• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00
Αρνάκι βραστό Κρήτης θερμίδες

Αρνάκι βραστό ημιάγριο Κρήτης Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά

  • Ενέργεια 265,0kcal
  • Πρωτεΐνη 32,8g
  • Λίπος 14,8g
  • Υδατάνθρακες 0,30g
  • Σάκχαρα 0,0g
  • Ασβέστιο 22,0mg
  • Σίδηρο 4,3mg
  • Μαγνήσιο 48,0mg
  • Φώσφορο 522,0mg
  • Κάλιο 87,0mg
  • Νάτριο 25,0mg
  • Σελήνιο 55,5μg
  • Λιπαρά
  • Κορεσμένα λιπαρά οξέα 41,5%
  • Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα 46,0%
  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα 9.5%
  • χοληστερόλη 101,9mg

Πρόβειο κρέας και θέματα υγείας του ανθρώπου

Το πρόβειο κρέας υπάγεται στην κατηγορία των “κόκκινων κρεάτων”. Τον Οκτώβριο του 2015, ο IARC κατάταξε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (συμπεριλαμβανομένου και του αρνίσιου) στην Κατηγορία 2Α: Πιθανότατα καρκινογενή για τον άνθρωπο, σχετίζοντάς την με τον καρκίνο του εντέρου. Ενώ την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος στην Κατηγορία 1: Καρκινογενή για τον άνθρωπο. Σε επεξηγηματικό κείμενο του IARC  εξηγείται ότι η κατάταξη του κόκκινου κρέατος στα “πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο” βασίστηκε σε περιορισμένες ενδείξεις από επιδημιολογικές μελέτες.

Περαιτέρω αναφέρει ότι “η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί ως αιτία καρκίνου. Όμως, αν οι αναφερθείσες σχέσεις αποδειχθούν ως αιτίου-αποτελέσματος, το πρόγραμμα Global Burden of Disease Project εκτιμά ότι οι δίαιτες πλούσιες σε κόκκινο κρέας θα μπορούσαν να ευθύνονται για 50.000 θανάτους από καρκίνο κάθε χρόνο παγκοσμίως. Αυτός ο αριθμός αντιπαρατίθεται με περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους το χρόνο παγκοσμίως από το κάπνισμα και 600.000 ετησίως από το αλκοόλ, και περισσότερο από 200.000 το χρόνο από τη μόλυνση του αέρα.” Στο ερώτημα αν πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε κόκκινο κρέας, απαντά “Η κατανάλωση κρέατος έχει οφέλη για την υγεία. Πολλές κρατικές οδηγίες υγείας συμβουλεύουν τον περιορισμό επεξεργασμένου κρέατος και κόκκινου κρέατος, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλες ασθένειες” Πηγή Wikipedia

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!