Λάδι αγριελιάς
Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Λάδι αγριελιάς – το εξαιρετικό!

Λάδι αγριελιάς

Η ελιά εξημερώθηκε κατά την Νεολιθική περίοδο στην ανατολική μεσόγειο, και μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί πάνω από 1000 διαφορετικές ποικιλίες. Ωστόσο, στη λεκάνη της Μεσογείου μπορούμε να βρούμε ακόμη αγριελιές (Olea europaea oliester). Ενδείξεις  που σχετίζονται με τη χρήση της αγριελιάς για την παραγωγή ελαιολάδου (λάδι αγριελιάς), μπορεί να βρεθούν σε ιστορικά και ιερά κείμενα, όπως η Οδύσσεια, το Κοράνι και η Αγία Γραφή. Διαβάστε περισσότερα Λάδι αγριελιάς – το εξαιρετικό!

πως να μειώσω το αλάτι
Categories Διατροφικά άρθρα, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, Τρόφιμα

Νικώντας τη συνήθεια για αλάτι

Πως να ελέγχετε την πρόσληψη του αλατιού

Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) είναι απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπινου οργανισμού. Το σώμα μας χρειάζεται το νάτριο για τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων και τη σύσπαση των μυϊκών  ινών.  Επιπρόσθετα σε συνεργασία με το κάλιο εξισορροπεί τα επίπεδα των υγρών στο εσωτερικό όλων των κυττάρων. Διαβάστε περισσότερα Νικώντας τη συνήθεια για αλάτι

Categories Διατροφικά άρθρα, Παχυσαρκία, Τρόφιμα

Υποκατάστατα ζάχαρης που συνδέονται με την παχυσαρκία

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ενδέχεται να αλλάζουν τη μικροβιακή χλωρίδα  του εντέρου .

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες θεωρούνται ευρέως ως ένας τρόπος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη θα μπορούσε, εν μέρει, να συντείνουν στην παγκόσμια επιδημία των καταστάσεων αυτών. Διαβάστε περισσότερα Υποκατάστατα ζάχαρης που συνδέονται με την παχυσαρκία

Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Ότι πρέπει να γνωρίζετε για το κακάο και τη σοκολάτα

 

Συχνά βλέπουμε στο τύπο, άρθρα τα οποία εξυμνούν  τη σοκολάτα, αναφερόμενα  στα  οφέλη της, όπως  “κάνει καλό γενικότερα στην υγεία”, ” ωφελεί την καρδιά μας”,   “δρα ευεργετικά στον εγκέφαλο”.   Το ερώτημα είναι εάν όλα αυτά ισχύουν ή εάν υπάρχει μία υπερβολή στα πλαίσια  της διαφημιστής εκστρατείας που γίνεται για το συγκεκριμένο προϊόν. Διαβάστε περισσότερα Ότι πρέπει να γνωρίζετε για το κακάο και τη σοκολάτα

Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Τρόφιμα που δεν ανήκουν σε μία υγιεινή διατροφή

Τι ακριβώς είναι υγιεινή διατροφή;; Τα βασικά είναι αρκετά απλά. Όλοι χρειάζονται ένα συνδυασμό πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών, καθώς και αρκετών βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών για να είναι υγιείς. Οι ειδικοί μας λένε ότι ορισμένα τρόφιμα που ανήκουν σ΄αυτές τις κατηγορίες είναι καλύτερα από κάποια αλλά και μπορούμε να τα καταναλώνουμε πιο συχνά ενώ για κάποια άλλα ισχύει το αντίθετο. Διαβάστε περισσότερα Τρόφιμα που δεν ανήκουν σε μία υγιεινή διατροφή

