• e-mail
  • Δευ - Παρ: 2:00μμ - 9:00μμ
Νευρική ανορεξία

Ψυχογενής (νευρική) ανορεξία

Η νευρική ανορεξία αποτελεί  διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από εκούσια απώλεια σωματικού βάρους, προκαλούμενη και/ή συντηρούμενη από το ίδιο το άτομο.  Η διαταραχή αυτή συμβαίνει συνήθως σε κορίτσια της εφηβικής ηλικίας ή σε νεαρές γυναίκες.

Το ποσοστό της νευρικής ανορεξίας κυμαίνεται από 0,4 σε 0,7% και κυρίως εκδηλώνεται σε γυναίκες ηλικίας 15-19 ετών.

Υπάρχουν δύο τύποι ψυχογενούς ανορεξίας
  • Ανορεξία στερητικού τύπου (restricting type)

Χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη και  αυστηρή αποχή από το φαγητό.  Οι ασθενείς συνήθως είναι εσωστρεφείς και αρνούνται να παραδεχτούν πως νιώθουν πείνα κ άγχος.

  • Ανορεξία υπερκαταναλωτικού τύπου (binge eating / purging type),

Χαρακτηρίζεται  από σποραδικά επεισόδια υπερφαγίας τα οποία ακολουθούνται από πρόκληση εμετού από το ίδιο το άτομο. Σε αντίθεση με τους ασθενείς στερητικού τύπου οι ασθενείς υπερκαταναλωτικού τύπου είναι εξωστρεφείς και αναφέρουν άγχος, κατάθλιψη και ενοχές. Επίσης τείνουν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με τους  ασθενείς στερητικού τύπου.

Τι χαρακτηρίζει τα άτομα με νευρική ανορεξία

Τα άτομα αυτά τα χαρακτηρίζει η άρνηση τους να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος πάνω από ένα ελάχιστο φυσιολογικό όριο σύμφωνα με την ηλικία και το ύψος τους.  Επίσης τους διακατέχει έντονος φόβος  μήπως πάρουν  βάρος ή καταστούν παχύσαρκοι, ακόμα κι όταν το βάρος τους είναι κατώτερο του φυσιολογικού. Στα άτομα αυτά υπάρχει διαταραχή όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται  το βάρος καθώς και  το σχήμα του σώματός τους.  Επίσης αρνούνται να αντιμετωπίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης τους ότι δηλαδή το βάρος τους είναι υπερβολικά χαμηλό.   Στις γυναίκες που πάσχουν από ψυχογενή ανορεξία   υπάρχει ένα ακόμη σύμπτωμα, η αμηνόρροια, δηλαδή απουσία τριών τουλάχιστον διαδοχικών έμμηνων ρύσεων.

Τα άτομα αυτά συνήθως δίνουν την εντύπωση ατόμων με πίστη και σιγουριά για τον εαυτό τους.  Συνήθως όμως πρόκειται για άτομα ανασφαλή με χαμηλή αυτοεκτίμηση που υποσυνείδητα χρησιμοποιούν το σώμα τους για να αποδείξουν πράγματα. Πρόκειται συνήθως για παιδιά έξυπνα, ευσυνείδητα με καλή συμπεριφορά.  Όσον αφορά στους γονείς των παιδιών αυτών πρόκειται συνήθως για απαιτητικούς, καταπιεστικούς  γονείς που δεν εκδηλώνουν ή εκδηλώνουν ελάχιστα την αγάπης τους προς τα παιδιά τους.

 Τα αίτια της νευρικής ανορεξξίας

Τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν στη ψυχογενή ανορεξία ποικίλουν.  Επομένως μπορεί να είναι αίτια που έχουν να κάνουν με το ίδιο το άτομο (ατομικά), οικογενειακά, (καταπιεστικοί – απαιτητικοί γονείς)  κοινωνικό-πολιτιστικά (πολύ αδύνατα πρότυπα γυναικών), δυσαρέσκεια για το σώμα, δίαιτα για ενίσχυση αυτοεκτίμησης, επιπλοκές ασιτίας (επιπλοκές της υγείας δεν επιτρέπουν στο άτομο να σιτίζεται επαρκώς). Παρόλα αυτά το κύριο αίτιο της ψυχογενούς ανορεξίας είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση

Στόχοι θεραπείας

Αποκατάσταση του σωματικού βάρους, επαναφορά του φυσικού τρόπου διατροφής, διάγνωση και θεραπεία ιατρικών επιπλοκών εξαιτίας της ασιτίας, ψυχολογική υποστήριξη, συνεχής παρακολούθηση για πρόληψη και αποφυγή υποτροπής.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!