• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass)

Γαστρικό bypass

Το γαστρικό bypass αποτελεί χειρουργική επέμβαση που βοηθά στην απώλεια βάρους,  αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το στομάχι και το λεπτό έντερο χειρίζονται την τροφή.  Μετά την επέμβαση, το στομάχι καθίσταται μικρότερο με αποτέλεσμα  το άτομο που έχει υποβληθεί στην συγκεκριμένη επέμβαση να χορταίνει με λιγότερη τροφή.

Η τροφή που καταναλώνεται παύει πλέον να πηγαίνει σε  κάποια από τα σημεία του στομάχου και του λεπτού εντέρου όπου και διασπάται η τροφή.  Έτσι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν απορροφά όλες τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνονται από την τροφή.

Περιγράφοντας το γαστρικό Bypass

Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία.

Υπάρχουν 2 βήματα που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Πρώτο βήμα:

Σμίκρυνση στομάχου. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί staples προκειμένου να διαχωρίσει το στομάχι σε δύο τμήματα (το μικρότερο άνω τμήμα και το μεγαλύτερο κάτω τμήμα). Το άνω τμήμα  του στομάχου είναι το σημείου όπου πηγαίνει το φαγητό που το άτομο καταναλώνει.  Το δημιουργηθέν άνω τμήμα  έχει  μέγεθος καρυδιού και κρατάει μόνο γύρω στα   28,35 γραμμάρια  τροφής.

Δεύτερο βήμα:

Παράκαμψη (Bypass).  Ο χειρουργός  ενώνει ένα μικρό μέρος του λεπτού εντέρου (νήστιδα) σε μια μικρή οπή του άνω τμήματος του στομάχου.  Έτσι η τροφή που καταναλώνεται μεταφέρεται από το νεο-δημιουργηθέν άνω τμήμα του στομάχου σε αυτό το νέο άνοιγμα στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα να απορροφώνται λιγότερες θερμίδες.

Τα γαστρικό bypass (γαστρική παράκαμψη) μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους.

•    Με ανοικτή επέμβαση όπου ο χειρουργός πραγματοποιεί μεγάλη τομή στην κοιλιακή χώρα.

•    Άλλος τρόπος είναι η πραγματοποίηση της επέμβασης λαμπαροσκοπικά, όπου τοποθετείται μικροσκοπική κάμερα (λαπαροσκόπειο) στην κοιλιακή χώρα.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκόπησης σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση:

•    Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και γρηγορότερος χρόνος ανάρρωσης.

•    Λιγότερος πόνος.

•    Μικρότερες ουλές και μικρότερος κίνδυνος για εμφάνιση κήλης ή φλεγμονής.

Η επέμβαση αυτή κρατάει περίπου 2 – 4 ώρες.

Για ποιους λόγους πραγματοποιείται η επέμβαση αυτή

Η χειρουργική επέμβαση για απώλεια βάρους δεν θα πρέπει να γίνεται παρά μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου το άτομο δεν μπορεί να χάσει πολλά κιλά  και να τα κρατήσει μακριά  με τη διατροφή,  την αλλαγή  στις διατροφικές του συνήθειες  και την άσκηση.

Οι γιατροί συνήθως χρησιμοποιούν τον Δ.Μ.Σ. (kg/m2),  και την κατάσταση υγείας του ατόμου όπως ο διαβήτης ΙΙ, η υψηλή αρτηριακή πίεση προκειμένου να αποφασίσουν ποιοι ασθενείς είναι πιθανότερο να ωφεληθούν από τέτοιου είδους χειρουργικές επεμβάσεις.

Η γαστρική παράκαμψη δεν αποτελεί πανάκεια για την παχυσαρκία.  Το άτομο μετά την επέμβαση πρέπει να κάνει σωστή διατροφή και άσκηση.  Επίσης είναι απαραίτητο το άτομο να γνωρίζει τους κινδύνους που σχετίζονται με την επέμβαση καθώς και πως θα είναι η ζωή του μετά την επέμβαση.

Κίνδυνοι από το γαστρικό bypass

Η γαστρική παράκαμψη θεωρείται σοβαρή  επέμβαση και ενέχει πολλούς κινδύνους.  Ορισμένοι δε από αυτούς είναι σοβαροί.  Το άτομο θα πρέπει να συζητήσει σχετικά με αυτούς με τον γιατρό που πρόκειται να το χειρουργήσει.

Οι κίνδυνοι από οποιαδήποτε επέμβαση και την αναισθησία  είναι:

•    Αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα.

•    Θρόμβοι στα κάτω άκρα οι οποίο μπορεί να καταλήξουν στους πνεύμονες.

