Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από παχυσαρκία.

Όπως όλοι γνωρίζετε η παχυσαρκία είναι μία πολυπαραγοντική νόσος. Πιο κάτω παρατίθενται ορισμένοι από αυτούς, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους στην αύξηση του σωματικού τους βάρους.

  • Κατανάλωση τροφίμων μηχανικά

Πολλοί άνθρωποι, τις περισσότερες φορές τρώνε μηχανικά και χωρίς συναίσθηση.  Το να τρώει κάποιος κάτω από αυτές τις συνθήκες, σίγουρα οδηγείται στην κατανάλωση περισσοτέρων θερμίδων από αυτές που χρειάζεται το σώμα του,  κάτι που τον οδηγεί  συχνά στην παχυσαρκία.

  • Υπερπληρώθα τροφίμων

Η αφθονία τροφίμων που υπάρχει γύρω μας και καθιστά εύκολη την απόκτηση τους,  μπορεί επίσης να οδηγήσει  σε υπερκατανάλωση τροφίμων κάτι που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

  • Απουσία φυσικής δραστηριότητας

Ο σύγχρονος άνθρωπος σε αντίθεση με τους προγόνους του,  συνηθίζει να τρώει πολύ  και να έχει παράλληλα μειωμένη ή καθόλου φυσική δραστηριότητα.  Οι άνθρωποι σήμερα, περνάνε πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή μπροστά σε ένα υπολογιστή  ενώ παράλληλα τρώνε συνήθως μη υγιεινά σνακς. Ως γνωστό τα άτομα με αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και παράλληλα μειωμένη φυσική δραστηριότητα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταστούν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.

  • Κληρονομική προδιάθεση

Φαίνεται ότι  η παχυσαρκία αποτελεί οικογενειακή υπόθεση.  Έχει   παρατηρηθεί ότι άτομα που στο οικογενειακό τους περιβάλλον έχουν  παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν  παχυσαρκία ή να καταστούν υπέρβαροι. Βέβαια από την άλλη τα άτομα της  ίδιας οικογένειες  συνήθως υιοθετούν παρόμοιες διατροφικές συνήθειες.

  • Παθολογικές καταστάσεις και φάρμακα

Ορισμένες παθολογικές καταστάσεις και φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε     αύξηση του σωματικού βάρους και της παχυσαρκία. Τέτοιες παθήσεις είναι το   σύνδρομο Cushing, ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο πολυκυστικών    ωοθηκών και η κατάθλιψη. Ορισμένα φάρμακα που μπορεί να οδηγήσουν σε     αύξηση του σωματικού βάρους είναι η κορτιζόνη, ψυχοφάρμακα, ορμόνες    κλπ.

  • Συναισθηματική κατάσταση

Πολλοί άνθρωποι τρώνε είτε από άνοια, είτε για να νιώσουν καλύτερα καθώς  είναι φορτισμένοι συναισθηματικά. Συχνά οι άνθρωποι που τρώνε κάτω από   τέτοιες συνθήκες τρώνε πολύ και ακατάστατα, πράγμα το οποίο τους οδηγεί   συχνά σε αύξηση τους σωματικού τους βάρους.

  • Κοινωνικό περιβάλλον

Οι διαφημίσεις που προβάλλονται στην τηλεόραση και στα διάφορα  έντυπα    και αφορούν στα διάφορα τρόφιμα όπως σοκολάτες, πατατάκια, junk food,    επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους,  στρέφοντάς τους  προς τα συγκεκριμένα τρόφιμα.  Επίσης οι φίλοι, ο/η σύντροφος μπορεί να μας επηρεάσουν ως   προ  την πρόσληψη φαγητού.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη Κωνσταντίνου, ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ παράλληλα διδάσκω στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Είμαι αριστούχος των ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα Αισθητικής και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα τροφίμων.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;