• e-mail
  • Δευ - Παρ: 2:00μμ - 9:00μμ
ποια δίαιτα σας ταιριάζει

Ανακαλύψτε ποια δίαιτα σας ταιριάζει

Μερικές φορές χρειάζεται πειραματισμός μέχρι να βρείτε ποια δίαιτα σας ταιριάζει.  Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να  μπείτε στην παγίδα να παρακάμπτετε γεύματα ή να μειώσετε στο ελάχιστο τη θερμιδική σας πρόσληψη.  Μην ξεχνάτε ότι ο οργανισμός έχει  μία εξαιρετική προσαρμοστική ικανότητα. Ενδέχεται να φθάσετε στο τέλος να υποσιτίζεστε χωρίς να χάνετε βάρος ή να χάνετε ελάχιστα.  Επίσης μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές το ανθρώπινο σώμα τείνει να «πεισμώνει». Δηλαδή να «κολλάει» σε κάποιο σωματικό βάρος.  Συχνά τα κιλά αυτά στα οποία «κολλάτε»  είναι κιλά τα οποία διατηρείτε  για μεγάλα χρονικά διαστήματα.   Έτσι το σώμα σας ενδέχεται να τα «θεωρεί»  δικά του με αποτέλεσμα να αργεί να τα χάσει.

Παρακάτω θα δείτε 3 πολύ συνήθεις δίαιτες
  • Δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά |  λιγότερο γευστική   με  μικρότερο αίσθημα κορεσμού

Οι δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά αρχικά πλασαρίστηκαν ως ο πιο «αποτελεσματικός» τρόπος απώλειας βάρους.    Αυτό όπως φαίνεται δεν ισχύει καθώς τα καλά λιπαρά μπορεί αντίθετα να συμβάλουν στην απώλεια σωματικού βάρους.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ορισμένες μορφές λιπαρών κάνουν καλό στη υγεία.  Συγκεκριμένα στη λειτουργία της καρδιάς με αποτέλεσμα η ολοκληρωτική απομάκρυνση τους από τη διατροφή να προκαλεί προβλήματα υγείας.

Ως γνωστό το λίπος μας δίνει 9kcal/γραμμάριο, ενώ από την άλλη οι υδατάνθρακες  4kcal/γραμμάριο.   Επομένως θα μπορούσε θεωρητικά κάποιος να καταναλώνει περισσότερους υδατάνθρακες στα γεύματά του, αποφεύγοντας τις επιπλέον θερμίδες από την κατανάλωση λιπαρών.  Παρόλα αυτά, μια τέτοια διατροφή τείνει να προκαλεί μικρότερο αίσθημα κορεσμού.  Ταυτόχρονα στερείτε νοστιμιάς, κάτι το οποίο μειώνει τη μακροπρόθεσμη εφαρμογή της.  Επίσης εάν οι υδατάνθρακες που καταναλώνετε στη θέση των λιπαρών  είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένοι και  αφομοιώνονται  γρήγορα, μπορεί να σαμποτάρουν τη δίαιτα σας.

  • Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες  | γρήγορη απώλεια βάρους ,  με ερωτηματικά για τα μακροπρόθεσμα αποτέλεσματά της

Η κατανάλωση υδατανθράκων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν υποστεί επεξεργασία όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι,  διεγείρουν τη γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.  Αυτό τείνει να προκαλεί την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Το κύμα αυτό της ινσουλίνης μπορεί να μειώσει γρήγορα το σάκχαρο του αίματος,  προκαλώντας περισσότερη  πείνα.

Οι υποστηρικτές της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες λαμβάνουν επιπλέον θερμίδες, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού τους βάρους.  Ο περιορισμός των υδατανθράκων υπέρ των πρωτεϊνών και του λίπους,  υποτίθεται ότι θα αποτρέψει την αύξηση της ινσουλίνης και να σας κάνει να αισθάνεστε το στομάχι σας γεμάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για να αντισταθμισθεί η έλλειψη των υδατανθράκων από τη διατροφή, το σώμα κινητοποιεί τα δικά του αποθέματα υδατανθράκων από το ήπαρ και το μυϊκό ιστό.   Κατά τη διαδικασία αυτή το σώμα κινητοποιεί επίσης νερό, πράγμα που σημαίνει ότι τα πρώτα κιλά που χάνονται αφορούν και στο νερό.   Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι η ταχεία απώλεια βάρους, αλλά μετά από μερικούς μήνες  ή και βδομάδες, η απώλεια βάρους τείνει να μειώνεται και να αντιστρέφεται, όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλες δίαιτες.

  • Δίαιτα μεσογειακού τύπου |  καλά λιπαρά λιπαρά και υδατάνθρακες με  μεγάλη περιεκτικότητα φρούτων και λαχανικών

Τα καλά λιπαρά είναι τα μονοακόρεστα, τα οποία τα βρίσκουμε στο ελαιόλαδο και  άλλα έλαια, και τα πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια, καρύδια, κλπ.  Η μεσογειακού τύπου διατροφή,  τείνει να περιέχει μέτρια ποσότητα λιπαρών.  Από την άλλη το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από τα καλά λιπαρά.

Επιπρόσθετα οι υδατάνθρακες στη μεσογειακή διατροφή  τείνουν να προέρχονται από ανεπεξέργαστες,  πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές.  Τέτοιες τροφές είναι το σιτάρι ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.  Η διατροφή αυτή είναι επίσης πλούσια σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, και  ψάρια, με μόνο μέτριες ποσότητες κρέατος και τυριών.

Βρείτε ποια δίαιτα σας ταιριάζει | φτιάξτε την και κάντε την τρόπο ζωής

Μια καλή διατροφή θα πρέπει να παρέχει ποικιλία τροφίμων και  σχετικά λίγους περιορισμούς.  Επίσης θα πρέπει να τη χαρακτηρίζει η  αφθονία, οι μικρές λίστες στο σούπερ μάρκετ  και  αποφυγή   ειδικών και περίεργων τροφών. Επίσης είναι απαραίτητο να είναι κάτι που να μπορείτε να ακολουθήσετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα .  Να γίνει δηλαδή συνήθεια και τρόπος ζωής.  Μια τέτοια διατροφή δε θα σας δώσει μια γρήγορη λύση.  Αντίθετα  σας προσφέρει  μια ζωή με υγεία,  σωστές επιλογές που θα κάνουν καλό στο σύνολο του οργανισμού σας και όχι μόνο στα κιλά σας.

Σας προτρέπω να αγαπήσετε  το σώμα σας και απολαμβάνετε τη διατροφή σας, στα πλαίσια του μέτρου, εκεί είναι το «μυστικό».

 

 

 

 

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη Κωνσταντίνου, ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ παράλληλα διδάσκω στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Είμαι αριστούχος των ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα Αισθητικής και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα τροφίμων.