fbpx

Γλυκαιμικός δείκτης και σωματικό βάρος

Γλυκαιμικός δείκτης

Γλυκαιμικός δείκτης και σωματικό βάρος

Όλοι οι   υδατάνθρακες προκαλούν μία προσωρινή αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.  Ως απάντηση στην αύξηση αυτή είναι η αύξηση επιπέδων της ινσουλίνης από το  πάγκρεας, προκειμένου να προωθηθεί η γλυκόζη μέσα στα κύτταρα.   Αυτό καλείται γλυκαιμική απόκριση.   Το μέγεθος αυτής της απόκρισης επηρεάζεται από ένα αριθμό παραγόντων. Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνεται η ποσότητα του φαγητού που καταναλώθηκε, ο τύπος των υδατανθράκων, ο τρόπος που ετοιμάστηκε το φαγητό  και  οι βαθμοί  θερμοκρασίας στους οποίους  μαγειρεύτηκε το φαγητό.

Φαίνεται ότι τα τρόφιμα που αυξάνουν τόσο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα,  όσο και της ινσουλίνης με αργό ρυθμό είναι πιο αποδοτικά  στην απώλεια σωματικού βάρους.  Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτό.   Κυρίως,  τα τρόφιμα αυτά  – πολλά από αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες – σας κάνουν να αισθάνεστε το στομάχι σας γεμάτο για περισσότερο χρόνο.

Τι καλούμε γλυκαιμικό δείκτη και σε τι μας ωφελεί

Ο γλυκαιμικός δείκτης  (ΓΔ) μετράει σε ποιο βαθμό 50 γραμμάρια υδατανθράκων αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.  Σε κάθε τρόφιμο έχει δοθεί ένας αριθμός που κυμαίνεται από το 1 – 100.  Η υψηλότερη βαθμολογία είναι η βαθμολογία αναφοράς για τη γλυκόζη.

 Ο δείκτης κατατάσσει τα αποτελέσματα του  γλυκαιμικού δείκτη με τον παρακάτω τρόπο:

  • <55 Χαμηλού ΓΔ
  • 56-69 Μέτριου ΓΔ
  • >70  υψηλού ΓΔ

Όσο μικρότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης, του τροφίμου ή του γεύματος,  τόσο πιο  μέτρια είναι η γλυκαιμική απόκριση, και ως εκ τούτου αισθάνεστε λιγότερη πείνα αργότερα.   Αυτό είναι κάτι που μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες το άτομο που επιθυμεί να χάσει βάρος να υποκύψει στους πειρασμούς.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη Κωνσταντίνου, ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ παράλληλα διδάσκω στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Είμαι αριστούχος των ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα Αισθητικής και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα τροφίμων.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;