είτε είστε άνδρας ή γυναίκα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας, προκειμένου να προβείτε στη βασική καρδιολογική εξέταση που περιλαμβάνει τον έλεγχο της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τις συστάσεις που θα σας δοθούν.

Μύθος 5: Εάν πάσχετε από  κάποια καρδιαγγειακή νόσο, θα πρέπει να τρώτε όσο το δυνατό λιγότερο λίπος.

Είναι αλήθεια πως πρέπει να έχετε ένα διαιτολόγιο χαμηλό σε κορεσμένο λίπος και να αποφεύγεται εντελώς τα trans λιπαρά. Υπάρχουν όμως και άλλα λιπαρά, κυρίως τα ακόρεστα λίπη που τα βρίσκουμε στα φυτικά έλαια καθώς και σε  άλλα τρόφιμα, τα οποία είναι ευεργετικά. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τι μπορείτε να κάνετε: Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, και  ελαιόλαδο. Αν καταναλώνετε κρέας, βεβαιωθείτε ότι το κομμάτι που επιλέγετε είναι άπαχο, και αφαιρέστε την πέτσα από τα πουλερικά σας.

Πηγή: Harvard Medical Scholl

Kρήνη Κωνσταντίνου 

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Nutrition Coach


Δείτε επίσης:

  1. Αυγά και χοληστερόλη
  2. Τι μπορεί να σημαίνει το κοιλιακό λίπος για την καρδιά
  3. Οι ξηροί καρποί στην υπηρεσία της καρδιάς σας!

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!