Συμπληρώματα διατροφής

Συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ειδικά σκευάσματα τα οποία περιέχουν  διάφορα συστατικά που στη «φυσική τους μορφή», θα τα βρίσκαμε σε διάφορες τροφές ή φυτά.   Τα συμπληρώματα διατροφής  θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση που η διατροφή του ατόμου δεν είναι επαρκής.  Ενώ παράλληλα οι ανάγκες του ατόμου είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που μπορεί να καλύψει μια φυσιολογική διατροφή.   Τα συμπληρώματα διατροφής συμπληρώνουν τη διατροφή και δεν πρέπει για κανένα λόγο να αντικαθιστούν τις τροφές. Δεν είναι υποκατάστατα και δεν έχουν μαγικές οι θεραπευτικές ιδιότητες.

 Πρωτεΐνη

Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται από το σώμα μας ποικιλοτρόπως και είναι πολύ σημαντικές για αυτό.  Αποτελούν βασικό συστατικό των δομικών ιστών όπως του δέρματος, του κολλαγόνου που βρίσκεται στο συνδετικό ιστό, στους τένοντες και στους συνδέσμους.  Το αίμα απαιτεί πρωτεΐνη για τα ερυθρά,  τα λευκά αιμοσφαίρια, και τις πολυάριθμες ενώσεις στο πλάσμα.   Η πρωτεΐνη χρειάζεται για την παραγωγή αντισωμάτων, ένζυμων και ορμονών. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη προσδιορίζονται από πολλούς παράγοντες όπως είναι  το επίπεδο της σωματικής άσκησης, το φύλο,  η ηλικία, η κατάσταση της υγείας αλλά και η σωματική διάπλαση.

Υπάρχει ακριβείς ποσότητα πρωτεΐνης που πρέπει να λαμβάνουμε;

Για πολλά χρόνια η ακριβής  ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζονται οι αθλητές αποτελούσε θέμα διαμάχης και αμφισβήτησης  ανάμεσα  στους  body builders, αθλητικούς  διατροφολόγους , αθλητιάτρους  και  εκείνους που αποφάσισαν για τις Καθημερινώς Συνιστώμενες Δόσεις (RDA).

Πολλοί αθλητικοί  διατροφολόγοι και bodybuilding experts υποστηρίζουν ότι ένας body builder χρειάζεται 2.2-3.4 γραμμάρια  πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους.  Για παράδειγμα  όταν ένα άτομο ζυγίζει 100 κιλά τότε θα πρέπει να παίρνει 220-340 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα,  πράγμα δύσκολο μπορεί και ακατόρθωτο. Ακατόρθωτο γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να αφομοιώσει 340 γρ πρωτεΐνης ημερησίως.

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει περισσότερο από 35-40 γρ πρωτεΐνης κάθε φορά.  Επομένως εάν κατά τη διάρκεια της ημέρας καταναλώνονται 6 γεύματα από 60 γρ πρωτεΐνης έκαστο (6Χ60=360 γρ πρωτεΐνης), ο οργανισμός του ανθρώπου δεν μπορεί να απορροφήσει ποσότητα μεγαλύτερη των  40 γρ κάθε φορά (6Χ40=240 γρ πρωτεΐνης).   Έτσι τα υπόλοιπα 120 γραμμάρια  αποβάλλονται μέσα από τα ούρα επιβαρύνοντας έτσι τα νεφρά ή αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους.

Η μέγιστη ποσότητα πρωτεΐνης που θα πρέπει να καταναλώνεται είναι μεταξύ 35-40 γραμμάρια κάθε 3-4 ώρες. Ενώ  η μέγιστη ποσότητα πρωτεΐνης που μπορεί κάποιος να πάρει μέσο συμπληρωμάτων είναι 100 γραμμάρια ημερησίως.   Ορισμένα είδη πρωτεΐνης που κυκλοφορούν στην αγορά είναι Whey & Casein protein αλλά τα άτομα που έχουν πρόβλημα με τη λακτόζη πρέπει να την αποφεύγουν και να χρησιμοποιούν egg or soy protein.

Εφεδρίνη

Η εφεδρίνη είναι ένα πολύ δυνατό διεγερτικό που αυξάνει τον μεταβολισμό. Περιέχει αλκαλοειδή που μοιάζουν κατά κάποιο τρόπο με αμφεταμίνες  Επομένως μπορεί να έχουν τρομερές παρενέργειες στο νευρικό σύστημα και στην καρδιά.   Η εφεδρίνη ή το (Ma Huang) χρησιμοποιείτο  για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών όπως το κρυολόγημα, το άσθμα κλπ.   Ακολούθως   ανακαλύφθηκαν οι λιποτροπικές της ιδιότητες.  Ο τρόπος δράσης της εφεδρίνης είναι μέσο της θερμογένεσης  που παράγει.  Κατά την οποία  αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και ως αποτέλεσμα τα καφέ πολυκύτταρα συρρικνώνονται αισθητά σε μόνο λίγες μέρες .

Αντενδείξεις εφεδρίνης

Η εφεδρίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε από αθλητές κάτω των 18 ετών, έγκυες, γυναίκες που θηλάζουν. Επίσης απαγορεύεται σε  υπερτασικούς,  άτομα με  πρόβλημα στο συκώτι, θυρεοειδή, ψυχολογικά προβλήματα, αναιμία, άγχος, αρρυθμία, εγκεφαλικό, προστάτη.

Έρευνα από το New England Medical Center αποκάλυψε ότι από τις 926 γνωστές περιπτώσεις με προβλήματα από την λήψη  εφεδρίνης.  Συγκεκριμένα  τα 50 είχαν σχέση με καρδιολογικά προβλήματα, τα  14 είχαν να κάνουν με αιφνίδιους θανάτους,  τα 13  με εγκεφαλικά,  τα 9 με καρδιακές προσβολές,  και τα 6 με περιπτώσεις ταχυπαλμίας.  Το FDA εισηγήθηκε να σταματήσουν να πωλούνται συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν  8 milligrams και  άνω αλκαλοειδή εφεδρίνης.

 

Facebook Comments

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη Κωνσταντίνου, ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ παράλληλα διδάσκω στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Είμαι αριστούχος των ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα Αισθητικής και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα τροφίμων.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;