• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Διατροφικές συμβουλές για παιδιά

Διατροφικές συμβουλές για παιδιά

Σημαντικές διατροφικές συμβουλές για παιδιά

Μην πιέζετε τα παιδιά να καταναλώνουν όλο τους το φαγητό
Τα παιδιά εύκολα βαριούνται την ίδια γεύση, για το λόγο αυτό συχνά τρώνε τη μισή από την ποσότητα του κυρίως γεύματος τους.Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τα τρόφιμα ως επιβράβευση

Η επιβράβευση κάνει τα τρόφιμα να φαντάζουν άλλοτε πιο ελκυστικά και άλλοτε λιγότερο ελκυστικά στα παιδιά. Για παράδειγμα αν λέτε στα παιδιά σας ότι μπορούν να έχουν κάποια γλυκά ως επιβράβευση εάν και εφόσον φάνε τα λαχανικά ή τα όσπρια τους τότε απλά κάνετε τα γλυκά να φαίνονται ακόμη πιο ελκυστικά και τα λαχανικά ή τα όσπρια λιγότερο επιθυμητά.

Βάλτε τα παιδιά σας στη διαδικασία ετοιμασίας των οικογενειακών γευμάτων

Στα νεαρά παιδιά αρέσει ιδιαίτερα να τρώνε κάτι το οποίο έχουν ετοιμάσει  τα ίδια.  Για το λόγο αυτό αφήστε τα να νιώθουν ότι σας βοηθούν στην προετοιμασία υγιεινών γευμάτων. Ετοιμάστε μαζί φαγητά όπως ψαροκροκέτες, σπιτικά μπιφτέκια, κέικ, ελαφριές κρέμες, ομελέτες με λαχανικά κλπ. Επίσης ενθαρρύνετε τους εφήβους να τρώνε με την οικογένεια.  Στην εφηβεία τα παιδιά θέλοντας να νιώθουν ανεξάρτητα, πολλές φορές αποφεύγουν τα οικογενειακά τραπέζια.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τρώνε πρωινό

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε πρωινό τείνουν να έχουν χαμηλότερο βάρος από τα άτομα που παραλείπουν το γεύμα αυτό.  Επίσης σημαντικό είναι τα παιδιά σας να μην παραλείπουν τα ενδιάμεσα γεύματα.

Μην κάνετε θέμα το βάρος του παιδιού σας

Προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας να χάσει βάρος επικεντρωθείτε απλά στην σωστή διατροφή του. Αποφύγετε την αναφορά τη λέξη δίαιτα.  Μη ζυγίζετε το παιδί σας συχνά (παρά μόνο ο διαιτολόγος του στην περίπτωση που παρακολουθείται από κάποιον ειδικό). Αυτό που έχει σημασία είναι να το καθοδηγήσετε με το παράδειγμα σας.  Αν εσείς τρώτε ισορροπημένα και ασκείστε συστηματικά τότε αυξάνετε τις πιθανότητες το παιδί σας να κάνει το ίδιο, καθώς τα παιδιά είναι τέλειοι μίμοι.

Μιλήστε στα παιδιά σας σχετικά με τα οφέλη της άσκησης και της σωστής διατροφής

Η υγεία δεν είναι γενικά στις προτεραιότητες των παιδιών έτσι επικεντρωθείτε σε θέματα που για αυτά είναι σημαντικά. Για παράδειγμα, για τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία εξηγήστε τους ότι με την σωστή διατροφή θα αποκτήσουν λαμπερό δέρμα και μαλλιά, γερά νύχια, η εμφάνιση τους είναι πολύ σημαντική σε αυτή την ηλικία.  Ενώ για τα έφηβα αγόρια, εξηγείστε τους ότι σωστή διατροφή θα τους βοηθήσει να χτίσουν ένα γερό μυϊκό σύστημα, ένα σφριγηλό δέρμα και θα ενισχύσει την απόδοση τους στα αγαπημένα τους αθλήματα.

Διαχείριση σχολικού Menou

Για τα παιδιά που τρώνε στο σχολείο, βρείτε τι υπάρχει στο menu του σχολείου τους και συζητήστε μαζί τους εάν θέλουν να πηγαίνουν φαγητό από το σπίτι. Εάν θέλουν να καταναλώνουν το menu του σχολείου πείτε τους ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή για αυτά.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!