•    Απώλεια αίματος – αιμορραγία

•    Αναπνευστικά προβλήματα

•    Καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση

•    Φλεγμονή  στους  πνεύμονες,  ουροδόχο κύστη ή στα νεφρά

•    Υπάρχει ένας αριθμός κινδύνων για κάθε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.  Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι που σχετίζονται περισσότερο με την μετεγχειρητική κατάσταση.

Πριν την επέμβαση

Πριν την επέμβαση ο χειρουργός ιατρός, ζητάει από το άτομο να πραγματοποιήσει κάποιες εξετάσεις και επισκέψεις σε ιατρούς  άλλων ειδικοτήτων.
Εάν το άτομο είναι καπνιστής, θα πρέπει να διακόψει το κάπνισμα κάποιες βδομάδες πριν την επέμβαση και να μην αρχίσει εκ νέου το κάπνισμα μετά την επέμβαση.   Το κάπνισμα καθυστερεί την ανάρρωση και αυξάνει τους κινδύνους για μετεγχειρητικά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση ενημερώνεται ο χειρουργός ένα το άτομο:

•    Eίναι έγκυος ή υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης

•    Τι φάρμακα, βιταμίνες , βότανα ή άλλα συμπληρώματα λαμβάνει.

Κατά την διάρκεια της βδομάδας πριν την επέμβαση θα πρέπει το άτομο που πρόκειται να υποβληθεί στην επέμβαση να διακόψει εάν για κάποιο λόγο λαμβάνει φάρμακα που παρεμβαίνουν στην πήξη του αίματος όπως ασπιρίνη, βιταμίνη Ε, βαρφραρίνη κλπ.

Μετά την επέμβαση

•    Οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν μετά την επέμβαση στο νοσοκομείο για  3-5 ημέρες.

•    Την ίδια μέρα της επέμβασης  το άτομο παραμένει στο κρεβάτι και περπατάει ελάχιστα.

•    Μπορεί να τοποθετηθεί για 1-2 ημέρες καθετήρας ο οποίος θα πηγαίνει μέσω της μύτης στο στομάχι.  Ο σωλήνας αυτός βοηθά την απομάκρυνση υγρών από την κοιλιακή χώρα.

•    Μπορεί να τοποθετηθεί καθετήρας στην ουροδόχο κύστη για την απομάκρυνση των ούρων.

•    Δεν υπάρχει δυνατότητα σίτισης τις πρώτες 1-3 ημέρες. Μετά μπορεί το άτομο να λαμβάνει υγρά και στη συνέχεια πολτοποιημένα  ή μαλακά τρόφιμα.

•    Μπορεί να τοποθετηθεί καθετήρας που να ενώνεται με το μεγαλύτερη τμήμα το στομάχου που παρακάμφθηκε.

•    Το άτομο μπορεί να φοράει ειδικές ελαστικές κάλτσες προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία θρόμβων.

•    Λήψη φαρμάκων που σκοπό έχουν την αποτροπή της δημιουργίας θρόμβων

•    Λήψη αναλγητικών φαρμάκων με ενδοφλέβια χορήγηση.

Το άτομο μπορεί να πάει στο σπίτι του όταν:

Μπορεί προσλαμβάνει υγρά ή πολτοποιημένα τρόφιμα χωρίς να κάνει εμετό.

Μπορεί να σηκώνεται  και να περπατάει χωρίς να πονάει.

Πρόγνωση

Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν 4,5-9,0 κιλά το μήνα κατά  το πρώτο έτος της επέμβασης.  Ο ρυθμός απώλειας βάρους μειώνετε με τον καιρό. Η εφαρμογή σωστής διατροφής και άσκησης συμβάλει στην απώλεια περαιτέρω βάρους.
Το άτομο μπορεί να χάσει το 50% ή και περισσότερο των παραπανίσιων κιλών του, τα πρώτα 2 χρόνια.

Η απώλεια ικανοποιητικού βάρους μετά την επέμβαση μπορεί να βελτιώσει πολλά προβλήματα υγείας όπως:

•    Άσθμα

•    Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

•    Υπέρταση

•    Υπερχοληστερολαιμία

•    Άπνοια

•    Διαβήτη ΙΙ

Επίσης  η απώλεια βάρους μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του ατόμου καθώς θα βελτιώσει την κίνηση του και την δυνατότητα του να φέρει εις πέρας τις καθημερινές του δραστηριότητες.
Παρόλα αυτά η γαστρική παράκαμψη από μόνη της δεν αποτελεί λύση για την απώλεια βάρους.  Μπορεί το άτομο να αναγκασθεί τρώει λιγότερο αλλά θα πρέπει στη συνέχεια να προσπαθήσει αρκετά.  Για να χάσει βάρος του άτομο και να αποφύγει τις επιπλοκές  της επέμβασης απαιτείται να ακολουθήσει τις οδηγίες σίτισης και άσκησης τόσο του γιατρού όσο του διαιτολόγου.


Κωνσταντίνου Κρήνη

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc & Life coach

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!