λαχανικά
Categories Διατροφικά άρθρα, Διάφορα άρθρα

Πως να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας χωρίς να χάνουν τη θρεπτική τους αξία

 

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της καθημερινής πρόσληψης 5-9 μερίδων  φρούτων και λαχανικών, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος από ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος.  Παρόλα αυτά είστε σίγουροι ότι προσλαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά σας ή αυτά χάνονται κατά το μαγείρεμα.; Διαβάστε περισσότερα Πως να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας χωρίς να χάνουν τη θρεπτική τους αξία

τρόφιμα για ένα όμορφο δέρμα
Categories Διατροφικά άρθρα, Διάφορα άρθρα

Η διατροφή κατά της γήρανσης του δέρματος

Η γήρανση του δέρματος αποτελεί μια συνεχή διαδικασία που επιβαρύνεται από ένα συνδυασμό παραγόντων,  αρχίζοντας  από την εγγενή γήρανση, το περιβάλλον (ηλιακή ακτινοβολία), το τρόπο ζωής (κάπνισμα, χαμηλό σωματικό βάρος,  Δείκτη Μάζας σώματος <18,5 kg/m2, καταχρήσεις, κλπ), εμμηνόπαυση. Μεταξύ των πιο πάνω ζημιογόνων παραγόντων,  φαίνεται ότι στην πρόωρη γήρανση τα σκήπτρα κατέχουν το κάπνισμα και  η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (φωτογήρανση). Διαβάστε περισσότερα Η διατροφή κατά της γήρανσης του δέρματος

Σύσταση τροφίμων
Categories Διατροφικά άρθρα, Διάφορα άρθρα

Σύσταση τροφίμων

Σύσταση τροφίμων

Όλες οι ομάδες τροφίμων έχουν τη δική τους θρεπτική αξία.

Τα τρόφιμα αποτελούνται από βιοχημικά συστατικά τα οποία προέρχονται από φυτικές ή ζωικές πρώτες ύλες. Τα συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα είναι κυρίως θρεπτικά χρήσιμα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενδέχεται όμως να υπάρχουν σε αυτά και τοξικά συστατικά. Προκειμένου να καταναλωθούν υφίστανται επεξεργασία,  για συντήρηση, βελτίωση της ποιότητας, και επέκταση του χρόνου ζωής τους.  Τα συστατικά των τροφίμων,  ανήκουν σε τρεις κύριες ομάδες: τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη και παράγωγά τους.  Επιπλέον στα τρόφιμα υπάρχουν σε μικρές αναλογίες και άλλα συστατικά ανόργανα και μέταλλα καθώς και ομάδες οργανικών συστατικών, όπως βιταμίνες, ένζυμα, χρωστικές, αρωματικές ουσίες και νερό.

Η σύσταση τροφίμων αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οργανώνονται  τα θρεπτικά συστατικά προσδίδουν σε κάθε τρόφιμο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του: δομή, υφή, χρώμα, άρωμα και τη θρεπτική τους αξία.

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των τροφίμων μπορεί να προστίθενται σε αυτά διάφορα συστατικά (φυσικά ή συνθετικά) με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας, της θρεπτικότητας, των ιδιοτήτων ή της διατηρησιμότητάς τους (π.χ. γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, αρώματα κτλ.).

Η γνώση της χημείας και των ιδιοτήτων των συστατικών των τροφίμων είναι απαραίτητη για την Επιστήμη των τροφίμων.

Τα συστατικά των τροφίμων έχουν θρεπτική αξία  και διαθέτουν λειτουργικές ιδιότητες – φυσικοχημικές ιδιότητες που εξυπηρετούν τη χρήση τους σε εφαρμογές στην τεχνολογία των τροφίμων.

Για αυτό το λόγο τα θρεπτικά συστατικά απομονώνονται από πηγές τροφίμων (τρόφιμα ή παραπροϊόντα επεξεργασίας τροφίμων) και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή διαφόρων προϊόντων τροφίμων.

Τα συστατικά τροφίμων μπορεί να είναι επομένως της ίδιας χημικής φύσης με τα περιεχόμενα στις πρώτες ύλες τροφίμων, ενώ διάφορα νέα συστατικά έχουν γίνει αποδεκτά για τη χρήση τους σε τρόφιμα και έχουν εισαχθεί στη διατροφή.

Κύρια θρεπτικά συστατικά των τυπικών τροφίμων
    1. Νερό
    2. Υδατάνθρακες
    3. Πρωτεΐνες
    4. Λίπη
    5. Ανόργανα στοιχεία
    6. Βιταμίνες

Οι υδατάνθρακες (σακχαρίτες), τα λίπη και οι πρωτεΐνες εμπλέκονται σε διαφορετικές δομές στους φυτικούς και ζωικούς ιστούς των τροφίμων.

Οι δομές που κατασκευάζονται από τα συστατικά αυτά είναι υπεύθυνες για τη μορφή και την αντοχή των ιστών ή δημιουργούν τις αναγκαίες συνθήκες για τις συντελούμενες στα τρόφιμα μεταβολικές δράσεις.

