Όλα τα λαχανικά συμβάλλουν στην απώλεια βάρους;;

λαχανικά

Η προσθήκη περισσότερων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μας αποτελεί  μία εξαιρετική συνήθεια για πολλούς και διαφόρους λόγους. Η απώλεια σωματικού βάρους είναι ένας από αυτούς τους λόγους.

Παρόλα αυτά ορισμένα λαχανικά έχουν συνδεθεί με την προσθήκη βάρους, σύμφωνα πάντα με έρευνα του Harvard που δημοσιεύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2015, στο PLOS Medicine. Οι ερευνητές ανέλυσαν το βάρος και τις διαιτητικές αλλαγές  περίπου 118,000 ατόμων ηλικίας άνω των 24 χρόνων,  για  περίπου 4 χρόνια.

H έρευνα έδειξε ότι κατά μέσο όρο οι άνθρωποι που αύξησαν την πρόσληψη φρούτων, ιδιαίτερα μούρων, μήλων και αχλαδιών καθώς και  των περισσοτέρων λαχανικών,  ιδιαίτερα αυτών που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, και χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου όπως το μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι,  πράσινα φυλλώδη λαχανικά παρουσίασαν κάποια απώλεια σωματικού βάρους. Αντίθετα, τα άτομα που κατανάλωναν αμυλούχα λαχανικά όπως για παράδειγμα αρακά, πατάτες, καλαμπόκι  έτειναν να αυξάνουν το βάρος τους με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό βέβαια  δεν αποδεικνύει όταν τα συγκεκριμένα λαχανικά  οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.   Αλλά όπως μας λέει η Dr. Μonica Bertoia επικεφαλής της έρευνα «υποψιαζόμαστε ότι έχει να κάνει σχέση με το γεγονός ότι τα αμυλούχα λαχανικά έχουν μεγαλύτερο γλυκαιμικό φορτίο, που σημαίνει ότι αυξάνουν περισσότερο το σάκχαρο του αίματος, που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη έκκριση της ινσουλίνης στο αίμα. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και  άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σωματικό βάρος, όπως τα  επίπεδα φυσικής δραστηριότητας των ανθρώπων αυτών,  τις ώρες ύπνου και το εάν τα άτομα αυτά ήταν ή όχι  καπνιστές.

Facebook Comments

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη Κωνσταντίνου, ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ παράλληλα διδάσκω στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Είμαι αριστούχος των ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα Αισθητικής και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα τροφίμων.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;