• e-mail
  • Δευ - Παρ: 2:00μμ - 9:00μμ

Πως να αυξήσετε το μεταβολισμό σας

αύξηση του μεταβολισμού

Η αύξηση του μεταβολισμού είναι κάτι το οποίο απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Φαίνεται ότι το φύλο, η ηλικία και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό του ανθρώπου.  Οι πρώτοι δύο παράγοντες,  όπως είναι φυσικό δεν μπορούν να μεταβληθούν.  Από το 25ο έτος της ηλικίας ο μεταβολικός ρυθμός παρουσιάζει  ετήσια μείωση κατά 1%.  Αυτό σημαίνει ότι κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής ο βασικός μεταβολισμός μπορεί να παρουσιάσει μείωση μέχρι και 40%.  Ευτυχώς η διαδικασία αυτή μπορεί να εμφανίσει καθυστέρηση εάν μεταβληθεί μόνο ο τρίτος παράγοντας,  ο τρόπος ζωής,  καθώς οι άλλοι δύο παράγοντες δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να μεταβληθούν.

Τρόποι που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του μεταβολισμού σας.

Μη ξεχνάτε το πρωινό σας

Εάν δεν τρώτε πρωινό, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται,  στέλλοντας στο σώμα σας το μήνυμα ότι βρίσκεται σε φάση στέρησης.   Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να κάνει οικονομία στα «καύσιμα» του, καθώς έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα (8-10 ώρες) χωρίς τροφή.

Καταναλώστε το μεγαλύτερο μέρος της τροφής  σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα

Το δείπνο θα πρέπει να είναι ελαφρύτερο γεύμα της ημέρας.  Μερικοί ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνετε τίποτα μετά τις 8 μ.μ, ή καλύτερα να σταματάτε να τρώτε 3  ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό βοηθά τις μεταβολικές διαδικασίες του σώματός σας,  καίγοντας αυτά που έχετε καταναλώσει όταν είστε ακόμη  σε κίνηση.

Μην λιμοκτονείτε ή μένετε νηστικοί για ώρες

Μειώνοντας την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων  κάτω από 1.000 θερμίδες την ημέρα, στέλνετε το μήνυμα στο σώμα σας, ότι βρίσκεται  σε κατάσταση πείνας.   Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμό σας, για να μπορέσει να εξοικονομήσει καύσιμα για τις δύσκολες στιγμές.

Τρώτε μικρότερα γεύματα και  πιο συχνά

Τα μικρά και συχνά  γεύματα κρατάνε σταθερό το σάκχαρο του αίματος, παρέχοντας σας,  μια σταθερή πηγή ενέργειας κάτι το οποίο βοηθάει τον μεταβολισμό.

Κάντε αερόβια άσκηση

Κάντε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα αερόβια άσκηση, προκειμένου να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας.  Εάν κάνετε αερόβια άσκηση το πρωί,  ενισχύετε το μεταβολισμό σας καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Αυξήστε τον μυϊκό σας ιστό κάνοντας προπόνηση με βάρη ή  ασκήσεις αντίστασης

Τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, θα πρέπει ακολουθείτε πρόγραμμα με  βάρη  ή  ασκήσεις αντίστασης, προκειμένου να ενισχύσετε τους μύες σας.  Οι μύες «καίνε»  περισσότερες θερμίδες από το λίπος,  έτσι όσο ενισχύετε τους  μυς σας, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε, ακόμη και όταν δεν ασκείστε.

Νερό, νερό, νερό

Οι μεταβολικές διαδικασίες καύσης ενέργειας απαιτούν  νερό για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Καυτερά τρόφιμα

Τα καυτερά τρόφιμα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση του μεταβολισμού.  Αυτό μπορείτε να το αντιληφθείτε όταν μετά την κατανάλωση ενός καυτερού φαγητού, οι άνθρωποι αρχίζουν να ιδρώνουν.  Βέβαια δεν θεωρείται ιδανικός τρόπος για να ενισχύσει κάποιος τον μεταβολισμό του.

Ύπνος

Ο βασικός μεταβολισμός μπορεί να μειωθεί  όταν κοιμάστε λίγες ώρες καθώς το σώμα φαίνεται να υποφέρει από ανεπαρκή ξεκούραση.  Προσπαθήστε να κοιμάστε για 6-8 ώρες καθημερινά. Επίσης ο ύπνος πέραν των 8 ωρών θεωρείται αντιπαραγωγικό,  και καθιστά δύσκολη την αύξηση του μεταβολισμού  κατά την διάρκεια της ημέρας.


Κωνσταντίνου Κρήνη

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Life Coach

Διαιτολογικό γραφείο Balancediet,


Δείτε επίσης:

  1. Απώλεια βάρους με απλά μαθηματικά
  2. Απώλεια λίπους Vs Απώλειας βάρους
  3. Γιατί λέμε όχι στη γρήγορη απώλεια κιλών

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!