Δείτε εδώ ποια θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στα διάφορα τρόφιμα

Γλυκαιμικός δείκτης
Categories Διατροφικά άρθρα, Διάφορα άρθρα

Γλυκαιμικός δείκτης και σωματικό βάρος

Γλυκαιμικός δείκτης και σωματικό βάρος

Όλοι οι   υδατάνθρακες προκαλούν μία προσωρινή αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.  Ως απάντηση στην αύξηση αυτή είναι η αύξηση επιπέδων της ινσουλίνης από το  πάγκρεας, προκειμένου να προωθηθεί η γλυκόζη μέσα στα κύτταρα.   Αυτό καλείται γλυκαιμική απόκριση.   Διαβάστε περισσότερα Γλυκαιμικός δείκτης και σωματικό βάρος

Πόση πρωτεΐνη
Categories Διατροφικά άρθρα, Διάφορα άρθρα

Μέχρι πόση πρωτεΐνη

Διαιτητική πρωτεΐνη | Μέχρι πόσο;

Διάφορες διαιτητικές οδηγίες συνιστούν τα καθημερινά επίπεδα κατανάλωσης πρωτεΐνης για τη διατήρηση της  υγείας των διαφόρων πληθυσμών.  Οι ενήλικες στις διάφορες κουλτούρες επιβιώνουν καταναλώνοντας ένα ευρύ όριο πρωτεϊνικής πρόσληψης από  0.6γρ/kg/ημέρα έως ίσως και 6.0γρ/kg/ημέρα.  Διαβάστε περισσότερα Μέχρι πόση πρωτεΐνη

Στέβια
Categories Διατροφικά άρθρα, Διάφορα άρθρα

Όλα για τη Στέβια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη στέβια

Η στέβια είναι ένα φυτό που είναι ευδοκιμεί στη Νότια Αμερική.  Είναι γνωστή ως πηγή φυσικών γλυκαντικών ουσιών.  Είναι γεγονός ότι οι ιθαγενείς της Νοτίου Αφρικής τη χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια  ως γλυκαντική ουσία. Διαβάστε περισσότερα Όλα για τη Στέβια

κιλά και διακοπή καπνίσματος
Categories Διατροφικά άρθρα, Διάφορα άρθρα

Πώς να ελέγξετε το βάρος σας διακόπτοντας το κάπνισμα.

Διακοπή καπνίσματος και πρόσληψη βάρους

Αυτό που συχνά προβληματίζει τα άτομα που σκέφτονται να διακόψουν το τσιγάρο είναι  η πιθανότητα να βάλουν κιλά.  Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι δεν είναι απαραίτητο.   Ο μέσος όρος των κιλών που μπορεί να πάρει ένα άτομο. το οποίο έχει διακόψει το κάπνισμα είναι λιγότερο από  5 κιλά. Διαβάστε περισσότερα Πώς να ελέγξετε το βάρος σας διακόπτοντας το κάπνισμα.

Categories Διατροφικά άρθρα, Διάφορα άρθρα

7 τρόφιμα που παρατείνουν την νεότητα

Μπορεί κάποιο άτομο να παρατείνει τη ζωή του κάνοντας εξυπνότερες διατροφικές επιλογές;  Η απάντηση είναι Ναι!  Η αλήθεια είναι ότι πολλοί είναι οι παράγοντες  καθορίζουν το πόσο θα ζήσει ένας άνθρωπος.  Παρόλα αυτά,  το να ακολουθεί κάποιος ένα υγιεινό τρόπο ζωής, να παραμένει δραστήριος και να έχει μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία  γήρανσης και πιθανόν να κρατήσει μακριά του ασθένειες που σχετίζονται με την  ηλικία, όπως οστεοπόρωση, διαβήτη, άνοια και καρδιαγγειακά νοσήματα. Διαβάστε περισσότερα 7 τρόφιμα που παρατείνουν την νεότητα

Ακμή και διατροφή
Categories Διατροφικά άρθρα, Διάφορα άρθρα

Ακμή και Διατροφή

Ακμή και διατροφή

Η εμφάνιση της ακμής στην εφηβεία θεωρείται ως ένα φυσιολογικό φαινόμενο, τουλάχιστον όσον αφορά στην ελαφριά μορφή της.  Συνήθως  εμφανίζεται στα μέσα της εφηβείας. Διαβάστε περισσότερα Ακμή και Διατροφή

Categories ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, Διάφορα άρθρα

Διατροφή πέραν από το αδυνάτισμα

Διατροφή πέραν από το αδυνάτισμα

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με άσκηση και ισορροπημένη διατροφή δεν έχει επίδραση μόνο στην απώλεια βάρους.  Αλλά μπορεί να  βελτιώσει αισθητά τη διάθεσή σας,  να ενισχύσει τη μνήμη σας και  βελτιώσει την καρδιαγγειακή σας  λειτουργία Διαβάστε περισσότερα Διατροφή πέραν από το αδυνάτισμα

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;