• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00
γάλα και οστά

Ως γνωστόν τo  ασβέστιο αποτελεί το κυριότερο συστατικών των οστών.  Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του ανθρώπου η ικανοποιητική πρόσληψη ασβεστίου θεωρείται εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να αποκτήσουμε δυνατά και υγιή οστά. Επίσης είναι γνωστό ότι ένα παιδί για να αποκτήσει τη γενετικά προκαθορισμένη μέγιστη οστική του πυκνότητα, θα πρέπει λαμβάνει επαρκή ποσότητα ασβεστίου.  Η πρόσληψη ασβεστίου γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από τη διατροφή.  Η  επίτευξη μίας καλής μέγιστης οστικής πυκνότητας στη νεότητα είναι σημαντική για την πρόληψη εμφάνισης οστεοπόρωσης αργότερα.

Στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, περισσότερο από τα 2/3 της ημερήσιας πρόσληψης διαιτητικού ασβεστίου, προέρχεται από το γάλα και τα προϊόντα του.   Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες,  που  κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες γάλατος ως παιδιά έχουν καλύτερη οστική πυκνότητα σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες γάλατος.

Τι μπορεί να συμβεί εάν η πρόσληψη γάλατος είναι φτωχή

Το γάλα  εκτός από το ασβέστιο αποτελεί πλούσια πηγή και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών.  Επομένως η αποφυγή του  για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη γενικότερη ανάπτυξη των παιδιών αλλά και την ανάπτυξη των οστών τους.   Κάτι τέτοιο μπορεί να αποφευχθεί ή να μετριασθεί,  εάν τα παιδιά αυτά, αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου μέσα από άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Επίσης μπορεί να γίνει λήψη  συμπληρωμάτων ασβεστίου.  Έτσι  αντισταθμίζεται η έλλειψη ασβεστίου από το γάλα, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των οστών τους.

Έρευνες έδειξαν χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου στα παιδιά που συνηθίζουν να πίνουν μικρές ποσότητες γάλατος. Υπάρχουν παιδιά που δεν πίνουν γάλα εξαιτίας αλλεργιών ή  λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη ή γιατί δεν τους αρέσει ή γιατί ο τρόπος ζωής τους το επιβάλει.

Τα παιδιά σε αγροτικές περιοχές της Νότιας Αφρικής με χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής τους έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα  σε σχέση με τα  παιδιά που καταναλώνουν περισσότερο ασβέστιο.  Τα συμπληρώματα ασβεστίου, αυξάνουν την οστική πυκνότητα σε παιδιά που συνηθίζουν να λαμβάνουν χαμηλό ασβέστιο από τη διατροφή τους.

Ωστόσο, οι πληροφορίες σχετικά με την οστική μάζα των παιδιών στις δυτικές κοινωνίες που σκοπίμως αποφεύγουν να πίνουν γάλα αγελάδας δεν είναι πολλές.

Τι μας λένε οι έρευνες

Οι Stallings κ.α.  μελέτησαν παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.  Τα παιδιά με δυσανεξία στη λακτόζη είχαν χαμηλότερη οστική πυκνότητα στην ακτίνα του αντιβραχίου  σε σχέση με τα υγιή παιδιά παρόμοιας ηλικίας, ύψους και βάρους.  Οι Henderson και Hayes ανέφεραν θετικές συσχετίσεις μεταξύ οστικής πυκνότητας του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης και της πρόσληψης ασβεστίου σε 55 παιδιά ηλικίας 5-14 ετών.   Oι Infante D, Tormo R βρήκαν έντονη συσχέτιση της πρόσληψης ασβεστίου και της οστικής πυκνότητας της σπονδυλικής στήλης σε 30 ηλικίας 2-7 ετών. Τα παιδιά αυτά είχαν πολύ χαμηλές προσλήψεις ασβεστίου καθώς απέφευγαν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.  Οι Ruth E Black  κ.α. συμπέραναν ότι η  μακρόχρονη αποφυγή του αγελαδινού γάλακτος στα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη συνδέεται με το μικρό ανάστημα και την κακή υγεία των οστών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που απαιτεί περαιτέρω μελέτη.


Κρήνη Κωνσταντίνου

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Life Coach

Διαιτολογικό γραφείο Balancediet


Δείτε επίσης:

Προστατευτείτε από την οστεοπόρωση έγκαιρα

Σας ενοχλούν τα γαλακτοκομικά;

Καταναλώσατε σήμερα τα γαλακτοκομικά σας;


 

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!