• e-mail
  • Δευτέρα-Πέμπτη 12:00-20:00 & Σάββατο 11:00-17:00

Tips για να απολαύστε το φαγητό σας στο εστιατόριο

υγιεινά γεύματα

Tips για υγιεινά γεύματα στο εστιατόριο

Πιθανά γνωρίζετε ότι όταν τρώτε έξω, ακόμη και στα καλύτερα εστιατόρια, μπορεί να χαλάσετε τo πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείτε. Είναι γνωστό ότι η νόστιμη κουζίνα των εστιατορίων συχνά  το παρακάνει στο βούτυρο, τη ζάχαρη αλλά και το αλάτι. Παρόλα αυτά μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας σε ένα εστιατόριο ακολουθώντας ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.  Το να φάτε έξω σίγουρα αποτελεί μία πραγματική απόλαυση και μία όμορφη στιγμή με τους φίλους και την οικογένεια σας. Το θέμα είναι πως μπορείτε με διάφορες προσαρμογές και tips να κάνετε σωστές επιλογές, έτσι ώστε να μη βγαίνετε πολύ από το πρόγραμμά σας, αλλά να έχετε τόσο νόστιμα όσο και υγιεινά γεύματα.   Αυτό αφορά ιδιαίτερα όλους όσοι, τρώνε συχνά έξω λόγω κοινωνικών ή επαγγελματικών υποχρεώσεων.

  • Παρακολουθείστε τις μερίδες

Οι μεγάλες μερίδες αποτελούν πρόκληση σε πολλά εστιατόρια, και από τη στιγμή που το φαγητό βρίσκεται στο πιάτο σας, είναι δύσκολο να αντισταθείτε.  Μπορείτε να κάνετε το εξής για  να αποφύγετε να φάτε περισσότερο:

Εάν η μερίδα είναι υπερβολικά μεγάλη μοιράστε την με κάποιον άλλον. Επίσης μπορείτε να φάτε αυτό που πρέπει για εσάς και το υπόλοιπο να το πάρετε μαζί σας σε πακέτο.  Τέλος μπορείτε να παραγγείλετε απλά 1 ή 2 ορεκτικά αντί για κυρίως πιάτο.

  • Περιορίστε το βούτυρο και το αλάτι

Πολλά φαγητά που βρίσκονται στο μενού περιέχουν κρυμμένο αλάτι και βούτυρο. Καλό είναι πριν κάνετε την παραγγελία σας,  να πάρετε πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του φαγητού.  Εάν κάτι ετοιμάζεται κλασσικά με βούτυρο, μπορείτε να ζητήσετε  να σας το ετοιμάσουν στον ατμό ή να σας το ψήσουν χωρίς να προσθέσουν βούτυρο ή ακόμη να σας το ετοιμάσουν με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.  Επίσης, περιορίστε το αλάτι, ρωτήστε σχετικά με τις κρυφές πηγές αλατιού, όπως σάλτσες, σόγια σος, τυρί κλπ. Τέλος ζητήστε από τον chef να μην προσθέσει τα συγκεκριμένα υλικά ή να τα προσθέσει με φειδώ.

  • Κάντε αντικατάσταση

Μην ντρέπεστε να ζητήσετε αντικατάσταση τροφίμων. Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται να κάνουν αντικαταστάσεις καθώς υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες, επομένως δεν υπάρχει λόγος ο πελάτης να μην ζητήσει αντικατάσταση τροφίμων για λόγους υγείας. Ζητήστε από το προσωπικό του εστιατορίου εάν υπάρχει δυνατότητα να σας αντικαταστήσει το λευκό ρύζι με το καστανό, τα λευκά μακαρόνια με τα ολικής άλεσης, τις τηγανιτές πατάτες με ρύζι.

  • Σάλτσες στο πλάι

Σε κάποια εστιατόρια πολλά από τα πιάτα είναι φορτωμένα με σάλτσες. Κάτι το οποίο κάνω πάντα είναι να ζητάω να μου σερβίρουν τη σάλτσα στο πλάι, κάτι το οποίο μπορείτε να κάνετε και εσείς.  Με αυτόν τον τρόπο περιορίζετε την ποσότητα της σάλτσας, επιλέγοντας να βάλετε στο πιάτο σας μία μικρή ποσότητα.  Έτσι απολαμβάνετε το πιάτο σας χωρίς να κάνετε υπερβολές.

  • Τι πρέπει να αποφεύγετε γενικά

Γενικά για να έχετε όντως υγιεινά γεύματα θα πρέπει να αποφεύγετε τα τηγανιτά, που είναι πλούσια σε λιπαρά, τα τουρσιά τα οποία είναι πλούσια σε αλάτι, τα αλλαντικά όπως bacon, ζαμπόν τα οποία είναι πλούσια σε αλάτι και λιπαρά.

Συντάκτης: Κρήνη Κωνσταντίνου

Είμαι η Κρήνη και ασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου με έδρα το διαιτολογικό μου γραφείο BalanceDiet, στα Νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Βούλα. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμετολογίας των ΤΕΙ Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ παράλληλα διδάσκω σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ από το 2002. Στο site μου μπορείτε να βρείτε ελαφριές, νόστιμες συνταγές για δίαιτα, επιλέγοντας φαγητά που σας αρέσουν ή μπορείτε να λάβετε οδηγίες για online δίαιτα μέσω ίντερνετ, από απόσταση, με το κύρος και την εμπειρία που με διακρίνει ως επαγγελματία διαιτολόγο. Σας ευχαριστώ για την παραμονή σας στο site μου και θα είναι χαρά μου η επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετική με την υγιεινή σας διατροφή!