Η αντιυπερτασική δράση των γαλακτοκομικών

Στοιχεία που προκύπτουν μέσα από διάφορες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων έχει ευεργετικές επιδράσεις  στην αρτηριακή πίεση.  Οι πιθανοί μηχανισμοί δια μέσου των οποίων τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να συμβάλουν στη διαχείριση  της αρτηριακής πίεσης θα  πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω, εντούτοις  υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, τα παρακάτω  θρεπτικά  συστατικά τα οποία τα βρίσκουμε τόσο στο γάλα όσο στα γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλέκονται στους μηχανισμούς ελέγχου  της αρτηριακής πίεσης.

Παρόλο που οι μηχανισμοί δια μέσου των οποίων τόσο το γάλα όσο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση δεν έχουν διασαφηνισθεί πλήρως, εντούτοις το ασβέστιο θεωρείται ένα από τα κύρια θρεπτικά συστατικά που είναι υπεύθυνα για την επίδραση που έχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Η βιταμίνη D, λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει στην  απορρόφηση του ασβεστίου, μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον,  φαίνεται ότι τα χαμηλά επίπεδα  βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της  αρτηριακής πίεσης ενεργοποιώντας τον μηχανισμό ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης, που οδηγεί σε αγγειοσυστολή και κατακράτηση νατρίου και νερού στον οργανισμό με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Τα υπόλοιπα μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται στο γάλα και στα προϊόντα του, όπως το μαγνήσιο και το κάλλιο μπορούν επίσης να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση, εντούτοις ο ακριβής μηχανισμός μέσα από τον οποίον ενεργούν είναι δύσκολο να απομονωθεί καθώς συχνά τα συναντάμε σε τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης του ορού του γάλακτος, από μόνη της μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση σε άτομα με προ-υπέρταση και υπέρταση του σταδίου Ι.

Τα βιοδραστικά πεπτίδια έχουν δείξει επίσης ότι έχουν ανασταλτικό ρόλο στο μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης-1 (ACE), κάτι το οποίο είναι πολύ βασικό στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Τα βιοδραστικά πεπτίδια σχηματίζονται είτε κατά την  πέψη των πρωτεϊνών του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (καζεΐνης και πρωτεΐνη ορού γάλακτος) ή κατά τη ζύμωση γαλακτοβακίλλων του γάλακτος (για παράδειγμα, κατά την παραγωγή τυριού). Στην πραγματικότητα, τα αντι-υπερτασικά πεπτίδια αναστολής του ACE έχουν αναφερθεί ότι υπάρχουν σε διάφορους τύπους τυριών.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι συνδυασμοί πεπτιδίων που προέρχονται από το γάλα έχουν επίσης αντι-υπερτασική δράση μέσω της παραγωγής και απελευθέρωσης της ενδοθηλίνης-1 (αμινοπεπτίδιο που αποτελείται από 21 αμινοξέα και έχει ισχυρή αγγειοσυστολική δράση) από ενδοθηλιακά κύτταρα. Μια μετα-ανάλυση έδειξε ότι τα τριπεπτίδια που προέρχονται από το  γάλα έχουν αντι-υπερτασικά αποτελέσματα σε άτομα με  προ-υπέρταση και υπέρταση.

Επομένως υπάρχουν σοβαρά επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν την ευεργετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και ελέγχου της αρτηριακής πίεσης.

Τα μέχρι σήμερα στοιχεία  δείχνουν ότι γενικά η υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων  (υψηλής και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά) και ιδιαίτερα τα  γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και το  γάλα μπορεί να έχουν προστατευτικό ρόλο κατά της υπέρτασης. Επιπλέον, φαίνεται ότι υπάρχει μια σχέση δόσης-απόκρισης (δόσης-αποτελέσματος)  σε αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα.

Δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και του κινδύνου υπέρτασης.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες προκειμένου να εξαχθούν οριστικές απαντήσεις σχετικά με το ρόλο του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στην πρόληψη και τη διαχείριση της υπέρτασης.

 

Facebook Comments

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη Κωνσταντίνου, ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ παράλληλα διδάσκω στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Είμαι αριστούχος των ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα Αισθητικής και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα τροφίμων.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο