Κατηγορία: Διατροφικά άρθρα

Μέχρι πόση πρωτεϊνη
Categories Διατροφικά άρθρα, Θρεπτικά συστατικά

Τρώτε αρκετή πρωτεΐνη;

Καταναλώστε την ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεστε καθημερινά μέσα από μια ποικιλία θρεπτικών τροφίμων, όχι μόνο από το κρέας.  Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.  Χρειάζεται για να φτιαχτούν τα «τούβλα» και η «λάσπη» του ανθρωπίνου σώματος ,  συμπεριλαμβανομένων των μυών,  των οστών και του αίματος. Διαβάστε περισσότερα Τρώτε αρκετή πρωτεΐνη;

Categories Διατροφικά άρθρα, Θρεπτικά συστατικά

Μπορεί η βιταμίνη C να μας προφυλάξει από το κρυολόγημα;;

Η βιταμίνη C  συχνά πλασάρεται ως μία φυσική θεραπευτική αντιμετώπιση για το κρυολόγημα. Το θρεπτικό αυτό συστατικό βρίσκεται σε συμπληρώματα που υπόσχονται την  ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Δρ Linus Pauling ισχυρίστηκε ότι η λήψη μεγάλων δόσεων βιταμίνης C βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος. Ευσταθεί όντως ο ισχυρισμός αυτός; Διαβάστε περισσότερα Μπορεί η βιταμίνη C να μας προφυλάξει από το κρυολόγημα;;

Categories Διατροφικά άρθρα, Διάφορα άρθρα

Είναι ασφαλές να βάζουμε πλαστικά στο φούρνο μικροκυμάτων;

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις προειδοποιούν  ότι το πλαστικό που μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων απελευθερώνει καρκινογόνες – χημικές ουσίες στα τρόφιμα, οι ουσίες αυτές ονομάζονται  διοξίνες. Το πρόβλημα με αυτήν την προειδοποίηση είναι ότι τα πλαστικά δεν περιέχουν διοξίνες, αυτές δημιουργούνται όταν καίγονται τα σκουπίδια, τα πλαστικά, τα μέταλλα, τα ξύλο κλπ. Από την στιγμή που το φαγητό μας δεν καίγεται στο φούρνο μικροκυμάτων, δεν  εκθέτουμε  τον εαυτό σας στις διοξίνες. Διαβάστε περισσότερα Είναι ασφαλές να βάζουμε πλαστικά στο φούρνο μικροκυμάτων;

Categories Διαβήτης, Διατροφικά άρθρα, Παθήσεις και διατροφή

Προδιαβήτης και γιατί πρέπει να μας ανησυχεί

Προδιαβήτης

Η γιατρός Monique Tello, MD, MPH,  μας λέει « Όταν βλέπω ένα νέο ασθενή, δίνω ιδιαίτερη σημασία σε ορισμένα σημεία του ιστορικού τού. Τα σημεία αυτά είναι:

  • Το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
  • Εάν η γυναίκα παρουσίασε διαβήτη στην εγκυμοσύνη;
  • Εάν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι;
  • Εάν παρουσιάζουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ);»

Διαβάστε περισσότερα Προδιαβήτης και γιατί πρέπει να μας ανησυχεί

Categories Διατροφικά άρθρα, Παθήσεις και διατροφή

Διατροφή και παθήσεις του θυρεοειδούς

Πως μπορεί να επιδράσει η διατροφή στις παθήσεις του θυρεοειδούς

Γενικά, εκτός μερικών εξαιρέσεων, όταν βρίσκεστε κάτω από φαρμακευτική αγωγή λαμβάνοντας τις ορμόνες του θυρεοειδούς , δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποια ειδική δίαιτα.   Καλό είναι  να αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σόγιας, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την απορρόφηση των ορμονών του θυρεοειδούς.

Διαβάστε περισσότερα Διατροφή και παθήσεις του θυρεοειδούς

Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Σκόρδο και υγεία

Σκόρδο και υγεία

Τα τελευταία χρόνια, τα φυτικά προϊόντα κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα όσον αφορά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Το σκόρδο είναι ένα από τα φυτικά  προϊόντα τα οποία έχουν  ερευνηθεί εκτενώς  σχετικά με τις  ευεργετικές  του επιδράσεις στην υγεία.   Διαβάστε περισσότερα Σκόρδο και υγεία

Categories Διατροφικά άρθρα, Διάφορα άρθρα

Πρόσληψη κιλών στις γιορτές – ένα παγκόσμιο φαινόμενο

Πρόσληψη κιλών στις γιορτές – τι πρέπει να προσέξουμε

O τρόπος που οι άνθρωποι , σε όλες τις χώρες του κόσμου,  συνηθίζουν να γιορτάζουν τις ημέρες των εορτών  είναι διαφορετικός , εντούτοις παρατηρείται μία κοινή  συνιστώσα, το ΦΑΓΗΤΟ.  Συνήθως οι άνθρωποι σε όλες τις χώρες του κόσμου, τις ημέρες των εορτών συνηθίζουν να τρώνε περισσότερο, συγκεκριμένα τρόφιμα.  Διαβάστε περισσότερα Πρόσληψη κιλών στις γιορτές – ένα παγκόσμιο φαινόμενο

Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Σταφύλια-κόκκινο κρασί-ρεσβερατρόλη και υγεία

Η ρεσβερατρόλη είναι μία φυτοχημική ουσία, η οποία παράγεται από τα φυτά και βρίσκεται σε αφθονία  στη σάρκα των κόκκινων σταφυλιών,   με αποτέλεσμα την   υψηλή  συγκέντρωση της ουσίας αυτής  στο κόκκινο κρασί και στους χυμούς των σταφυλιών. Διαβάστε περισσότερα Σταφύλια-κόκκινο κρασί-ρεσβερατρόλη και υγεία

θρεπτική αξία βερίκοκων
Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Βερίκοκα – Θρεπτική αξία

Βερίκοκα

Τα βερίκοκα είναι εκείνα τα πολύ όμορφα πορτοκαλί χρώματος φρούτα που είναι πλούσια σε  βήτα-καροτένιο και φυτικές ίνες.  Επίσης τα φρέσκα βερίκοκα είναι  εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C. Διαβάστε περισσότερα Βερίκοκα – Θρεπτική αξία

Categories Διατροφικά άρθρα, Τρόφιμα

Καφές: αρνητικά και οφέλη

Ο καφές αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας πολλών ανθρώπων, είτε πρόκειται για το πρωί (για να μας ξυπνήσει) ή το βράδυ ως επιστέγασμα ενός ωραίου δείπνου με φίλους και όχι μόνο. Νέα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια συνδέουν τον καφέ με οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου από πρόωρο θάνατο.

Όπως μας λέει ο Dr. Eric Rimm, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Χάρβαρντ Τ.Η. Chan στη Σχολή Δημόσιας Υγείας.«Οι γνώσεις μας γύρω από τον καφέ βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς μας έρχονται συνεχώς νέες πληροφορίες. Διαβάστε περισσότερα Καφές: αρνητικά και οφέλη

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;