Χυμός γκρέιπφρουτ και στατίνες (φάρμακα για χοληστερόλη)

Ερώτηση: Έχω ακούσει ότι τα άτομα που παίρνουν στατίνες δεν πρέπει να πίνουν χυμό γκρέιπφρουτ, γιατί;

Απάντηση: Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων – κυρίως οι στατίνες – μεταβολίζονται (διασπόνται) από ένα ένζυμο που λέγεται   CYP3A (κυτόχρωμα P3A), το οποίο φυσιολογικά μειώνει τις ποσότητες του φαρμάκου που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης ο χυμό γκρέιπφρουτ περιέχει ουσίες που καλούνται φουρανοκουμαρίνες, οι οποίες παρεμβαίνουν και σταματάνε τη δουλειά του ενζύμου CYP3A.  Ως αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας, απορροφάται περισσότερη ποσότητα από το φάρμακο, καθιστώντας το ακόμη πιο ισχυρό και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη πιο τοξικό.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι δεν επηρεάζονται όλες οι  στατίνες το ίδιο από το χυμό γκρέιπφρουτ. Επομένως, τα άτομα που τους αρέσει ο συγκεκριμένος χυμός, μπορούν να μεταβούν σε άλλη στατίνη, που επηρεάζεται λιγότερο από τον χυμό αυτό, με τις οδηγίες του γιατρού τους πάντα (δείτε τον παρακάτω πίνακα). Εάν όμως δεν μπορείτε να αλλάξετε στατίνη, οι ειδικοί λένε ότι πιθανόν ένα μικρό ποτηράκι χυμού να είναι εντάξει. Και αυτό γιατί οι έρευνες που έδειξαν επικίνδυνες επιδράσεις χρησιμοποίησαν μεγάλες ποσότητες φουρανοκουμαρίνης  (την ποσότητα που βρίσκεται σε ένα λίτρο και πλέον  χυμού).

Επιπλέον, τρώγοντας ½ γκρέιπφρουτ είναι ακόμη λιγότερο επικίνδυνο από το να πίνει κάποιος χυμό γκρέιπφρουτ, καθώς για να φτιάξει κάποιος ένα ποτήρι χυμό χρειάζονται παραπάνω από ένα φρούτο. Αλλά για να είστε ασφαλείς, συζητήστε το με το γιατρό σας και αποφεύγετε να παίρνετε το χάπι μαζί με χυμό.

Οι επιδράσεις του χυμού γκρέιπφρουτ.   Ο χυμό γκρέιπφρουτ επηρεάζει κάποιες στατίνες περισσότερο από κάποιες άλλες:
Μεγάλη επίδραση  

Μικρή ή καθόλου επίδραση

 

atorvastatin (Lipitor) fluvastatin (Lescol)
lovastatin (Mevacor) pitavastatin (Livalo)
simvastatin (Zocor) pravastatin (Pravachol)
rosuvastatin (Crestor)

Facebook Comments

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη Κωνσταντίνου, ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ παράλληλα διδάσκω στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Είμαι αριστούχος των ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα Αισθητικής και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα τροφίμων.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;