fbpx
Γλυκαιμικός δείκτης
Categories Διατροφικά άρθρα, Θρεπτικά συστατικά

Υδατάνθρακες – γλυκαιμική απόκριση

Οι υδατάνθρακες ανήκουν στην κατηγορία των μακροθρεπτικών συστατικών και μας δίνουν 4kcal/gr. Θα τους βρείτε κυρίως στο ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τη ζάχαρη και το μέλι. Διαβάστε περισσότερα Υδατάνθρακες – γλυκαιμική απόκριση

Categories Διατροφικά άρθρα, Παθήσεις και διατροφή

Υγιεινός τρόπος διατροφής για τον έλεγχο του σακχάρου σας

Για όλους εσάς  που έχετε διαβήτη ή ανεβασμένο σάκχαρο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το διατροφικό πλάνο που θα πρέπει να ακολουθείτε δεν διαφέρει και τόσο από το  διατροφικό πλάνο που πρέπει να ακολουθούν τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη ή ανεβασμένο ζάχαρο.  Οι συστάσεις της Αμερικάνικης Διαβητολογικής Εταιρείας για τον γενικό πληθυσμό  συνιστά μία δίαιτα επικεντρωμένη σε φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά, όσπρια και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.

Εντούτοις, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσληψη υδατανθράκων. Διαβάστε περισσότερα Υγιεινός τρόπος διατροφής για τον έλεγχο του σακχάρου σας

Γλυκαιμικός δείκτης
Categories Διατροφικά άρθρα, Διάφορα άρθρα

Γλυκαιμικός δείκτης τροφίμων και διαβήτης

Σακχαρώδης διαβήτης

Ο διαβήτης, είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.  Στις μέρες η εμφάνιση του είναι πιο συχνή από ποτέ.  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με διαβήτη έχει τετραπλασιαστεί κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.  Το τραγικό είναι ότι  κάνει την εμφάνιση του σε ολοένα και νεαρότερες ηλικίες.  Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν  ότι η αυστηρή ρύθμιση του σακχάρου μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να εμποδίσει τις επιπτώσεις από τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της νόσου.  Τέτοιος αυστηρός έλεγχος είναι πλέον δυνατός χάριν στις καινοτομικές  θεραπείες.  Το άρθρο αυτό  θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το θέμα του σακχάρου και να διαχειριστείτε το διαβήτη σας.

Υδατάνθρακες και σακχαρώδης διαβήτης

Όλοι όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη,  γνωρίζουν πολύ καλά  ότι  όταν καταναλώνουν υδατάνθρακες, το σάκχαρο του αίματός τους  ανεβαίνει.  Γνωρίζουν ακόμη ότι το συνολικό ποσό των υδατανθράκων που καταναλώνουν σε ένα γεύμα,  καθορίζει  σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά του σακχάρου στο αίμα.   Επίσης γνωρίζουν ότι  και  τα ίδια τα τρόφιμα  παίζουν σημαντικό ρόλο στα επίπεδα του σακχάρου.  Για παράδειγμα μια μερίδα λευκό ψωμί  έχει σχεδόν την ίδια γλυκαιμική απόκριση με την  επιτραπέζια ζάχαρη, δηλαδή γρήγορη και υψηλή άνοδο των επίπεδων σακχάρου στο αίμα.  Από την άλλη  μία μερίδα φακές έχει σαφώς  μία πιο αργή και  σαφώς μικρότερη επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου.

Έτσι η επιλογή καλών πηγών υδατανθράκων μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγχετε τόσο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας όσο και σωματικό σας βάρος.  Ακόμη  κι αν δεν  πάσχετε από διαβήτη ή  δεν έχετε επιπλέον κιλά, το να τρώτε τρόφιμα που αποτελούν  καλές πηγές υδατανθράκων, μπορεί να σας  προστατεύσει από  χρόνιες  παθήσεις, καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου και φυσικά από την εμφάνιση διαβήτη.

Γλυκαιμικός δείκτης και τρόφιμα

Ο γλυκαιμικός δείκτης βαθμολογεί την επίδραση  συγκεκριμένης ποσότητας κάποιου τροφίμου στα επίπεδα του σακχάρου σε σύγκριση πάντα με ίδια ποσότητα καθαρής γλυκόζης. Ένα τρόφιμο με  γλυκαιμικό δείκτη 28  αυξάνει το σάκχαρο το αίματος στο αίμα μόνο κατά 28%  σε σχέση πάντα με  την  καθαρή γλυκόζη.  Ένα τρόφιμο με γλυκαιμικό δείκτη 95 ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος λίγο πολύ όσο και η καθαρή γλυκόζη.

Γλυκαιμικός δείκτης και σάκχαρο αίματος

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) έχουν ως αποτέλεσμα  το γρήγορο  και μεγάλο ανέβασμα της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα.  Αντίθετα χαμηλού γλυκαιμικού  δείκτη τρόφιμα έχουν μια πιο αργή και μικρότερη επίδραση

Χρησιμοποιώντας τον γλυκαιμικό δείκτη

Η Χρησιμοποίηση του γλυκαιμικού δείκτη είναι εύκολη υπόθεση:  Επιλέξτε τα τρόφιμα με χαμηλό GI  αντί εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού GI (βλ. παρακάτω), και μετριάστε την κατανάλωση των τροφίμων με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη.

  • Τρόφιμα Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI< 55):  Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όσπρια,  μη επεξεργασμένα δημητριακά και ζυμαρικά, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και ξηροί καρποί.
  • Τρόφιμα  μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη (GI 56 με 69): Πατάτες και γλυκοπατάτες, καλαμπόκι, λευκό ρύζι, κουσκούς,  δημητριακά πρωινού (επεξεργασμένα) κλπ.
  • Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI  > 70 ):  Λευκό ψωμί,  τα περισσότερα κράκερς,  μπακέτες,  κέικ, ντόνατς, κρουασάν,  πολλά από τα δημητριακά πρωινού και μπάρες δημητριακών, πατατάκια, μπισκότα κλπ

Μετατροπές για την μείωση του γλυκαιμικού δείκτη

Αντί για αυτά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη Καταναλώστε αυτά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Λευκό ρύζιΚαστανό ρύζι
Επεξεργασμένα δημητριακάΔημητριακά ολικής άλεσης (all bran)
Ψητή πατάταΖυμαρικά ολικής, πλιγούρι
Λευκό ψωμίΟλικής άλεσης ψωμί
ΚαλαμπόκιΑρακά ή πράσινα φυλλώδη λαχανικά

 

 

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;