πως να μειώσω το αλάτι
Categories Διατροφικά άρθρα, Διάφορα άρθρα, Τρόφιμα

Aλάτι: Πως να το ελέγξετε

Μάθετε πόσο νάτριο  χρειάζεστε πραγματικά,  ποια τρόφιμα είναι πλούσια  σε νάτριο, καθώς και τρόπους  προετοιμασίας και να σερβιρίσματος τροφίμων χωρίς την προσθήκη αλατιού ή νατρίου.   Σκεφτείτε ότι μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι έχει 2.325 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου.  Και δεν είναι μόνο το επιτραπέζιο αλάτι  το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Πολλά  επεξεργασμένα και προπαρασκευασμένα τρόφιμα  περιέχουν ήδη υψηλές  ποσότητες  νατρίου. Διαβάστε περισσότερα Aλάτι: Πως να το ελέγξετε

Berries, moura
Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Οι ευεργετικές ιδιότητες των Berries (μούρα)

Τα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των Berries  είναι  χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες (αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού),  βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία – συστατικά απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Διαβάστε περισσότερα Οι ευεργετικές ιδιότητες των Berries (μούρα)

Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για το ΚΕΦΙΡ

Το κεφίρ είναι ένα παχύρευστο ρόφημα  που γίνεται  με τη ζύμωση του γάλακτος από  κόκκους κεφίρ και   αποτελείται  από βακτήρια γαλακτικού οξέος,  ζυμομύκητες και πολυσακχαρίτες. Οι κόκκοι  ζυμώνουν  το γάλα,  ενισχύοντάς το,  με υγιείς μικροοργανισμούς.  Το αποτέλεσμα είναι ένα ξινό, ελαφρώς αναβράζον ποτό,  που μοιάζει  με γιαούρτι,  το οποίο ενισχύει την υγεία του εντέρου,  προσφέροντας πολυάριθμα και σημαντικά  οφέλη στην γενικότερη υγεία του οργανισμού. Διαβάστε περισσότερα Όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για το ΚΕΦΙΡ

Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Η μπανάνα παχαίνει;

H μπανάνα είναι ένα φρούτο  πολύ αποτελεσματικό στο να δίνει ενέργεια.   Λόγο της περιεκτικότητας της  σε  θρεπτικά συστατικά,  η μπανάνα συνιστάται   ως σνακ ιδιαίτερα σε όσους  κάνουν σωματική άσκηση.  Μία μικρή μπανάνα βάρους περίπου 70 γραμμαρίων   περιέχει 66 θερμίδες,  0.7 γραμμάρια  πρωτεΐνη,  0.3 γραμμάρια  λίπος,  16,9 γραμμάρια  υδατάνθρακες   και 1,7 γραμμάρια φυτικές ίνες.   Έτσι, πολλοί προπονητές αθλητών και διαιτολόγοι συνιστούν τη  μπανάνα ειδικά σε δρομείς και ποδηλάτες λόγω της ικανότητάς της να δίνει επιπλέον  ενέργεια. Διαβάστε περισσότερα Η μπανάνα παχαίνει;

μαύρη σοκολάτα
Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Τα υπέρ και τα κατά της μαύρης σοκολάτας

[print-me]

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα,  πέραν του ότι είναι νόστιμη,  είναι πλέον γνωστό ότι κάνει καλό στην  υγεία.   Οι σπόροι  κακάο,  βασικό συστατικό της μαύρης σοκολάτας, είναι πλούσιοι  σε φλαβονοειδή,  ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν  τις  βλάβες στα κύτταρα και στα όργανά μας  κατ’ επέκταση.    Επίσης οι  φλαβανόλες που εμπεριέχονται στη  μαύρη σοκολάτα βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές.

Η  Μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο  κακάο από τη σοκολάτα γάλακτος.  Τα προϊόντα μαύρης σοκολάτας έχουν 30% έως 70% κακάο,  με  κάποιες  μαύρες  ποικιλίες να περιέχουν   πάνω από 80% κακάο. Διαβάστε περισσότερα Τα υπέρ και τα κατά της μαύρης σοκολάτας

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;