Προδιαβήτης και γιατί πρέπει να μας ανησυχεί

Προδιαβήτης

Η γιατρός Monique Tello, MD, MPH,  μας λέει « Όταν βλέπω ένα νέο ασθενή, δίνω ιδιαίτερη σημασία σε ορισμένα σημεία του ιστορικού τού. Τα σημεία αυτά είναι:

  • Το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
  • Εάν η γυναίκα παρουσίασε διαβήτη στην εγκυμοσύνη;
  • Εάν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι;
  • Εάν παρουσιάζουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ);»

Και συνεχίζει λέγοντας «Γιατί όμως με ενδιαφέρουν όλα αυτά;  Η απάντηση είναι η εξής: Επειδή  μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ότι ο ασθενής που έχω απέναντι μου βρίσκεται  σε κίνδυνο να αναπτύξει διαβήτη ενηλίκων γνωστός και ως διαβήτης τύπου ΙΙ, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλά και  σοβαρά προβλήματα υγείας»

Πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει και γνωρίζουν σχετικά με το διαβήτη τύπου ΙΙ,  ότι είναι μια ασθένεια κατά την οποία το σώμα χάνει την ικανότητά του να διαχειρίζεται  τα επίπεδα του σακχάρου.  Ο διαβήτης τύπου ΙΙ επηρεάζει τις περισσότερες φορές ανθρώπους  που εμφανίζουν  γνωστούς παράγοντες κινδύνου και  μπορεί να χρειαστεί  χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως, σε αντίθεση με το νεανικό διαβήτη, γνωστός και ως διαβήτης τύπου Ι,  ο οποίος  μπορεί να αναπτυχθεί απροσδόκητα και γρήγορα.

Γιατί οι υψηλές συγκεντρώσεις σακχάρου στο αίμα θα πρέπει  να μας προβληματίζουν;

Τα ανεξέλεγκτα επίπεδα σακχάρου  στο αίμα ως απόρροια της μη  σωστής θεραπευτικής προσέγγισης του διαβήτη ΙΙ ή της μη πειθαρχίας τις περισσότερες φορές των ασθενών στις συμβουλές του θεράποντος γιατρού τους, σημαίνει απλά επίμονα μεγάλες συγκεντρώσεις  σάκχαρου στο αίμα, πράγμα το  οποίο μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αρτηριών με αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις καρδιακές προσβολές.

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα προκαλεί επίσης βλάβες στα νεύρα, με πόνο και αίσθημα καύσου στα κάτω άκρα που μπορεί να  οδηγεί σε μούδιασμα. Αυτό, σε συνδυασμό με την απόφραξη των αρτηριών, μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις και νεκρωμένους ιστούς, που είναι και  ο λόγος που πολλοί άνθρωποι με διαβήτη καταλήγουν σε ακρωτηριασμούς.

Τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή) στον αμφιβληστροειδή επίσης επηρεάζονται, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε τα νεφρά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη ζημία που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας που απαιτεί αιμοκάθαρση ή / και μεταμόσχευση νεφρού. Ακόμη τα υψηλά επίπεδα σακχάρου  στο αίμα μειώνουν τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων πράγμα ιδιαίτερα κρίσιμο για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα,  επίσης  η ζάχαρη είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας που διευκολύνει την εισβολή των βακτηρίων και των μυκήτων.

Aποτρέποντας τον προδιαβήτη από το να εξελιχθεί σε διαβήτη

Ένα πρόσφατο άρθρο από ειδικούς ενδοκρινολόγους δηλώνει ότι ο προδιαβήτης αποτελεί μία παγκόσμια επιδημία και τον ορίζει ως εξής:

Όταν το σάκχαρο νηστείας κυμαίνεται μεταξύ 100 και 125 ή  και όταν παρατηρείται μη φυσιολογικό αποτέλεσμα στη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (καμπύλη σακχάρου)

Τι μπορούμε να κάνουμε για την αντιμετώπιση του  προδιαβήτη; Οι συγγραφείς κάνοντας μία ανασκόπηση πολλών μεγάλων και  καλά διεξαχθείσων  μελετών κατέληξαν ότι η εξέλιξη του προδιαβήτη σε διαβήτη ΙΙ μπορεί να καθυστερήσει ή να προληφθεί.

Σε μία από  μεγαλύτερες μελέτες που διεξήχθη στις ΗΠΑ και συμμετείχαν  πάνω από 3.000 άτομα από 27 κέντρα οι οποίοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με προδιαβήτη,  και χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε μία από τις παρακάτω ομάδες:

  • 1η ομάδα: Στα άτομα της ομάδας αυτή δόθηκαν βασικές συστάσεις όσον αφορά στον τρόπο ζωής τους συν μετφορμίνη (Glucophage)?
  • 2η ομάδα: Στα άτομα της ομάδας αυτής  δόθηκαν βασικές συστάσεις όσον αφορά στον τρόπο ζωής  τους συν ένα εικονικό φάρμακα (placebo)
  • 3η ομάδα. Τα άτομα της ομάδας αυτής εντάχθηκαν σε εντατικό πρόγραμμα τροποποίησης του τρόπου ζωής τους.

Το εντατικό πρόγραμμα περιελάμβανε εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές, καθώς και οδηγίες για γρήγορο περπάτημα ή άλλη άσκηση για 120 λεπτά την εβδομάδα, με στόχο μέτρια απώλεια σωματικού βάρους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα για διάστημα τριών ετών, και τα αποτελέσματα ήταν σύμφωνα με αυτά που έχουν προκύψει από πολλές άλλες μελέτες: Τα άτομα της τρίτης ομάδα που ακολούθησαν εντατικοποιημένο προγραμμα στην τροποποίησης του τρόπου ζωής τους (παροχή εξατομικευμένων συμβουλών διατροφής και καθοδήγηση άσκησης) εμφάνιζαν πολύ λιγότερες πιθανότητες  να αναπτύξουν διαβήτη τύπου ΙΙ  σε αυτό το χρονικό διάστημα από τα άτομο των δύο άλλων ομάδων.

Η εκτιμώμενη αθροιστική επίπτωση του διαβήτη στα τρία χρόνια ήταν 30% για άτομα της ομάδας που λάμβαναν εικονικό φάρμακο, 22% για τα άτομα που λάμβαναν μετφορμίνη, και 14% για τα άτομα άλλαξαν τον  τρόπο ζωής τους. Η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη ήταν 39% χαμηλότερη στην ομάδα τροποποίησης του τρόπου ζωής από  ό, τι στην ομάδα της μετφορμίνης. Στην πραγματικότητα η μελέτη έλαβε τέλος νωρίτερα καθώς κρίθηκε ανήθικο να κρατήσουν τα άτομα των δύο άλλων ομάδων μακριά από την κατάλληλη θεραπεία.

Οι συντάκτες της έρευνας σχετικά με τον προδιαβήτη εξέτασαν  επίσης πλήθος άλλων ερευνών που μελέτησαν  πιο διεξοδικά  το είδος της δίαιτας που είναι κατάλληλη για τον προδιαβήτη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, μονοακόρεστα λιπαρά και χαμηλή σε ζωικά λιπαρά, trans-λιπαρά οξέα, και απλά σάκχαρα είναι ευεργετική, μαζί με τη συντήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους και ένα δραστήριο τρόπο ζωής

Πηγή: Harvard Medical School 

 

Facebook Comments

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη Κωνσταντίνου, ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ παράλληλα διδάσκω στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Είμαι αριστούχος των ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα Αισθητικής και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα τροφίμων.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;