• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Η διατροφή κατά της γήρανσης του δέρματος

τρόφιμα για ένα όμορφο δέρμα

Η γήρανση του δέρματος αποτελεί μια συνεχή διαδικασία που επιβαρύνεται από ένα συνδυασμό παραγόντων,  αρχίζοντας  από την εγγενή γήρανση, το περιβάλλον (ηλιακή ακτινοβολία), το τρόπο ζωής (κάπνισμα, χαμηλό σωματικό βάρος,  Δείκτη Μάζας σώματος <18,5 kg/m2, καταχρήσεις, κλπ), εμμηνόπαυση. Μεταξύ των πιο πάνω ζημιογόνων παραγόντων,  φαίνεται ότι στην πρόωρη γήρανση τα σκήπτρα κατέχουν το κάπνισμα και  η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (φωτογήρανση).

Ποια είναι η εικόνα του  γηρασμένου δέρματος

Κατά την διάρκεια της γήρανσης του δέρματος,  τόσο  οι λειτουργίες του δέρματος  όσο και η εμφάνιση του επηρεάζονται. Τα πιο προφανή σημάδια της γήρανσης είναι οι ρυτίδες,  η ανώμαλη χρώση του δέρματος (υπερχρωμίες), η χαλάρωση, η ατροφία, η ελάστωση, τελαγγειεκτασίες (ευρυαγγείες).

Διατροφή και δέρμα (όπως φαίνεται μέσα από ερευνητικά δεδομένα)

Για ορισμένα θρεπτικά συστατικά έχει πλέον αποδειχθεί ο σημαντικός τους ρόλος στην ομαλή λειτουργία του δέρματος, ιδιαίτερα όταν η ανεπάρκεια του θρεπτικού συστατικού είναι προφανής, π.χ η Βιτ. C στην σύνθεση του κολλαγόνου.  Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν παρατηρήσει βελτίωση στην προστασία του δέρματος έναντι των κακώσεων που προκαλούνται από τον ήλιο (φωτοπροστασία) με την χορήγηση διαιτητικών συμπληρωμάτων Βιταμίνης C και Ε, καροτενοειδών, (β-καροτένιο, και λικοπένιο) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs).  Μία άλλη έρευνα παρατήρησε ότι δίαιτα ενισχυμένη σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο ασκούσε φωτοπροστατευτική δράση στο δέρμα . Επίσης , έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal  Clinical  Nutritrition το 2007 Oct;86(4):1225-31, και μελέτησε την σχέση μεταξύ της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και της εμφάνισης του δέρματος σε γυναίκες μέσης ηλικίας, βρήκαν ότι υψηλότερες προσλήψεις βιταμίνης  C συσχετίσθηκαν με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ρυτίδων και ξηρότητας που σχετίζεται με την ηλικία.

Επίσης μεγαλύτερη πρόσληψη λινολεϊκού οξέως συνδέθηκε με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ξηρότητας και ατροφία του δέρματος.  Επίσης φάνηκε ότι μία αύξηση κατά 17γρ. λίπους και μία αύξηση 50γρ. υδατανθράκων αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης ρυτίδων και ατροφίας του δέρματος. Σε άλλη πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο  PLoS One, το 2012; 7(9): e44490,  βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης σοβαρότητας της φωτογήρανσης και της υψηλότερης πρόσληψης μονοακόρεστων λιπαρών οξέων από το ελαιόλαδο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Όμως δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης σοβαρότητας της φωτογήρανσης και της πρόσληψης μονοακόρεστων λιπαρών οξέων από ζωικές τροφές όπως γαλακτοκομικά, κρέας ή προϊόντα κρέατος.

Επομένως είναι προφανές ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της καλής ποιότητας δέρματος μέσα από την καθυστέρηση  των διαδικασιών γήρανσης του δέρματος.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!