Πόση βιταμίνη Κ χρειάζεστε

Βιταμίνη Κ

Όλα για τη βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ  ανήκει στις λιποδιαλύτες βιταμίνες.  Η ονομασία της προέκυψε από το πρώτο γράμμα της γερμανικής λέξης «Koagulation” που σημαίνει πήξη, λόγω της αντι-αιμορραγικής της δράσης.  Είναι  απαραίτητη γα την πήξη του αίματος αλλά και για την καλή υγεία των οστών καθώς είναι αναγκαία για τη σύνθεση της πρωτεΐνης, η οποία είναι απαιτείται για τον εμπλουτισμό των οστών με ασβέστιο.  Στη φύση εμφανίζεται ως φυλλοκινόνη (Vitamin K1 ή phylloquinone), η οποία  βρίσκεται στα φυτά και ως  Μενακινόνη (Menaquinone), η οποία συντίθεται στην εντερική χλωρίδα των ανθρώπων και ορισμένων ζώων.

Τρόφιμα  πλούσια σε βιταμίνη Κ είναι όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ορισμένα  φρούτα.

Βλέπετε τον πίνακα που ακολουθεί:

Επιλεγμένα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Κ
Τρόφιμα

Μικρογραμμάρια (mcg)

Λαχανίδα, κατεψυγμένη, βρασμένη, ½ κούπα

574

Μπρόκολο, μαγειρεμένο, 1/2 κούπα

220

σπανάκι, ωμό, 1 κούπα

145

Μαρούλι, 1 κούπα

57

λάχανο, ωμό, 1 κούπα

42

ακτινίδιο 1 μέτριο

31

Blueberries, 1 μέτριο

28

Κόκκινα και πράσινα χωρίς κουκούτσι σταφύλια, 1 κούπα

23

iceberg 1 κούπα

13

Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Οι ενήλικες άνδρες θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 120 mcg και οι γυναίκες  90 mcg.

Εάν λαμβάνετε αντιπηκτική θεραπεία βαρφαρίνη (Coumadin) είναι σημαντικό να διατηρείτε την καθημερινή πρόσληψη της βιταμίνης Κ στην ίδια περίπου ποσότητα.

To φάρμακο αυτό δρα παρεμβαίνοντας στον τρόπο που η βιταμίνη Κ παράγει τις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για την πήξη του αίματος.

Εάν ξαφνικά λάβετε μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Κ, η δόση της βαρφαρίνης, πιθανόν να καταστεί αναποτελεσματική. Εάν λαμβάνετε  βαρφαρίνη και ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα που περιέχει βιταμίνη Κ, μιλήστε με τον γιατρό σας για να δείτε εάν η ποσότητα αυτή,  εκτός από την διατροφική πρόσληψη, σας εγγυάται την αλλαγή της δόσης σας.

Facebook Comments

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη Κωνσταντίνου, ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ παράλληλα διδάσκω στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Είμαι αριστούχος των ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα Αισθητικής και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα τροφίμων.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;