• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Τρόποι να μειώσετε τη χοληστερόλη σας

Διατροφή και χοληστερόλη
Διατροφή και χοληστερόλη

Διατροφή και  χοληστερόλη. Εάν τα επίπεδα της χοληστερόλης σας βρίσκονται πολύ πάνω από τις φυσιολογικές τιμές,  θα πρέπει να  γνωρίζετε μειώνοντας την, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν παίζει ρόλο μόνο η τιμή της ολικής χοληστερόλης αλλά και ο λόγος ολικής χοληστερόλης/καλής χοληστερόλης (αθηρωματικός δείκτης), ο οποίος δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 5.  Για κάθε μείωση της τάξεως του 10%η των επιπέδων της χοληστερόλης, μειώνεται ο  κίνδυνος καρδιακής προσβολής από 20 % έως 30 %.

Υπάρχουν διάφορα βήματα τα οποία  μπορείτε να ακολουθήσετε  προκειμένου  να μειώσετε τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, όπως απώλεια σωματικού βάρους (εάν χρειάζεται), να γίνετε πιο δραστήριοι σωματικά, και τέλος να επιλέγετε πιο  σωστές τροφές.  Παρακάτω δίδονται τρία απλά βήματα προς μια πιο υγιεινή διατροφή που αποσκοπεί στη  μείωσης της χοληστερόλης.

1. Επιλέξτε καλά λιπαρά

Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη, τα οποία αυξάνουν  τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερόλη).  Επίσης  παραμείνετε μακριά από τα trans-λιπαρά οξέα  καθώς αμφότερα αυξάνουν  τα επίπεδα της LDL και μειώνουν τα επίπεδα της  HDL (καλή χοληστερόλη).  Αντί για αυτά  επιλέξτε  ακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια, ξηρούς καρπούς φυτικά έλαια και αβοκάντο.

2. Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης:

To ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά ολικής άλεση,  αποτρέπουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Ακόμη σας  κάνουν να αισθάνεστε το στομάχι σας γεμάτο  για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  Πολλά από αυτά τα τρόφιμα περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL

3. Άλλες υγιεινές επιλογές

Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.  Ιδανικά, αντικαταστήστε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά με φρούτα και λαχανικά.  Επιλέξτε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά όπως  κατίκι, ανθότυρο, cottage cheese καθώς  και τρόφιμα που είναι δεν είναι  φορτωμένα με ζάχαρη.

Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν μειώνουν τα επίπεδα της  χοληστερόλη σας τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!