• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Η παχυσαρκία στις μέρες θεωρείται κάτι περισσότερο από έναν παράγοντα κινδύνου,  για άλλες ασθένειες, αντίθετα αποτελεί ασθένεια από μόνη της. Έχει αποτελέσει και αποτελεί αντικείμενο έντονης επιστημονικής και ιατρικής έρευνας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής  η αναζήτηση αποτελεσματικής θεραπείας δεν είναι εφικτή.

Από το 2012 έχουν εγκριθεί από το FDA τέσσερα νέα φάρμακα – Qsymia (φαιντερμίνη και η τοπιραμάτη), Belviq (lorcaserin), Contrave (ναλτρεξόνη και βουπροπιόνη) και Contrave (ναλτρεξόνη και βουπροπιόνη) -έχουν προστεθεί στις επιλογές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Όπως λέει Dr Kaplan, ο οποίος διευθύνει το ινστιτούτο παχυσαρκίας, μεταβολισμού και Διατροφής του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης συνεργαζόμενο με το Harvard  “τώρα έχουμε έξι εγκεκριμένα φάρμακα, αλλά αυτό αποτελεί ένα  πολύ μικρό ποσοστό  φαρμάκων, σε σχέση με το συνολικό αριθμό  φαρμάκων που βρίσκονται στη διάθεση μας για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων όπως της υπέρτασης και άλλων χρόνιων παθήσεων, γι ‘αυτό και χρειαζόμαστε να έχουμε ακόμη περισσότερες επιλογές φαρμάκων για τη αποτελεσματικότερη θεραπεία της παχυσαρκίας.”

Είναι αποτελεσματικά τα νέα φάρμακα;;

Όπως και τα παλαιότερα φάρμακα, έτσι και τα νέα φάρμακα χρησιμοποιούνται καλύτερα ως μέρος ενός συνολικού προγράμματος απώλειας βάρους που περιλαμβάνει στενή παρακολούθηση από έμπειρο γιατρό και διαιτολόγο.

Τα εγκεκριμένα φάρμακα προορίζονται για άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 30, καθώς και για τα άτομα με ΔΜΣ 27 ή μεγαλύτερο που νοσούν από  παθήσεις, όπως  διαβήτης τύπου 2,  υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα αρθρώσεων ή άπνοιας κατά τον ύπνο, τα οποία με την απώλεια βάρους συχνά αμβλύνονται.

Δεν ανταποκρίνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο σε οποιαδήποτε χορηγούμενο φάρμακο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χάσουν αρκετό βάρος με ένα συγκεκριμένο φάρμακο, ενώ άλλοι μπορεί να χάσουν ελάχιστο ή και καθόλου. Όπως μας λέει ο Dr. Kaplan “Προς το παρόν δεν έχουμε κανένα τρόπο να προβλέψουμε εκ των προτέρων αυτή την ανταπόκριση.

Ευτυχώς, όμως, αν κάποιος δεν ανταποκριθεί επαρκώς σε κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, ενδεχομένως μπορεί να ανταποκριθεί καλά σ ένα άλλο. Συχνά απαιτείται να δοκιμαστούν διάφορα φάρμακα για να βρεθεί το καταλληλότερο.

Τα φάρμακα απώλειας βάρους σε καμία περίπτωση  δεν  απομακρύνουν  τα κιλά λίπους μαγικά μέσα σε μία νύχτα. Όταν  επιτυγχάνουν, έχουν ως αποτέλεσμα μια μέση απώλεια βάρους περίπου 5% σε μια περίοδο έξι έως 12 μηνών.

Ωστόσο,  ακόμη και η μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας και να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη.

Είναι τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ασφαλή;

Υπάρχουν καταγεγραμμένες κάποιες ανησυχητικές παρενέργειες σχετικά με τα προηγούμενα φάρμακα απώλειας σωματικού βάρους.

Η δεξενφλουραμίνη και φαινφλουραμίνη αποσύρθηκαν από την αγορά, αφού συνδέθηκαν με βλάβη στην καρδιακή  βαλβίδα.

Η σιβουτραμίνη (Meridia) αποσύρθηκε αφού επίσης συσχετίσθηκε με καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια σε άτομα υψηλού κινδύνου για τις συγκεκριμένες καταστάσεις.

Τα φάρμακα που κυκλοφορούν  σήμερα στην αγορά φέρουν επίσης τις δικές τους προειδοποιείς. Το δραστική ουσία φαιντερμίνη,  συστατικό των  Adipex-P, Ionamin, και Qsymia συνήθως δεν συνιστάται για τα άτομα που έχουν υψηλή πίεση αίματος ή άλλες καρδιακών παθήσεων.

Η τοπιραμάτη, ένα άλλο συστατικό του Qsymia, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών, έτσι ώστε οι γυναίκες που το λαμβάνουν θα πρέπει να λάβουν  ειδικές προφυλάξεις,  έτσι ώστε να μην μείνουν έγκυες.

Όπως μας λέει το Dr. Κaplan “εάν ένα φάρμακο σας βοηθά να χάσετε 5% του βάρους σας μέσα σε λίγους μήνες χωρίς παρενέργειες, μπορείτε να συνεχίσετε να το λαμβάνετε,  και  προσθέτει ότι τα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός ευρύτερου ιατρικού προγράμματος απώλειας βάρους.

Θα πρέπει να είναι μόνο ένα μέρος ενός δια βίου σχέδιου που περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, επαρκή ύπνο, και μείωση του στρες.

Τέλος με βάση τα πιο πάνω και σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία, σίγουρα δεν θα πρέπει να βασίζουμε την απώλεια του σωματικού μας βάρους σε ένα φάρμακο ή σε κάποιο μαγικό συμπλήρωμα ή κάποια μαγική δίαιτα. Εάν κάποιος βασιστεί σε αυτά είναι χαμένος εκ των προτέρων και έχει χάσει το δάσος, κοιτώντας το δέντρο.

Οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος,  ιδιαίτερα αυτοί που έχουν να χάσουν αρκετά κιλά και μιλάμε για αυτούς που έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 30, κάτι που πρέπει να έχουν σίγουρα είναι υπομονή και επιμονή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βιάζονται καθώς όπως δεν έχουν καταστεί παχύσαρκοι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έτσι δεν μπορούν να ζητάνε από το σώμα τους να αδυνατίσει γρήγορα και χωρίς σοβαρή προσπάθεια.

Επίσης κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν παγιωμένες διατροφικές συνήθειες χρόνων, και συγκεκριμένο τρόπο ζωής.  Επομένως χρειάζονται ναι γίνονται μικρά και  ρεαλιστικά βήματα, οι στόχοι να είναι πάντοτε ρεαλιστικοί,  έτσι ώστε να μην απογοητεύονται και όπως αναφέραμε και πιο πάνω να έχουν υπομονή, επιμονή γιατί ο δρόμος είναι μακρύς και πολλές φορές δύσκολος.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>