Παντζαροσαλάτα

ΥΛΙΚΑ για την παντζαροσαλάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

  1. Πλένουμε και βράζουμε τα παντζάρια μας ή τα αγοράζουμε έτοιμα βρασμένα.
  2. Περνάμε από τον τρίφτη  (στο λεπτό) τα 400γρ. από τα παντζάρια μας.
  3. Τα υπόλοιπα 100γρ. τα κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια.
  4. Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και το περνάμε επίσης από τον τρίφτη (στο λεπτό).
  5. Στη συνέχεια βάζουμε τα παντζάρια μας  σε ένα βαθύ γυάλινο μπολ,  ακολούθως προσθέτουμε το γιαούρτι και το σκόρδο και αναμιγνύουμε το όλο μείγμα καλά.
  6. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά.
  7. Η παντζαροσαλάτα μας είναι έτοιμη.
  8. Μπορούμε να συνοδεύσουμε όλα τα φαγητά μας με την παντζαροσαλάτα μας ή ακόμη να την αλείψουμε πάνω σε λίγο ψωμάκι ολικής.

Λίγα λόγια για το παντζάρι

Το παντζάρι (Beta vulgaris), ή κοκκινογούλι, είναι φυτό της οικογένειας Αμαρανθοειδή.  Είναι μονοετές ή διετές φυτό του οποίου η ρίζα είναι εδώδιμη.  Όσον αφορά στη θρεπτική του αξία το παντζάρι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φολικό οξύ. Το έντονο κόκκινο χρώμα του οφείλεται στην παρουσία βουλγαξανθίνης.  Ο χυμός των παντζαριών φαίνεται να  συμβάλλει  στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.  Επίσης το μαγνήσιο που περιέχουν βοηθάει την απορρόφηση του ασβεστίου. Τέλος τα παντζάρια έχουν καθαρτικές ιδιότητες. ιδανικά για όσους έχουν θέμα δυσκοιλιότητας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη Κωνσταντίνου, ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ παράλληλα διδάσκω στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Είμαι αριστούχος των ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα Αισθητικής και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα τροφίμων.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;