Διατροφικές διαταραχές

Διατροφικές διαταραχές

Βουλιμία

Η Ψυχογενής βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή, κατά την οποία το άτομο τρώει με αδηφαγία και στη συνέχεια προσπαθεί  να απαλλαγεί από αυτά τα οποία κατανάλωσε.  Το άτομο μπορεί να φάει υπερβολικά (μεγάλες ποσότητες και πολλά τρόφιμα μαζί) και στη συνέχεια να προσπαθήσει  να απαλλαγεί από τα τρόφιμα αυτά, προκαλώντας έμετο, κάνοντας χρήση καθαρτικών ή μερικές φορές καταφεύγοντας στην υπερβολική άσκηση.

Τα άτομα με βουλιμία ασχολούνται πολύ με το σωματικό τους βάρος και τη γενικότερη εικόνα του σώματός τους.  Η βουλιμία συνδέεται με την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές. Η ψυχογενής βουλιμία, μοιράζεται μερικά συμπτώματα με την ψυχογενή ανορεξία (βλέπε πιο κάτω).

Επειδή πολλοί άνθρωποι με βουλιμία μπορούν να διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος,  μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσουν την κατάστασή τους μυστική, για πολλά χρόνια. Αν η ψυχογενής βουλιμία δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, ακόμη και θανατηφόρες επιπλοκές.

Νευρική ανορεξία

Η ψυχογενής (νευρική) ανορεξία αποτελεί  διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από εκούσια απώλεια σωματικού βάρους, προκαλούμενη και/ή συντηρούμενη από το ίδιο το άτομο.  Η διαταραχή αυτή συμβαίνει συνήθως σε κορίτσια της εφηβικής ηλικίας ή σε νεαρές γυναίκες. Το ποσοστό της νευρικής ανορεξίας κυμαίνεται από 0,4 – 0,7% και κυρίως εκδηλώνεται σε γυναίκες ηλικίας 15-19 ετών.

Υπάρχουν δύο τύποι ψυχογενούς ανορεξίας:

  • Ανορεξία στερητικού τύπου (restricting type)

Η οποία χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη και  αυστηρή αποχή από το φαγητό. Οι ασθενείς συνήθως είναι εσωστρεφείς και αρνούνται να παραδεχτούν πως νιώθουν πείνα κ άγχος.

  • Ανορεξία υπερκαταναλωτικού τύπου (binge eating / purging type)

Η οποία χαρακτηρίζεται  από σποραδικά επεισόδια υπερφαγίας τα οποία ακολουθούνται από πρόκληση έμετου από το ίδιο το άτομο. Σε αντίθεση με τους ασθενείς στερητικού τύπου οι ασθενείς υπερκαταναλωτικού τύπου είναι εξωστρεφείς και αναφέρουν άγχος, κατάθλιψη και ενοχές. Επίσης τείνουν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με τους  ασθενείς στερητικού τύπου.

Εάν αντιμετωπίζεται μία τέτοια κατάσταση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, θα χαρούμε πολύ να σας βοηθήσουμε.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;